Bülent BakanKÖŞE YAZILARI

BAUDRILLARD’ın ‘AMERİKA’sına bir de böyle bakın! – Bülent Bakan yazdı…

Dünyanın fabrika ayarlarını ben bozmadım. Fabrika ayarlarının bozulduğunu ilk fark eden de ben değilim. Bunu ilk fark edenlerden biri Jean Baudrillard olabilir. Sayısız kitabı Türkçeye çevrilen çağdaş Sokrates Jean Baudrillard göçeli uzun sayılabilecek bir süre geçti ama düşünceleri tazeliğini koruyor. Gittiğinden beridir yeri de doldurulamadı. Sekiz milyar Homo Sapiens arasında kaç entelektüelin kaldığı ya da kalıp kalmadığı da sorgulanmalı. ‘Post Trump’ dönemi postmodern bir şekilde kavramların içini boşaltıp içeriği pornografik bir estetiğe bıraktı. Bugün hayatta olsa neler diyeceğini merak eder miydik bilmiyorum. Türkiye ziyaretlerine devam eder miydi onu da tahmin edemiyorum. O gittikten sonra ulus devletler de içeriksizleşip içi kof birer müsvetteye dönüştü. Çinlilerin ‘olağanüstü zamanlarda yaşama’ laneti sekiz milyarın yaşamında bir gerçeklik halini aldı.

1929-2017 yılları arasında yaşamış olan Baudrillard bir küresel krizde doğup ikinci büyük krizi teğet geçmişti. Bugün artık insanoğlu sürekli kriz içinde yaşamaya alıştı. Medya, kültür, sınıf kavramlarının içeriğindeki değişimi yakalayan çağdaş filozof, sosyal medyanın bugünkü halinde belki de Diyojen gibi gölgelerin peşinde koşmayı çoktan bırakır içerik ile ilgili değişimi yakalamaya çalışırdı. Bugün filozofun bıraktığı boşlukta Encarta Küresel Sanat Kolektifi ansiklopedi kavramını yeniden gündeme getirerek bir alternatif arayışını başlattı. Ansiklopedinin objektif bakışına belki de en çok ihtiyaç duyduğumuz zamanlardayız.

Baudrillard tarihin en önemli eleştirilerinden birini ‘Amerika’ kitabında yeni dünyaya yapmıştı. Bu kitabı bugün çok daha dolu yazardı sanırım. Fabrika ayarları önce bu kıtadan bozulmaya başladı her zamanki gibi. Baudrillard’ın ‘Amerika’ kitabı yeniden okunmalı.

Encarta Küresel Sanat Kolektifi, Baudrillard’ın ‘Amerika’ kitabını çizgi roman kıvraklığında farklı bir yorumla sunuyor. Kitabın görselleştirilmiş halini el yapımı versiyonunda okuyabilir ve Baudrillard’ın ileri görüşlülüğünü siz de takdir edebilirsiniz. Bilinen en ünlü ansiklopedist Jorge Louis Borges de öykülerini kısa metinlerin içine bir labirent ustası kıvraklığında yerleştiriyordu. Kolektif olarak kürede fabrika ayarlarına dönme isteğimizi her fırsatta hatırlatacağız. Baudrillard’ın keskin zekâsı ve Encarta Küresel Sanat Kolektifinin okuma alternatifi çözümlerinin keyfini sürmeniz amacıyla sizi ‘A Peace of Continent’ işiyle baş başa bırakıyoruz.

 

 

Bülent Bakan

 

 

 

 


Not:
‘A Peace of Continent’ işlerini online galeri bölümümüzden izleyebilirsiniz. Kısa bir süre sonra tamamı yüklenecek işleri download edebilirsiniz.


Başa dön tuşu