KÖŞE YAZILARINihal Güres

Duchamp’ın atölyesine yolculuğa hazır mısınız? – Nihal Güres yazdı…

Küratörlüğünü Lal Bahçecioğlu‘nun yaptığı Serkan Özkaya‘nın ‘Bekleyeceğiz (We Will Wait)’ sergisi Galerist‘de açıldı. Marcel Duchamp‘ın, ‘banal bir vaka”, amatörce, müstehcen bir parodi,  yakışıksiz!’  diye adlandırılmış son yapıtı Etant donnes(Verilmiş), serginin çıkış yapıtı olarak alınmış.

Marcel Duchamp, bu son eseri üzerinde New York‘ta 1946‘dan 1966‘ya kadar gizlice çalışmış. Bu yapıt çok sayıda katmana sahip dev bir yerleştirme/enstalasyonmuş. Yatar pozisyonda bir kadın heykeli ve gözetleme delikleri varmış. Yapıt 1969 yılında ilk kez sergilenmiş ve o tarihten beri Philadelphia Sanat Müzesinde bulunuyormuş.

Kavramsal sanatçı Serkan Özkaya, eserin gizemini çözmek için kolları sıvamış ve eserin birebir ölçekli replikasını hazırlamış. Işıkları söndürüp beklemiş. Bir de ne görsün ki Marcel Duchamp’ın portresi ve hayaleti ortalarda dolaşıyor.

Biz de kırmızı gözlükleri takınca hem hayalet yazıları, hem hayalet portreleri, hepsini gördük.
Sergide Serkan Özkaya’nın teorisi son derece inandırıcı ve neşeliydi.Ben tamamıyla inandım. Sanırım izleyicilerin de hepsi inanmıştı. Herkes kırmızı gözlükleri ile oradan oraya dolaşıyordu. Sanatçı bizi, Marcel Duchamp’ın orjinal eserini tamamladığı ve Duchamp’ın ölümünden sonra bulunduğu yer olan, New York East 11. Sokaktaki stüdyosunun simulasyonuna sokuyor ve onunla birlikte yolculuk yapmamız için davet ediyordu.

Açılışta Yahşi Baraz  fotoğraf koleksiyonuna eklemek üzere sanatçının bol bol fotoğraflarını çekti. Sanırım  müstehcen bir parodi olan orijinal eserin gizemini hep birlikte çözdük. Hayaletleri, gizemli suretleri yakalamak,  Marcel Duchamp Atölyesine yolculuk yapmak için 02 aralık 2017 tarihine kadar vaktiniz var.

Sanatçıların diğer sanatçıların izinden hınzırca dolaşmaları ne kadar tatlı değil mi? Kesinlikle yapıtların sonsuz bir serüveni var. Serkan Özkaya, ince bir mizah ve keskin bir zeka ürünü olan eserlerine rağmen, kendisini sanatçı olarak değil, sanatsever olarak tanımlıyor, son derece sempatik ve alçak gönüllü. Kavramsal sanatın Türkiye’den çıkmış en esprili temsilcilerinden biri olarak kabul ediliyor. Yurt dışında da çok beğenilen bir sanatçı.

Nihal Güres

GALERİST
Meşrutiyet Cad. No .67/1 Beyoğlu – İstanbul

Giriş ücretsizdir.

Başa dön tuşu