Bir Sanatçı Bir Eser : Akın Güreş ‘Uygarlık’
Genç sanatçı Akın Güreş, çalışmalarında kendi kişisel tarihinden referansla güncel tarihe odaklanırken terk edilen mekânların, arkada kalan izlerin, durağanlığın, yaşarken şahit olunan çürümenin izinden gidiyor.
Akın Güreş, insan elinin çekildiği mekanlarda doğanın nasıl hakim olduğuna odaklanıyor ve işlerinde doğanın hakimiyeti ele geçiriş sürecini aktarıyor. ‘Uygarlık’ isimli serisinde bu süreci tüm gerçekliği ve çıplaklığıyla anlatıyor.
Genç sanatçı çıkış noktasını şu şekilde anlatıyor:
“Terk edilen mekânların, arkada kalan izlerin, durağanlığın, yaşarken şahit olunan çürümenin, sessizliğin tarihini izliyorum. Bu, insan elinin çekildiği doğanın hakim olduğu bir tarihtir. Tüm nesneler ve yapılar o ilk günkü pürüzsüzlüklerinden ve yapaylıklarından arınıp, kendi yaşanmışlıklarına ve yolculuklarına çıkarlar. Kırılıp dökülürler, parçalanırlar, birbirlerinden uzaklaşıp, terk ederler birbirlerini. Sesler ve görüntüler yankılanır bu yok oluşun içinden, ta ki bütün her şey yerle bir olana, rüzgârla savrulana, sularla taşınana ve toprakla bütünleşene kadar. İnsan kendi tarihini böyle yaşar, anlatıcılara gerek duymadan tüm gerçekliği ve çıplaklığıyla.”
İnsanlık yok olsaydı yada yarın sabah bütün insanlar dünyada olmasaydı neler yaşanırdı? konulu bir araştırmanın sonuçlarına göre doğa bizim izlerimizi birkaç yıl içinde tamamen silebiliyor ve dünyaya yeşil hakim oluyor. Ben terk edilen yapılardan ziyade insanlar ortadan kaybolunca geride kalanlara neler olacağını görüyorum. sözünü ettiğim tekil yapılar değil tüm dünya. Gerçekten doğru mesajı verebilen bir eser ortaya çıkmış. Ellerinize sağlık.