GenelSERGİ

“1945 Potsdam Konferansı – Dünyayı Şekillendirmek” Sergisi devam ediyor.

“1945 Potsdam Konferansı – Dünyayı Şekillendirmek” başlıklı sergi, Potsdam Konferansı’nın Japonya’nın kayıtsız şartsız teslim olmasına nasıl yol açtığını ve savaş sonrası Almanya ile Soğuk Savaş döneminin dünyasını nasıl şekillendirdiğini anlatıyor.
23 Haziran – 31 Aralık 2020 tarihleri arasında düzenlenen sergide ziyaretçiler, 1945 yazının bu önemli günlerine multimedya yolculuğuyla geri dönebiliyor.

Potsdam Konferansı’nın yapıldığı sarayda düzenlenen eşsiz sergi, Çin ve Asya’nın muharebe meydanlarına odaklanıyor. Tenten’in Çin macerasından bir karikatür, Almanya’nın Çin’e sattığı bir Kar98K tüfek ve “Çin’in Oskar Schindler’i” John Rabe’nin günlüğü, Almanya’nın başkenti Berlin’den yaklaşık 40 km uzaklıktaki Potsdam’daki Cecilienhof Sarayı‘nda hayranlıkla izlenebilir.

Bu eserler, Almanya’nın ünlü Potsdam Konferansı’nın 75. yılını anmak için düzenlediği özel bir serginin parçası ve sergi, 2. Dünya Savaşı sırasında Çin ve Asya’daki savaşlara odaklandığı için de benzeri görülmemiş bir etkinlik.

Dünyanın başka bir soğuk savaşa ihtiyacı yok. İnsanlar tarihten, ülkelerin ideolojik farklılıkları bir kenara bırakması gerektiğine ilişkin dersler çıkarmalı ve işbirliği yapmalı. Daha güvenli ve barışçıl bir dünya için ihtiyacımız olan şey bu.

– Tarihçi Dr. Juergen Luh

Büyük bir parkta yer alan Cecilienhof Sarayı, Temmuz ve Ağustos 1945’te düzenlenen Potsdam Konferansı’na ev sahipliği yapan yer olarak biliniyor.

Sovyet lideri Josef Stalin, ABD Başkanı Harry Truman ve İngiltere Başbakanı Winston Churchill (daha sonra yerini Clement Attlee aldı), 17 Temmuz – 2 Ağustos 1945 tarihlerinde, teslim olmuş Almanya’nın geleceğini, hâlâ savaşta olan Japonya’nın durumunu ve savaş sonrası kurulacak düzeni ele almak üzere, Almanya’nın son kayzeri Wilhelm II ve eşi için 20. yüzyıl başlarında inşa edilen sarayda bir araya geldi.

Cecilienhof Sarayı’nın bağlı olduğu Prusya Sarayları ve Bahçeleri Vakfı Berlin-Brandenburg’daki (SPSG) tarihçi ve sergi küratörü Dr. Juergen Luh, Çin Haber Ajansı Xinhua’ya, konferansın önce Berlin’de yapılmasının planlandığını, ancak başkentin o dönem büyük tahribata uğramış olması nedeniyle buna uygun olmadığını, böylece etkinlik için, neredeyse hiç zarar görmemiş Cecilienhof Sarayı’nın seçildiğini söyledi.

Sarayın manzarası ziyaretçileri 75 yıl öncesine götürüyor. Buket şeklindeki büyük bir Sovyet kızıl yıldızı, avlunun ön planını süslüyor. Sarayın içinde, Jungfernsee’ye bakan büyük cumba penceresinin önündeki yuvarlak masada Sovyetler Birliği, ABD ve İngiltere’nin bayrakları duruyor.

Bu, Stalin, Churchill ve Truman’ın savaş sonrasını müzakere ettiği masa ve 75 yıl önceki haliyle sergilenmekte. Odanın yanında, “Büyük Üç”ün (İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği) bir dönem kullandığı üç ofis var. Churchill’in yazı masasının üzerinde bastonu, Panama şapkası ve Dunhill puro tüpü yer alıyor. Hepsi de orjinal.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu