ÇanakkaleKÖŞE YAZILARIKÜLTÜREL MİRASMine Bora Diri

2018 Troya Yılı – Mine Bora Diri yazdı…

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Troya Antik Kentinin UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine girişinin 20. yılında ilan edilen 2018 Troya Yılı kapsamında Çanakkale Belediyesi’nin düzenlediği 55. Uluslararası Truva Festivali de güçlü bir şekilde yer alıyor. Sergiler, konserler, söyleşiler, tiyatro gösterileriyle zenginleşen ve 9-13 Ağustos tarihleri arasında sürecek olan programın ayrıntılarına geçmeden önce 2018 Troya Yılı  etkinliklerinden bahsetmek gerekiyor.

Çanakkale Valiliği kapsamında, Troya Yılı İcra Komitesi işbirliği ve İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nün çalışmaları yürütmek için kurulan 2018 Troya Yılı Koordinasyon Merkezi ve paydaş birçok kurumun işleriyle devam eden bir süreç bu. Dünyaya açılan kültürel miras Troya’nın, Anadolu topraklarının miras değeri olarak tanıtılması için uluslararası kültür ve turizm vizyonuyla çalışmalarına devam ediliyor. Yerel ölçekte başlayan bu kent insiyatifinin, sürdürülebilir spor, kültür, sanat, eğitim ve bilim sahalarındaki etkinliklerin varlığı ve yayılımına dönüşmesi gerçekten önem taşıyor. 2018 Troya Yılı’nı tüm dünya ile stratejik bir iletişim kanalı kurabilecekleri ve evrensel karşılığı olan kültür ve turizm hamlesi olarak değerlendiriyorlar. Ayrıca 2018 yılı Avrupa Parlamentosu tarafından Avrupa Kültür Mirası Yılı ilan edilmiş durumda ve Avrupa genelinde çalışmalar yürütülüyor. Bu bağlamda, Troia Müzesi de Eylül ayında kapılarını açacak. Müze tasarımı ulusal bir yarışma ile belirlenen müze alanının içerisinde zeytin bahçeleri mevcut, büyük bölümü peyzajın içine gömülen bir yapı oluşturulmuş ve katlara çevresindeki rampayla ulaşılıyor. Homeros’un İlyada destanıyla tarihe geçmiş Troia ve kültürünün yaşamı ve arkeolojik tarihi kazılardan çıkan eserler aracılığıyla anlatılacak.

2018 Troya Yılı çerçevesinde; Troia kültür rotaları oluşturulması, bilgi panoları, Troia ören yeri ve çevre köylerin cephe iyileştirmeleri ve bölgeye yakın köy olan Tevfikiye’ye halk eğitim ile turizm merkezi oluşturmak gündemde. Troia’yı özgün kılan savaş ve mücadele ile birlikte barış ve hoşgörü kültürünün eşsiz birleşimi olmasıdır. M.Ö. 3000’lere kadar uzanan dünyanın en önemli antik yerleşimlerinden biri olan Troia kentinin kazı alanında 1863’den beri çalışmalar sürmektedir. Şu an kazı başkanı daha önceki efsanevi başkan Prof. Dr. Manfred Osman Korfmann’ın da asistanlığını yapmış olan Çanakkale Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Rüstem Aslan..

55. Truva Festivali, açılış programında her sene olduğu gibi Homeros Bilim, Kültür ve Sanat Ödül töreni düzenleniyor. Troya Ören Yeri’nde takdim edilecek olan ödül, Homeros ve Troya adına çalışmalar yapan, Bozcaada’da Ozanın Günü ve Homeros Okuması etkinliklerini sürdüren Prof. Dr. Haluk Şahin’e verilecek. 2018 Truva Yılı için iki tane özel beste yaptırmışlar. Eserlerin ilki, Fazıl Say’ın bestelediği bir sonat ikincisi ise bir opera bestesi. Troia Festivali etkinlikleri kentin çeşitli bölgelerinde sürdürülecek. Çimenlik Kalesi’nde yapılacak ilk etkinlik, Fazıl Say’ın Troya Sonatı isimli eserin dinletisi olacak. Sonrasında Dina Ensemble konseri verilecek. Dina Ensemble, Çanakkaleli kadınlardan oluşan bir grup. 11 Ağustos Cumartesi günü ise film şarkıları ve müzikleri yapan Eleni Karaindrou sahne alacak. 12 Ağustos’ta Tevfik Akbaşlı’nın bestelediği Troia Efsanesi isimli Opera konseri verilecek. Çimenlik Kalesi’nde yapılacak son etkinlik ise Dany Brillant konseri olacak.

Özgürlük Parkı’nda yapılacak ilk etkinlik, Barcelona Gipsy Balkan Orkestrasının konseri olacak. Daha sonra Erol Evgin sahne alacak. 10 Ağustosta ‘Damadım olur musun?’ isimli tiyatro gösterisi, festivalin ilk tiyatro gösterisi olacak. Çanakkale Belediyesi Tiyatro Topluluğunun gösterisi ardından son etkinlik, Anlatılan Senin Hikayendir isimli performans olacak. 9 Ağustos’ta Arkeolog Fecri Polat Yaşayan Troialılar – Troia ve Çevresinde Yapılan Yerel Tarih Araştırmaları adlı söyleşiyi gerçekleştirecek. 11 Ağustos’ta ise Haluk Şahin, Troyalılar Türk müydü? isimli söyleşiyi yapacak. Sergiler kapsamında; kadın, masumiyet ve Anadolu mirası konuları üzerine yoğunlaşan Belgin Şahin’in Troia’lı Kadınlar ve Çocuklar adlı ağırlıklı heykel sergisi olacak. Çanakkale Seramik Müzesi’nde Doç. Seyhan Yılmaz’ın ‘Troia’da Ağaçlar’ isimli sergisi olacak. Troia Seramikleri sergisi de Çanakkale Kent Müzesi’nde yapılacak. Yazar ve Sanatçı Evi’nde Zeynep Gümrük’ün ‘Doğadan Denemeler’ adlı sergisi olacak. Korfmann Kütüphanesi’nde Belediye Çocuk Kültür Evi, Çocukların Gözünden Troia Masalı ismiyle sergilenecek. Truva Festivali’nde basketbol, futbol, briç ve satranç turnuvası gibi çeşitli spor etkinlikleri de yapılıyor. Çanakkale’ye kardeş kentlerden gelen temsilciler de takip ediyor. Kardeş kent Osnabrück’tan, Macaristan’ın Tapolsa şehrinden ve Giresun Belediyesi’nden heyetler gelerek festivali takip edecekler.

Mine BORA DİRİ – Kültür Yönetimi Danışmanı/ Yazar

Başa dön tuşu