SANATTAN

2021 Dünya Sanat Günü Wallace Hartley Ödülleri Sahiplerini Buldu

Dünya Sanat Günü ‘Wallace Hartley’ Ödülleri, 01 Kasım 2021 Pazartesi akşamı Piramid Sanat’ta yapılan tören ile sahiplerine takdim edildi.
Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği Başkanı Bedri Baykam ve Yönetim Kurulu Üyesi Nebahat Karyağdı tarafından sunumu yapılan törende ayrıca Dünya Sanat Günü mini-belgeselinin de gösterimi yapıldı.

2021 Dünya Sanat Günü ‘Wallace Hartley’ Ödülleri

2021 YILIN SANATÇISI ÖDÜLÜ
Devabil Kara

Günümüz koşullarının zorluklarına rağmen ısrarla genç ve özgür beyinler yetiştirirken kendi sanatını da gölgede bırakmayan tüm sanat akademisyenleri adına süreklilik, tevazu ve ciddiyet içinde yeni kuşakla köprü görevi üstlendiğiniz için sevgi, saygı ve teşekkürlerimizle…

Ödülü takdim eden: Ferit Meriçten (İş insanı-Koleksiyoner)

 2021 YILIN SANATÇI ONUR ÖDÜLÜ
Nevhiz Tanyeli

Figüratif dışavurumcu kuşağının sade ve çok kararlı bir üyesi olarak, sanat hayatımıza yaptığınız ömür üstünden katkılar için sevgi, saygı ve teşekkürlerimizle…

Ödülü takdim eden: UPSD Yönetim Kurulu (Bedri Baykam, Denizhan Özer, Fazilet Kendirci, Ceylan Mutlu, Fehim Güler, Murat Havan, Nebahat Karyağdı) ve UPSD kurucularından Bünyamin Özgültekin

Ödülü sanatçı yerine alan: Zeynep Kayserilioğlu

2021 YILIN GENÇ SANATÇI ÖDÜLÜ
Ekin Bernay

İngiltere’de sürdürdüğünüz sanat yaşamınızda, kararlılık ve çalışkanlıkla yaratıcı bir performans dili oluşturarak, adeta bir terapiye dönüşen şekilde çağımızın ihtiyaçlar, huzur ve duygusal katmanlarını birleştirebildiğiniz için sevgi ve teşekkürlerimizle…

Ödülü takdim eden: İzzet Öz (Müzik Prodüktörü)

Ödülü sanatçı yerine alan: Elif Fırat

2021 YILIN SANAT İNSANI ÖDÜLÜ
Yılmaz Büyükerşen

Yaratıcı bir Belediye Başkanı, ama ondan da öte büyük bir aydın ve sanatçı olarak efsane kimliğinizle Eskişehir’i dünya çapında örnek bir üniversite kenti haline getiren vizyoner kimliğiniz için sevgi, saygı ve teşekkürlerimizle…

Ödülü takdim eden: Zeynep Oral (Yazar)

Ödülü Büyükerşen yerine alan: Tuluhan Tekelioğlu

2021 YILIN SANAT KURUMU ÖDÜLÜ
Arkas Sanat Merkezi

Ödülü kurum adına alan: Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, Direktör Müjde Odabaşıoğlu Unustası

İzmir’de, kalıcı yayınlar eşliğinde üst üste açtığı ulusal ve uluslararası iddialı sergilerle modern sanatı Ege’ye en kaliteli şekilde taşıyan Arkas Sanat Merkezi ve değerli kurucusu Lucien Arkas’a sevgi, saygı ve teşekkürlerimizle…

Ödülü takdim eden: Vecdi Sayar (Yazar)

2021 YILIN MEDYA ÖDÜLÜ
Ayşegül Sönmez

Sözünü esirgemeyen bir eleştirmen olarak “eleştiri ve hazzı” bir araya getirmekten çekinmeyen tavrınızla, SANATATAK’ı çağdaş sanat ortamımızda çok özgür bir yere oturttuğunuz için sevgi, saygı ve teşekkürlerimizle…

Ödülü takdim eden: Mehmet Ali Bayar(Diplomat-siyasetçi)

2021 UPSD ÖZEL ÖDÜLÜ
Müyesser Yıldız

Özgür sanat ve düşüncenin ancak laik, demokratik bir hukuk devletinde yeşerebildiği dünyamızda araştırmacı, cesur, ödünsüz gazeteciliği ısrarla canlı tutarak genç insanlara örnek olduğunuz için sevgi, saygı ve teşekkürlerimizle…

Ödülü takdim eden: Tevfik Kızgınkaya (Yazar), Müge Tezman Sırmabıyık (İş insanı)

Ödülü kendisi yerine alan: Çağdaş Bayraktar

2021 UPSD ÖZEL ÖDÜLÜ
Murat Ağırel

Özgür sanat ve düşüncenin ancak laik, demokratik bir hukuk devletinde yeşerebildiği dünyamızda araştırmacı, cesur, ödünsüz gazeteciliği ısrarla canlı tutarak genç insanlara örnek olduğunuz için sevgi, saygı ve teşekkürlerimizle…

Ödülü takdim eden: Orhan Aydın (Tiyatrocu)

Ödülü kendisi yerine alan: Dilek Fırat Ağırel

Dünya Sanat Günü Tarihçesi

2011 yılında Meksika’nın Guadalajara kentinde düzenlenen 17. Dünya Sanat Birlikleri (UNESCO resmi partneri/IAA) Genel Kurulu’nda Türkiye temsilcisi olarak UPSD Başkanı Bedri Baykam tarafından önerilen Leonardo da Vinci’nin doğum günü 15 Nisan, Dünya Sanat Günü olarak belirlenmişti.

2012’den bu yana Los Angeles’tan Haiti’ye, Meksika’dan Türkiye’ye, Paris’ten Hindistan’a dünyanın her yerinde hem toplum hem de önde gelen müze ve galeriler tarafından kutlanan Dünya Sanat Günü, IAA Dünya Başkanı Bedri Baykam’ın girişimi, 15 ay boyunca süren görüşmeler ve UNESCO toplantıları sonucunda 2019 Kasımı’nda UNESCO Genel Konferansı’nda resmi olarak Uluslararası UNESCO Günleri’nden biri ilan edildi.

Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği’nin Dünya Sanat Günü Ödülleri Tarihçesi

Dünya Sanat Günü, 2012’den beri dünyada sayısız ülkede artarak kutlanırken, UPSD’de bu kutlamalara, yaptığı etkinliklerin yanı sıra, her sene verdiği Dünya Sanat Günü Ödülleri ile de katılıyor. Gelenekselleşen ödüller, 2012 yılında Komet ve Adnan Çoker’e, 2013’te Özdemir Altan’a, 2014’te Kayıhan Keskinok ve Prof. Dr. İsmail Tunalı’ya, 2015 yılında Tomur Atagök, Orhan Taylan, Prof. Dr. Şahin Yenişehirlioğlu, Beral Madra, Hayati Asılyazıcı ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı’na, 2016’da Ekrem Kahraman, Jale Erzen, Hami Çağdaş, Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi/Can Elgiz, ve Ceren Selmanpakoğlu’na, 2017’de Devrim Erbil, Zeynep Oral, Zafer Bilgin,Ahmet Şahin, Furkan ‘Nuka’ Birgün’e, 2018 yılında ise Şükran Moral, Yahşi Baraz, İnci Aksoy, Refik Anadol ve AKM’ye verilmişti. 2019 yılında ise, Yılın Sanatçısı Meriç Hızal, Sanat İnsanı Onur Ödülü Hasan Bülent Kahraman, Basın Onur Ödülü Abdülkadir Günyaz, Yılın Sanat Kurumu Ödülü Pera Müzesi, Yılın Genç Sanatçısı Ayşe Bezenmiş olmak üzere sahiplerini buldu.

2020 yılında ise Yılın Sanatçısı Taner Ceylan, Sanatçı Onur Ödülü Turan Erol, UPSD Özel Ödülü Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan, Yılın Sanat İnsanı Faruk Sade Sanat Fonu/Fulya-Sera Sade, Basın Onur Ödülü Doğan Hızlan, Yılın Sanat Kurumu Baksı Müzesi, Yılın Genç Sanatçısı Alpin Arda Bağcık olmak üzere beş dalda ödüller sahiplerini buldu.

Dünya Sanat Günü Onur Ödülleri’ne adını veren Wallace Hartley ve Grubu’nu hatırlayalım:

Wallace Hartley ve Grubu, 1912 tarihinde trajik bir şekilde batarak 1514 kişinin ölümüyle sonuçlanan Titanik faciasında, dev gemi sulara gömülene kadar vazgeçmeden çalmaya devam etmiş, bu olay korkunç dramın en unutulmaz anekdotu olarak tarihteki yerini almıştı. Sanata olan tutkuyu ve inancı dünyaya kanıtlayan Wallace Hartley ve Grubu, artık her yıl, Dünya Sanat Günü Ödülleri’ne adını vererek, “the show must go on” (gösteri devam etmeli) sloganının en çarpıcı örneği olarak bize ışık tutuyor; yolumuzu aydınlatırken, her şartta, ne olursa olsun sanatçıların bir kırılma yaşamadan insanlığa eser sunmaya devam edeceklerinin bir kanıtı olarak tarihteki yerini alıyor.

Wallace Hartley ve Grubu’nun ödüllere adını vermesinin ilginç ve önemli bir nedeni daha var: Titanic’in battığı, Wallace Hartley ve arkadaşlarının da öldükleri tarih… 15 Nisan!

John Frederick Preston Clarke, Georges Alexandre Krins, John “Jock” Law Hume, Roger Marie Bricoux, Percy Cornelius Taylor, W. Theodore Ronald Brailey ve John Wesley Woodward onun tarihe geçen unutulmaz orkestrasının diğer fertleri…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu