ETKİNLİKLERSERGİ

‘Gerçek Miydi Yaşananlar?’ BE Contemporary’de

BE Contemporary, “Gerçek Miydi Yaşananlar?” sergisi kapsamında genç sanatçılar Ahmet Soydemir, Can İncekara, Etem Şahin, Ezgi Yakın, Melis Cantürk ve Tuğçe Akay’ın işlerini bir araya getiriyor.
Öznenin hafızayla olan çok katmanlı ilişkisine eğilen sergi 8 Nisan – 21 Mayıs 2023 tarihleri arasında ziyarete açık olacak.

Sergi, yaşananların eş zamanlı olarak yayınlandığı ve belgelendiği ve bir o kadar da manipüle edildiği bu çağda insanın gerçeklik algısı ile hafıza arasındaki etkileşimi ele alıyor. Sergi, bir tarafta kişisel tarih ile kolektif hafızanın ortak nesnelerini içerirken, diğer yandan hayal gücüyle yaratılan sahneler sunuyor. Geçmişe dönüp, yaşananların tekrar deneyimlenmesi mümkün değilken, hatırlamanın ve unutmanın anlamına dair bir yolculuğa çıkarıyor. “Gerçek Miydi Yaşananlar?” konuk ettiği sanatçıların hafızanın türlü veçhelerine biricik yaklaşımlarını sunarak sanatseverleri hafızanın dalgalı, puslu, uçucu ama aynı zamanda gerçekliği kuran doğasını sorgulamaya davet ediyor.

Ahmet Soydemir, İsimsiz, 2022, tuval üzerine yağlı boya, 100 x 120 cm

Ahmet Soydemir “gerçeklikten” ödünç aldığı nesne ve mekânlarla, iç ile dışın, geçmiş ile geleceğin arasındaki sınırların bir muammaya dönüştüğü kurmaca alanlar ve anlatılar yaratıyor. Soydemir yarattığı zihinsel mekân için özgün bir kimlik ve tarih inşa ederken, resmin bıraktığı boşlukları ise bu kurmaca gerçeklik kapatıyor. Soydemir, kendi yaratımına hem kaşif ve hem de bir tarihçi olarak yaklaşıyor.

Can İncekara kişisel tarihinden seçtiği gündelik nesneleri zaman ve mekândan soyutlayan suluboya resimler üretiyor. Bu nesneler, aynı zamanda kolektif bilincimize ayna tutuyor. İncekara sadece geçmişin değil, geleceğin hafıza objelerini de konu ediniyor. Siyah beyaz sulu boya tekniği ile onları kağıda döktüğünde, izleyiciyi gerçeğinden daha canlı bir anımsamaya çağırıyor.

Etem Şahin, iradeyle çağrılan hafızanın değil, bilinç dışına yazılanın insanın kavrayışı üzerindeki etkisine alan açıyor. Eserlerinde beliren figürler ısrarcı ve kimliksiz, gerçeklikleri ise şaibeli. Şahin, bu figürlerin belirme anlarına sadık ve hep tetikte. Farklı teknikler kullanarak, bilinç dışından gelen o “hatıra”nın buyurgan duyguları ile yüze çıktıkları anın yalınlığı arasındaki gerilimi kağıt üzerine yansıtıyor.

Ezgi Yakın özne, mimari ve toplum arasında beliren hikayelere kulak veriyor. Konuk sanatçı olarak gittiği Bursa’da Misi köyündeki çalışmalarının sonunda, köye ait kolektif hafıza nesnelerinin bir soruşturmasını, unutma ve anımsama arasındaki karmaşık ilişkisini yeni bir anlatıyla ele alıyor. Bireysel ve kolektif bilincin paylaştığı, anımsadığı veya umursamadığı nesneleri tartışmaya açıyor.

Melis Cantürk analog fotoğraf çıktıları üzerine kimyasal ve zamansal müdahalelerde bulunarak, fotoğrafın ve dolayısıyla bir belgeleme nesnesinin objektifliğini sarsıyor. Yaşananın zamanla bir hatıraya dönüşmesi, ve yine zamanla silinmesi gibi; hatırlamak ve unutmak arasındaki yakınlığı ele alıyor. Yerleştirmenin bir parçası olan ayna, izleyicinin yaşananlarla yüzleşmesine aracılık ederken tüm bu sürecin sonunda ortaya çıkan derin boşluğa işaret ediyor. Serginin konusundan aldığı ilhamla yarattığı yeni işinde Cantürk’ün fotoğrafları da giderek silinip, tamamen dönüşerek, gerçekliğin kanıtının ne kadar kırılgan olduğunu açık ediyor.”

Tuğçe Akay anıların nesnel bir taşıyıcısı olarak görülen fotoğrafla çalışıyor. Sahiplerinden uzağa düşmüş, kime ait olduğu bilinmeyen fotoğrafları resme dökerken, yanıltıcı bir yeniden üretimi pratik ediyor. Renkler ve fotoğrafta yer alan tüm imgeler artık sanatçının imgelemine kalıyor. Sanatçının aynı fotoğrafın içerdiği sonsuz anlatı olasılıklarından bir tanesinde karar kılması, hafızanın seçici ve başına buyruk karakterini anımsatıyor.

6 Şubat’ta gerçekleşen ve etkileri daha da sürecek olan depremin getirdiği yıkımın gölgesinde, “Gerçek Miydi Yaşananlar?” sergisi geçmiş deneyimler ile hatırlamak arasındaki mesafe ve ilişkiyi ele alıyor. Bireysel, kolektif, bedensel, yitirilen, kurgulanan hafızanın peşinde, hatırlamanın ve bir yandan unutmanın insan psişesindeki etkilerini ortaya koyan işlerden oluşan sergi, BE Contemporary‘de izleyiciyle buluşuyor.

8 Nisan – 21 Mayıs 2023
Açılış
8 Nisan 2023
17:00

BE Contemporary
Yenice, Park Sk. No:8, 35430
Urla-İzmir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu