SANATTANTİYATRO

24. İstanbul Tiyatro Festivali Sona Erdi

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş sponsorluğunda 14 Kasım – 1 Aralık 2020 tarihleri arasında düzenlenen, çevrimiçi programıysa 28 Aralık’a kadar uzatılan 24. İstanbul Tiyatro Festivali sona erdi.

Hem sahnelerde hem de festivalin çevrimiçi platformu online.iksv.org adresinde izleyicilerle buluşan festivalde 14 Kasım – 28 Aralık tarihleri arasında 14 fiziki ve 11 çevrimiçi yapım sahnelendi. Festivalin fiziki gösterilerini 2500’e yakın kişi, çevrimiçi gösterilerini ise 13 bin’i aşkın kişi izledi.

Festivalin çevrimiçi gerçekleşen açılış töreni 10 bin kişiye erişti

24. İstanbul Tiyatro Festivali’nin açılış töreni pandemi sebebiyle çevrimiçi ortamda gerçekleşti. 14 Kasım Cumartesi akşamı festivalin web sitesi ve sosyal medya hesaplarında yayımlanan tören, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı’nın açış konuşmasıyla başladı. Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Yağız Eyüboğlu ve İstanbul Tiyatro Festivali Direktörü Leman Yılmaz’ın konuşmalarının ardından tören, festivalin bu yılki Onur Ödülleri’nin sahipleri Belçikalı yönetmen Ivo van Hove; dansçı, koreograf Geyvan McMillen ve yönetmen Işıl Kasapoğlu’nun mesajlarının ardından sona erdi. Festivalin web sitesi ve sosyal medya hesaplarından yayımlanan çevrimiçi tören 10.000’i aşkın kişiye erişti.

Festival, açılışını Diagonale Ascendante ile yaptı

24. İstanbul Tiyatro Festivali, 14 Kasım Cumartesi akşamı Yapı Kredi bomontiada’da gerçekleşen açılış gösterisi Diagonale Ascendante ile başladı. Fransız topluluk Retouramont tarafından Fabrice Guillot koreografisiyle hayata geçirilen projede dansçılar Nathalie Tedesco ve Fanny Gombert’in YapıKredi bomontiada’nın dış cephesindeki performansı ücretsiz olarak izleyicilerle buluştu.

Festivalde 18 yerli yapımın prömiyeri gerçekleşti

Festival bu yılki programında pandemiden olumsuz etkilenen yerli topluluklara geniş yer açtı. Festivalin Yerli Yapımlar Gösteri Sponsoru ENKA Vakfı, festival kapsamında fiziki mekânlarda ve çevrimiçi platformda gösterilen 20 yerli yapıma destek verdi. Bu 20 yapımın 18’i festivalde prömiyerini gerçekleştirdi. Festivalde sahnelenen bir başka yerli oyun Dumrul ile Azrail ise Tekfen Holding’in Özel Gösteri Sponsorluğu’nda izleyiciyle buluştu.

Fiziki gösteriler sahnelerde, çevrimiçi projeler online.iksv.org adresinde izlendi

Festivalin fiziki performansları COVID-19 önlemleri altında DasDas, Fişekhane, Moda Sahnesi, Zorlu PSM, YapıKredi bomontiada, Caddebostan Kültür Merkezi, Surp Vortvots Vorodman Kilisesi gibi mekânlarda; tüm Türkiye’den ve dünyadan erişilebilen çevrimiçi performanslar ise online.iksv.org adresinde izleyiciyle buluştu.

Ücretsiz Öğrenme ve Gelişim Programı söyleşileri İKSV YouTube kanalında yayımlandı

Festivalin Öğrenme ve Gelişim Programı kapsamında YouTube’da yayımlanan panel, atölye çalışması, söyleşi, okuma tiyatrosu gibi ücretsiz yan etkinlikleri festival boyunca 5000 kişi izledi.

Etkinlikleri kaçırdıysanız aşağıdaki başlıklara tıklayarak izleyebilirsiniz:

Tiyatroda Kadın Yönetmen Olmak
Prof. Dr. Kerem Karaboğa (moderatör), Şahika Tekand

Özen Yula’dan Yeni Yazar Adayları için Tüyolar: Yazarlık Arızaları

Türkiye’nin Kadın Koreografları Konuşma Serisi 1. Bölüm // Geyvan McMillen
Doç. Dr. Ayrin Ersöz (moderatör), Doç. Tan Temel, Doç. Sernaz Demirel Temel

Üniversitelerde Dans Eğitiminin Geleceği
Doç. Dr. Ayrin Ersöz, Dr. Julia Ritter, Prof. Tuğçe Ulugün Tuna

Türkiye Tiyatrosunda Kadın Yazarlar
Ferdi Çetin (moderatör), Prof. Dr. Fakiye Özsoysal, Prof. Dr. Hülya Adak, Doç. Dr. Özlem Belkıs

Editörün Bakışı

Ayşe Draz, Özlem Hemiş, Nalan Özübek

Festivalde ayrıca Özen Yula’nın yazdığı, Berfin Zenderlioğlu’nun yönettiği Bir Hikâyemiz Var Bizim eserinin okuma tiyatrosu Salon İKSV’de sınırlı sayıda katılımcıyla gerçekleşti. Hrant Dink Vakfı tarafından bu yıl kullanıcıların hizmetine sunulan KarDes: Çokkültürlü Hafıza Turları Rehberi mobil uygulaması da festivalin Öğrenme ve Gelişim Programı’na fiziki veya çevrimiçi takip edilebilen KarDes: Beyoğlu Tiyatro Turu ile katıldı.

Kariyer.net’ten tiyatro topluluklarına destek

Pandemi nedeniyle zorlu bir yıl geçiren tiyatro topluluklarına destek sağlamak isteyen Kariyer.net, bu amaçla İKSV’ye bir bağışta bulundu. Kariyer.net’in yaptığı bağış, 24. İstanbul Tiyatro Festivali’nde sınırlı kapasiteli salonlarda fiziki olarak prömiyer yapan ve bu nedenle bilet geliri önemli ölçüde azalan topluluklar arasında eşit olarak bölüştürülecek.

24. İstanbul Tiyatro Festivali’nin destekçileri

24. İstanbul Tiyatro Festivali, Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş eş sponsorluğunda gerçekleştirildi. Festivalin Yerli Yapımlar Gösteri Sponsoru ENKA Vakfı, Özel Gösteri Sponsoru ise Tekfen Holding oldu.

Festivale, İKSV’nin tüm festivallerinin Kurucu Sponsoru Eczacıbaşı Topluluğu, İKSV Resmi Konaklama Sponsoru The Marmara Group, İKSV Sigorta Sponsoru Zurich Sigorta da destek verdi. Festivalin destekçileri arasında Dijital İçerik Güvenliği Servis Sponsoru Digiguardians, Geri Dönüşüm Destekçisi Coca-Cola ve Yüksek Katkıda Bulunan Mekân Sponsoru Zorlu Performans Sanatları Merkezi de yer aldı. Festivalin diğer Servis Sponsorları ise Plaza OSG, Navitas, GFK, AGC Yazılım, Loodos Teknoloji ve OMD oldu. Festival ayrıca ABD Ankara Büyükelçiliği’nin, Hollanda Performans Sanatları Fonu’nun, Institut Français Türkiye’nin ve İtalyan Kültür Merkezi’nin katkılarıyla ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Beşiktaş Belediyesi, Beyoğlu Belediyesive Kadıköy Belediyesi’nin desteğiyle gerçekleşti.

24. İstanbul Tiyatro Festivali’nin afişi, Mehmet Ali Türkmen tarafından hazırlandı. Festivalin Tasarım Danışma Kurulu Uğurcan Ataoğlu, Pemra Ataç ve Kenan Ünsal‘dan oluştu. Festivalin tanıtım filmi ise alldstudio imzalıydı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu