MODA & TASARIM

5. İstanbul Tasarım Bienali’nin Programları Nisan 2021’e Kadar Devam Ediyor

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, VitrA sponsorluğunda ve TC Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle düzenlenen, Borsa İstanbul’un Yüksek Katkıda Bulunan Kuruluş olarak destek verdiği 5. İstanbul Tasarım Bienali kapsamında ARK Kültür’de yer alan Kara ve Deniz Kütüphanesi arşivi ve Pera Müzesi’nde sergilenen yerleştirmelerin bir kısmı 15 Kasım’da sona erdi.

Yeni Yurttaşlık Ritüelleri programı kapsamında kentin farklı noktalarına yayılan yerleştirmeler, Eleştirel Yemek Programı adlı dijital video serisi, ayrıca projeler etrafında gerçekleştirilen sohbetler ve atölyelerden oluşan “etkinleştirmeler” ise Nisan 2021’in sonuna dek evrilerek devam edecek.

Küratörler ve tema

Küratörlüğünü Mariana Pestana’nın Sumitra Upham ve Billie Muraben ile birlikte yürüttüğü Empatiye Dönüş: birden fazlası için tasarım başlıklı bienal, tasarıma empati odaklı yeni bir rol biçen fikirleri ve projeleri bir araya getirmek üzere yola çıktı. Bienalde yer alan tasarımcılar, hassas, dikkatli, kimi zaman da iyileştirici yaklaşımlar benimseyerek bizi birbirimizle, aynı zamanda da etrafımızdaki dünyayla, diğer türlerle, mikroorganizmalarla, toprakla, suyla, hatta evrenle bir araya getirmeyi hedefledi.

Nokta Bulutu ve Kamusal Terapi Araçları İstanbul’daki yeni yerlerine taşınıyor

Yeni Yurttaşlık Ritüelleri kapsamında Beşiktaş Rıhtımı’nda ziyarete açılan iki enstalasyon, yeni mekânlarına kalıcı olarak taşınıyor. Soft Baroque’un tasarladığı Nokta Bulutu’nu Aykut Barka Deprem Parkı’nda, Soraia Gomes Teixeira’nın imzasını taşıyan Kamusal Terapi Araçları‘nı ise Etiler Sanatçılar Parkı’nda 20 Kasım’dan itibaren ziyaret edebilirsiniz. Nokta Bulutu İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beşiktaş Belediyesi’nin, Kamusal Terapi Araçları ise Jofebar, Panoramah!, Pláka Porto, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beşiktaş Belediyesi’nin desteğiyle hayata geçirildi.

Dansbana! Kalamış ziyarete açıldı

Dansbana!’nın kent içinde dansa alan açan, genç kadınları kamusal alanlarda görünür kılmayı hedefleyen projesi Dansbana! Kalamış, IASPIS, İstanbul İsveç Başkonsolosluğu ve Kadıköy Belediyesi’nin desteğiyle Kalamış Parkı’nda ziyarete açıldı. Bluetooth aracılığıyla eserin hoparlörüne bağlanabilir, istediğiniz müziği açarak dans edebilirsiniz.

Empatik Toplum Haritası yıl sonuna dek Pera Müzesi’nde

Pera Müzesi’nde 15 Ekim’den bu yana sergilenen Kyriaki Goni’nin Güven Ağları yerleştirmesinin yanı sıra yine müzede gerçekleştirilen Empati Seansları ve Eleştirel Yemek Programı gösterimleri 15 Kasım’da sona erdi.

The Rodina’nın ziyaretçileri enstalasyonun içine girip onun bir parçası olmaya davet eden projesi Empatik Toplum Haritası’na ise müze yıl sonuna kadar ev sahipliği yapmaya devam edecek. Müze biletiyle gezilebilecek Empatik Toplum Haritası 2. katta yer alan Oryantalist Resim Koleksiyonu’yla birlikte görülebilecek. Proje oyun oynamayı seven, “oynayan insan” kavramının nasıl geliştirilebileceğini merak eden herkesi bekliyor.

ARK Kültür’deki araştırmalar yıl boyunca paylaşılacak

Akdeniz havzasının farklı noktalarından doğan araştırmaların ilk çıktılarına yer veren ARK Kültür, 15 Ekim –  15 Kasım tarihleri arasında toplam 11 proje ağırladı. COVID-19 önlemleri kapsamında mekâna her gün sınırlı sayıda ziyaretçi kabul edildi. Araştırma projeleri 2021 boyunca devam ederken bienal kanallarından farklı formatlarda paylaşılacak.

Farklı dijital formatlardaki etkinleştirmeler devam ediyor

Yeni Yurttaşlık Ritüelleri’ne yerel bir bağlam katmak üzere bir araya getirilmiş Genç Küratörler Grubu’nun kurguladığı etkinleştirmeler, projeler etrafında farklı formatlarda düzenlenen konuşmalar ve atölyelerle devam ediyor. VitrA’nın “Panel Sponsoru” unvanıyla destek verdiği Yeni Yurttaşlık Ritüelleri Sohbetleri, Aralık 2020’de Devrimin Sobası projesinden hareketle Bits to Atoms ve Urban.koop’u ağırlayacak. Nisan 2021’de Dansbana!, Kalamış Parkı’ndaki pist etrafında bir dizi atölye düzenleyecek. Ayrıca bienalin “felsefi ayağı” olarak adlandırılabilecek Empati Seansları dijital mecralara aktarılarak daha geniş bir kitlenin beğenisine sunulacak. Önümüzdeki günlerde eklenecek yeni etkinliklerle daha da zenginleşecek programla ilgili ayrıntılı bilgi için bienalin web sitesini ve sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.

Yiyeceklere ve mutfağa eleştirel bir bakış: Eleştirel Yemek Programı

Bienalin dijital ayağı Eleştirel Yemek Programı kapsamında Mart 2021’e dek her pazar yeni bir video yayımlanmaya devam edecek. Yiyecek alışverişi, tedariki ve tüketiminin günümüz kültürünü etkileyen ekolojik, ekonomik ve jeopolitik koşullarla nasıl ilişkili olduğunu sorgulayan video serisi herkesi yalnızca bir aşçı değil, eleştirel birer aşçı olmaya davet ediyor.

Bienal Nisan 2021’de yeni projelerle kente yayılmaya devam edecek

Yeni Yurttaşlık Ritüelleri kapsamında Nisan 2021’den itibaren 5 proje daha ziyarete açılacak. Orkan Telhan ve elii’nin IMNA desteğiyle tasarladığı İstanbul’un Mikrobiyal Meyveleri’nin yanı sıra public works ile Freddie Wiltshire ve Billy Adams’ın imzasını taşıyan Özenle Kurutun Kuzguncuk Kent Bostanı’nda, Martí Guixé’nin Güneş Mutfağı Kuzguncuk İskelesi’nde bulunan Türkiye Tasarım Vakfı’nda, Studio Ossidiana’nın göçebe pavyonu Büyükada Şarkı Hatları Büyükada – Haliç arasında görülebilecek. DAAR (Mimarlığı Sömürgecilikten Arındırma Misafir Sanatçı Programı) / Sandi Hilal & Alessandro Petti’nin tasarladığı Ağaç Okulu’nun mekânı önümüzdeki günlerde belli olacak.

Bienali farklı türlerin gözünden inceleyin

Bienal sergilerini göremeyenler veya daha uzun süre incelemek isteyenler 5. İstanbul Tasarım Bienali’nin web sitesi üzerinden tüm projelerin bilgilerine, görsellerine ve tasarımcı biyografilerine ulaşabiliyor. Web sitesi bienal projelerini farklı bakış açıları ve yönelimler üzerinden takip etmenizi sağlayacak izlekler de sunuyor. Dünyayı ve tasarımı hayvan, insan, sebze, malzeme, semavi, mikrobiyal, mineral ve makinevari türler gözüyle ele alan projeleri web sitesinde yer alan filtreler aracılığıyla ayrı ayrı incelemek mümkün.

Çevrimiçi çocuk atölyeleri

Tasarım Bienali’nde bu sene çocuklara yönelik gerçekleştirilen etkinlikler 24 Ekim – 14 Kasım tarihleri arasında çevrimiçi olarak düzenlendi. İKSV Alt Kat ve Pera Müzesi Öğrenme Programları işbirliğinde gerçekleştirilen programda, okul gruplarına ve 7-12 yaş aralığındaki bireysel katılımcılara yönelik sunulan birbirinden renkli çevrimiçi atölyelere toplam 650 çocuk katıldı. Bienalin temasından ve sergide yer alan projelerden ilham alan çocuk atölyeleri; canlılar ve yaşam, yemek kültürü, ekoloji, iklim değişikliği gibi konu başlıkları üzerinden kurgulandı.

Artırılmış Gerçeklik ve Instagram filtreleri

Bienalin Deneyim Sponsoru Zorlu Holding ve Zorlu PSM yaratıcılık ve teknoloji platformu Digilogue, Soraia Gomes Teixeira’nın tasarladığı ve Etiler Sanatçılar Parkı’nda görülebilecek Kamusal Terapi Araçları’nı artırılmış gerçeklikle buluşturmaya devam ediyor. Bu artırılmış gerçeklik yerleştirmesi, dijital dünyada elle tutulabilirliğe ve dokunmanın imkânsızlığına dair sorular ortaya atarak kendine karşılık veriyor. Kamusal Terapi Araçları’nı artırılmış gerçeklik aracılığıyla deneyimlemek için tıklayabilirsiniz.

Digilogue ayrıca bienalin görsel kimliğinden esinlenerek iki Instagram filtresi oluşturdu: Empathy Aura ve Empati Düzlemi. Ayrıca bienal katılımcılarından Ibiye Camp’ın bienalde yer alan projesinden ilhamla hazırladığı Behind Shirley isimli bir filtre daha Instagram kullanıcıları tarafından kullanılabiliyor. Üç filtreyi denemek için İstanbul Tasarım Bienali’nin Instagram hesabını ziyaret edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu