‘Ahşabı Yeniden Keşfetmek’
The Circle, İsveç Enstitüsü, İsveç İstanbul Başkonsolosluğu ve In-Between Tasarım Platformu işbirliğiyle, kentsel sorunları Türkiye ve İsveç arasında diyalog oluşturarak tartışan Equal Spaces / Kentsel Araştırmalar etkinlik serisi, ahşabın sürdürülebilir mimari üzerindeki etkisini konu edindi.
Wood City Sweden Koordinatörü Mimar Jessica Becker ile Circle ve Avcı Architects’in kurucu ortağı Mimar Selçuk Avcı’nın konuşmacı olduğu etkinliğin moderatörlüğünü In-Between Tasarım Platformu Kurucu Ortağı Dilek Öztürk üstlendi.
”Günümüzde iklim krizine cevap vermek adına, üretimin içinde olduğu her alanda, çevresel ve sosyal anlamda uzun süreli pozitif etki yaratmayı tartışıyoruz. Bu kapsamda mimarlık, iklim değişikliği ile mücadelede sürdürülebilir malzeme ve yapım teknikleri kullanımı açısından büyük bir potansiyele sahip.”
2 Ekim’de Circle’da gerçekleşen etkinlikte; iklim değişikliğine cevap vermek adına ahşap mimari kullanımı ile sürdürülebilirlik konusunda Türkiye ve İsveç’teki ortak ve ayrışan noktalar tartışıldı.
Jessica Becker konuşmasına; ahşabın çevre için ‘akıllı malzeme’ olarak nasıl değerlendirilmesi gerektiği ile başlayarak ve farklı işlev ve ölçeklerde örnekler verdi.
Becker; İsveç’te sürdürülebilir tasarım yöntemlerinin devlet politikasına dahil olması ve AB regülasyonları ile yapı sektöründe inovasyon yaratmak adına verilen teşviklerden bahsetti. Bu kapsamda AB nin düşük karbon emisyonlu malzeme kullanarak bir ekonomi geliştirmek üzerine kurduğu uzun dönem planı Roadmap 2050 ön plana çıkıyor.
Becker, sürdürülebilirliğin sadece malzeme üzerinden değil, ormancılık ve tedarik zincirinin de sürdürülebilir olması ile ancak ahşap geleneğinin süreklilik gösterebileceğinden bahsetti. Nordik ülkelerde geleneğin devamlılığı üzerine örnekler veren Becker, kentsel alanlarda ekolojik sürdürülebilirliği sağlamak için; işverenlerin de konu ile ilgili farkındalığının arttırılmasının önemini vurguladı.
Selçuk Avcı, dünyanın içinde bulunduğu iklim krizinin, içinde yaşadığımız şehirden, soframıza kadar bizi nasıl etkilediğinden başlayarak; ekonomi, ekoloji, etik değerlerin örtüşeceği metodolojiler üretmemiz gerektiğinden bahsetti. Avcı, sadece dünya üzerinde yaşadığımız sürece değil, geleceğe yatırım yapmak için; değişimin bir parçası olmamız gerektiğini vurguladı.
Ahşap kullanımının belli bir kültür gerektirdiği ve bunun için de Ar-Ge’nin önemini vurgulayan Avcı, Türkiye’de ahşap ile ilgili geleneğin sürdürülmediğini ve kesintiye uğradığından bahsetti.
Konuşma sonrasında; kamunun sosyal konut sorununa ahşap ile getirebileceği pozitif çözümler, ahşabın dijital teknolojilere adapte olması ile daha tercih edilebilir olması bir malzeme olması ve deprem, yangın gibi felaketler için dayanıklı olması üzerine yapıcı diyaloglar gerçekleşti.
The Circle Hakkında:
The Circle mimari odaklı bir kültür, sanat, araştırma ve üretim platformudur. Mimarlık – tasarım bilgisini ve pratiğini derinleştirmek ve paylaşıma açmak için projeler geliştirir ve etkinliklere ev sahipliği yapar.
Mimarlık kültürünü çok yönlü bir bakışla ele alan ve mimarlığı diğer akademik ve sanatsal disiplinlerle bir bütün olarak değerlendiren The Circle, mimari araştırma projelerinin yanı sıra kültür-sanat ve mimarinin iç içe geçtiği proje, sergi ve etkinlikler için açık bir platform olmayı hedefler.
Mimarinin disiplinler arası etkileşimlerini araştırmayı ve pratiğe dökmeyi hedefleyen The Circle bünyesinde bu amaçla sergiler, paneller, konuşmalar, seminerler, akademik dersler, çeşitli atölyeler ve sahne performansları düzenlenir.
The Circle, 2018 yılında Avcı Architects öncülüğünde Selçuk Avcı, Sanja Jurca Avcı, Markus Lehto, Eda Çarmıklı, Yüksel Demir, Kemal Seyhan, Nurgül Türker, Dilara Tekin Gezginti, Ece Çakır Aidan ve Yunus Tonkuş tarafından kuruldu.
http://www.thecircle-o.com/en/home/
IN-BETWEEN Tasarım Platformu Hakkında:
Bilgen Coşkun ve Dilek Öztürk tarafından 2016 yılında kurulan IN-BETWEEN Tasarım Platformu, tasarım üzerinden değer yaratmayı amaçlıyor; tasarımcı, endüstri ve akademiyi temsil eden bir platform üzerinden bir araya getiriyor.
IN-BETWEEN’in metodolojisi, sürdürülebilir tasarım yöntemlerini, her proje için ayrışan tasarım ve üretim brief’leri oluşturarak araştırma ve çağdaş tasarımı artizanal kültür ile birleştirme temeline oturuyor. Avrupa enstitüleri ile farklı temalar altında projeler geliştiren platform, Türkiye’den partnerleri global tasarım sahnesi ile bir araya getirerek Türkiye’de katma değerli global tasarım markası oluşturmak adına farkındalık yaratmayı amaçlıyor.
IN-BETWEEN Tasarım Platformu İsveç Enstitüsü ile yaratıcı, akıllı ve kapsayıcı şehirleşmeyi destekleyen Equal Spaces projesinde işbirliği yapıyor. Maison&Objet Fuarı’nın Türkiye marka elçisi olan platform, International Labor Organization ve Harran Kaymakamlığı işbirliği ile Harran’da yaşayan yerel ve mülteci kadınlara tasarım üzerinden sürdürülebilir ekonomi yaratan bir tasarım koleksiyonu olan atlas’ın küratörlüğünü üstleniyor. Son dönemde Avrupa Birliği ile Climate Change projesi kapsamında plastik kullanımı ile ilgili farkındalık yaratmak amacı ile bir tasarım projesi üzerine çalışmalarına devam ediyor.