ETKİNLİKLERSERGİ

Ali Cabbar’ın Yaban Hayatı İstanbul Sokaklarında!

Sanatçı Ali Cabbar’ın mekâna uygun ürettiği yeni projesi “Son Gergedanı Ben Vurdum,” Kabataş’taki kentsel sanat alanı Yanköşe’de her gün her saat izlemeye açık. Sanatçı bu yerleştirmesinde yaban hayatın yok oluşuyla pandemi dahil insanlığı bekleyen tehlikelere dikkat çekiyor.

Ali Cabbar’ın “Son Gergedanı Ben Vurdum” adlı yerleştirmesi, ganimet odası fikri üzerinden insanın yaban hayatı yok edişine dikkat çekiyor. Soyu tükenen hayvanlara güncel anıt niteliği taşıyan proje, her biri üç metre boyutunda 11 tuvalden oluşuyor. Sanatçı, Yanköşe’nin 260 metrekarelik duvarlarını, avcıların avladıkları hayvanların kafalarını sergilediği ganimet odasına dönüştürüyor. Korona salgınının tüm dünyayı etkisi altına aldığı günümüzde insanlığın doğaya yaklaşımını gözden geçirmesi gerektiğini vurgulayan yerleştirme, yıl sonuna kadar her gün, her saat kent sakinlerinin izlemesine açık olacak.

Projenin ismi, ganimet odasının karakterleri arasında yer alan ve boynuzu için kaçak avlanma sonucu doğada soyu tükenen Kuzey Beyaz Gergedanı’na gönderme yapıyor. Boynuzlarının görkemiyle ganimet avcılarının popüler hedeflerinden biri olan Anadolu dağ keçisi de son dönemdeki av turizmi tartışmalarının ardından projeye eklenen hayvanlar arasında yer alıyor. Ali Cabbar, doğaya sorumsuzca zarar veren insanın ileride kurban haline geleceğini vurgulamak için kendi kafasını da ganimet odası duvarına dahil ediyor.

Günümüzde 1 milyon hayvan ve bitki türünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmasına sebep olan insan, kendisinin de tüm diğer türler kadar ihtiyaç duyduğu ekosistemleri büyük bir hızla çökertiyor, ekonomileri, geçim kaynaklarını, gıda güvenliğini ve dünyanın yaşam kalitesini derinden sarsıyor. Bilim insanları, önümüzdeki günlerde New York’ta düzenlenecek Birleşmiş Milletler zirvesinde dünya liderlerine de bu uyarıyı yapacak ve doğanın yok edilmesi ile Covid-19 benzeri yeni salgınların doğrudan bağlantılı olduğuna dair kanıtlar sunacak.

“Son Gergedanı Ben Vurdum”
Ali Cabbar
www.alicabbar.com

Yanköşe Projesi
Meclis-i Mebusan Caddesi No: 85
Kabataş-İstanbul
www.yankose.org

—————————

Ali Cabbar Hakkında
İstanbul doğumlu Ali Cabbar, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden mezun oldu.
1987’de İstanbul’da, 1989’da Melbourne’da açtığı ilk sergilerinden bu yana birçok işinin öznesi kendisidir. Yapı Kredi Kültür Sanat’daki 2010 tarihli “Huzursuz Gölge” sergisi Türkiye’nin politik geçmişiyle kişisel hesaplaşmasını yansıtır. Depo İstanbul’daki 2016 sergisi “Tipsiz,” parti amblemleri ve afişleri yoluyla Türkiye’nin siyasi tarihine grafik bir bakış niteliği taşır. 2019’da Split Güzel Sanatlar Müzesi’nde gösterdiği araştırma odaklı “ELDORADO: A Wor{l}d Game” projesinde, Dolapdere’den yola çıkarak kentsel soylulaştırmada sanatçının rolünü inceler. Aynı yıl İstanbul Adas’ta ilk kez gösterdiği 20 yıllık projesi “MONSTER [ge.net.i.cal.ly.mod.i.fied]”da GDO’lu gıda ürünlerine çağdaş bir Ölü Doğa olarak yaklaşır.
Ali Cabbar, farklı teknikler kullanarak ürettiği işlerinde politik ve sosyal konuları didaktik olmayan bir tonda ele alır. Anlatımını kara mizah ve sembollerle zenginleştirir. Görünenin ardında saklı olanı açığa çıkartması için izleyiciyi kışkırtır. “Son Gergedanı Ben Vurdum”, sanatçının 2007’de Brüksel’deki Magritte Müzesi’ne bitişik parkta gösterdiği “Strawberry Fields” yerleştirmesinin ardından ikinci kentsel alan projesidir.
www.alicabbar.com

—————————

Yanköşe Hakkında
Kahve Dünyası’nın güncel sanat projesi Yanköşe; beklenmedik, deneysel güncel sanat eserleri üreten sanatçılara bir ifade alanı açıyor. Proje, Kabataş’taki Meclis-i Mebusan Caddesi, 85 numarada konumlanan Kahve Dünyası mağazasının dış duvarı ve onu kesen duvarda, yaklaşık 260 metrekarelik bir alana yayılıyor. Konumu sayesinde her gün binlerce kişiye ulaşan Yanköşe’nin ağırladığı çalışmaların, davet edilen sanatçıların mekânın özelliklerini göz önünde bulundurarak ürettikleri, mekâna cevap veren işler olması tercih ediliyor.
www.yankose.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu