ETKİNLİKLERMÜZİKSANATTAN

‘BAD-I SABA TRIPLE’ ile geleneksel müzikte yepyeni bir deneme!

‘Bad-ı Saba Triple’, ud, bağlama ve ritimsazdan oluşan profesyonel bir müzik topluluğu ile saz, söz ve dansı bir araya getiriyor.

Ayper Eribol ve Bülent Okan önderliğinde hayata geçirilen proje ilk defa 24 Mart 2019 tarihinde Harbiye Sahne’de müzikseverler ile buluşacak. Klasik konserlerden farklı olarak yepyeni bir formatta hazırlanan bu konserde müzisyenler ve izleyiciler geleneksel dost meclislerinde olduğu gibi aynı düzlükte bir halka etrafında buluşacak. Bad-ı Saba konserlerinde dinleyicinin interaktif katılımı konseptin en belirleyici noktalarından biri olacak ve dinleyiciler konsere yer yer söyleyerek yer yer ise alkışlarla eşlik edebilecekler.

Konser repertuvarı bu bağlamda oldukça ritmik, dinleyeni sıkmayacak ve zengin bir içerikte hazırlandı. Dinleyicilerin eşlik edecekleri parçalar belirlendi ve alkışlar için özel ritimler yazıldı. Bad-ı Saba konseptinin bir diğer önemli farklılığı olan saz söz ve raks birlikteliği düşüncesi nedeniyle dansçı da topluluğun aktif ve eşit bir parçası olarak gruba dahil edildi.

Bad-ı Saba Triple konseri 24 Mart 2019‘da Şişli Harbiye Sahne’de gerçekleşecek ve biletler 4 Mart 2019 tarihinden itibaren mekandan ya da konser günü kapıdan temin edilebilecek.
Etkinlik aynı gün 18.00 itibariyle bilete dahil olacak bir aperatif sunumu ile başlayacak. Konser 19.00-21.30 saatleri arasında gerçekleşecek iki bölümden oluşacak.

Bad-ı Saba Triple Hakkında
İnsanlık tarihi kadar eski bir ayrılmaz üçlü: saz, söz ve raks.. Orta Asya’dan Anadolu’ya, Sahara’dan Endülüs’e kadar uzanan bir coğrafyada semadan semaha, dergahlardan dost meclislerine iklim bulan kadim bir Asya geleneği. Bad-ı Saba Triple bu esinle saz, söz ve raksın ayrılmaz bütünlüğünden hareket ederek geleneksel icra biçimlerine yeni bir anlayışla hayat verme düşüncesinden doğdu. Tıpkı kadim dost meclislerinde olduğu gibi sahnenin kullanılmadığı, katılımcı ve müzisyenin aynı düzlükte bir halka çevresinde buluştuğu interaktif bir ortak müzik icrası kurgulandı.

Ayper Eribol Kimdir?

Ordu, Ünye’de doğdu. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki eğitimini 1989 yılında tamamladı, 1998 yılında Tıbbi Patoloji Uzmanı, 2012 yılında da Tıbbi Patoloji Doçenti oldu. Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Y.B. Çocuk Hastalıkları Hematoloji ve Onkoloji Hastanesi, Lozan Üniversitesi, Ordu Üniversitesi ve Yakın Doğu Üniversitesi’nde Tıbbi Patoloji Uzmanı ve Doçenti olarak çalıştı. Halen Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi olarak görevine devam etmektedir.

Üniversite yıllarından bu yana sanatın birçok alanına ilgi duydu. Özellikle etnik müzik ve dans alanında yoğun çalışmalarda bulundu. Geleneksel Halk Dansları alanında üniversite yıllarından itibaren çeşitli topluluklarla gösteri ve etkinliklere katıldı. Latin dansları ile de yakından ilgilenen Eribol özellikle 2014 yılından itibaren Arjantin Tango ile ilgili çalışmalara yoğunluk verdi. Tango çalışmaları çerçevesinde beş ay süreyle Buenos Aires’de Mariposita ve Escuela Tango Mundial Okulları’nda dünya çapında profesyonel dans hocaları ile birlikte çalışma fırsatı buldu.

Etnik danslar ve müzikler konusundaki geniş ilgisine karşın, geleneksel Türk dansları ve Flamenko en fazla ilgilendiği konular oldu. 1996 yılında Ankara  Flamenko Derneği’nde dans etmeye başlayan Eribol, Flamenko çalışmalarına 2015 yılından itibaren aralıklarla İspanya-Granada’da Escuela Carmen de las Cuevas’ta devam etti. Aynı akademide Flamenko müziğinin ritimsel ögeleriyle ilgili çalışmalara da yöneldi, burada Palmas yani Endülüs alkış tekniği ile ilgili dersler aldı. Geleneksel Türk Ritimleri’nin palmas yazılımları üzerinde araştırmalar yaptı. Bu çalışmaları halen Altınbaş Üniversitesi Ritim Atölyesi çatısı altında aktif olarak sürdürmektedir. Aynı üniversitede Dünya Dansları konulu dersler de vermektedir.

Bülent Okan Kimdir?

1969 yılında Almanya’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Uşak’ta tamamladı. 1988 yılında E.Ü. Devlet Türk Musikisi Konservatuarı’nda öğrenime başladı. 1993 yılında konservatuardaki öğrenimini tamamladı. Aynı yıl İ.T.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Türk Sanat Müziği Ana Sanat Dalı’nda yüksek lisans öğrenimine başladı ve 1996 da bu programı tamamladı. D.E.Ü Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde İslam Tarihi ve Sanatları bölümünde yapmakta olduğu doktora öğrenimini ise 2015 yılında tamamladı.
Müziğe küçük yaşlarda başlayan Okan, 1986 yılında Onur Akdoğu ile ud ve müzikoloji konularında çalışmalarına başladı. 1989 yılında “Fehmi Tekçe Hayatı-Eserleri-Besteciliği”, 1990 yılında “Behram Ağa Hayatı-Eserleri-Besteciliği” 1993’te “ Refik Talat Alpman Hayatı-Eserleri-Besteciliği” isimli çalışmalarını teksir olarak çoğalttı. 1996 yılında “Selanikli Ahmet Bey’in Dilhayat Nota Mecmuası” isimli çalışmasını da yüksek lisans tezi olarak, 2015 yılında da “ Müzikte Batılılaşma Işığında Haşim Bey Mecmuası” isimli çalışmasını da doktora tezi olarak hazırladı.
1991 yılında ilk ud resitalini İzmir AKM’de veren sanatçının sözel ve çalgısal eserleri de bulunmaktadır.
1991 yılında Kültür Bakanlığı Bursa Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’na açılan sınavı kazanarak, Ud Sanatçısı olarak atanan Okan, 1997-2005 yılları arasında İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nda, 2005-2009 yılları arasında Bursa Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nda çalıştı. 2009 yılında, altı ay Bursa Devlet Klasik Türk Müziği Korosunda vekaleten şef yardımcısı olarak görev yaptı, bu sürede Fransa’da Türk Mevsimi Etkinlikleri kapsamında sanat yönetmenliğini yaptığı konserlerle ülkemizi yurtdışında temsil etti. 2015 yılında Bursa’da, 2017 yılında Uşak Üniversitesi’nde “Köprü” isimli sözel eserlerden oluşan kişisel konserler verdi.

2009-2018 yılları arasında İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu ve Bursa Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nda çalışmalarına devam eden Okan, halen İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nda kadrolu ud sanatçısı olarak görevine devam etmektedir.

Eserleri:
Hasret- Nihavend Sazeseri- Usul: Curcuna
Bursa Akşamı- Nihavend Sazeseri-Usul: Nimsofyan
Öylesine- Kürdi Sazeseri- Usul: Sofyan
İdil-Kürdi Sazsemai- Aksaksemai-Semai
Lalezar- Nihavend Sazsemai- Usul: Aksaksemai-Semai
Gurbet- Kürdilihicazkar Sazsemai- Usul: Aksaksemai-Nimsofyan
Yıllardır hiç yıkılmadın- Kürdilihicazkar Ağıt- Usul: Semai-Söz: Bülent Okan
O erin ben kuluyum, hoş ve güzel bunca sefa- Segah Şarkı- Usul: Düyek-Söz: Mevlana
Şu zaman renklerinin burcuna bir düş olsam- Kürdilihicazkar Şarkı- Usul: Aksak Söz: Mevlana
Ruhumu ısıtır ılık nefesin- Nihavend Şarkı- Usul: Düyek-Söz: Bülent Okan
Yaşanmış aşkların izi kalır- Muhayyerkürdi Şarkı- Usul: Düyek- Söz: Bülent Okan
Sislerin tutsağı zifiri gece- Nihavend Şarkı- Usul: Düyek-Söz: Bülent Okan
Yüreğimize söz geçiremedik- Nihavend Şarkı- Usul: Semai-Söz: Bülent Okan
Gönül demiştim sana geçmez bir ömür aşksız-Nihavend Şarkı- Usul: Semai-Söz: Bülent Okan
Hüzün vardı yaprağında – Nihavend Şarkı- Usul: Semai-Söz: Hüsamettin Olgun

Başa dön tuşu