SÖYLEŞİ

Barış Çapkın: ‘İstediğim Müziği Yapmanın Peşinde Oldum’

Müzik kariyerinde istikrarı ve başarılı ilerleyişi ile kendisini farklı bir çizgiye taşıyan Barış Çapkın ile son çalışması “Bil İstedim” sonrası gerçekleştirdiğimiz söyleşiyi keyifli okuyacaksınız.

Oğuz Kemal Özkan / KitaptanSanattan.com

  • Hep müziğin içinde olsanız da geçmişte aralar da olmuş. 2021 yılında ise gerek solo gerek Olta projesinde aktif olarak çalışmalarınızı belli bir düzen içinde yayımlamaya başlamışsınız. Bu boşluk dönemi ne kadar sürdü, sizi nasıl etkiledi, önce buradan başlayalım sohbetimize…Bu boşluktan kastım sahne ya da şarkı yayımlama, yoksa müzik hep sizinleydi muhtemelen.

Müzik zaten hayatımın her aşamasında benimleydi ve olmaya devam edecek. Bu sessizlik dönemlerimde mühendislik kariyerim ile alakalı çalışmalarıma odaklandım.  2015 yılında yayımladığım EP albümün ardından 2021 yılına kadar, Olta dayanışma albümlerinde yayımlanan şarkılarım da dahil 6 kayıt yayımladım. Özetle 6 yıl boyunca 6 şarkı yayımlamışım. Bahsettiğiniz sessizlik dönemi de bu dönem oluyor aslında. 2021 yılından itibaren de şarkılarımı belirli bir düzende yayımlamaya başladım. 2021 yılından günümüze kadar olan süreçte de toplam 12 şarkımı dinleyiciler ile paylaşmış oldum. Şu an belirli bir plan dahilinde kayıtlarımı yapmaya ve yayımlamaya özen gösteriyorum. Her şarkı hayatımdan kesitler içeren ve hislerimi anlatan birer an benim için. Bu anları kayıt altına almış olmak da ayrı bir keyif.

Bahsettiğim gibi sessizlik dönemlerimde mühendislik çalışmalarıma odaklanıyorum ve bu alanda da hedeflediğim noktalara gelebilmek adına çalışmaya devam ediyorum. Zamanımı doğru ve dolu dolu kullandığımı düşünüyorum. Çünkü zaman telafisi olmayan tek şey.

  • Enstrümanistliğiniz müzikle ilk tanışmanız değil mi, sonrası şarkı yazarlığı ve solistlik olarak mı ilerledi… Bu sıralamanın avantajı oldu mu sizce?

İlk enstrümanım klavye. Sonrasında elektro gitar ile enstrümanistliğe devam ettim. Farklı gruplarda gitar çaldım. Sonrasında şarkı yazarlığı ve arkasından da solistlik geldi. Fakat kendi bestelerimi kaydetmek ve yayımlamak için şarkı yazarlığı konusunda biraz daha olgunlaşmayı bekledim. Hala katedecek çok yolum olduğunu düşünüyorum. Sonu yok çünkü…

Bir enstrüman çalabiliyor olmak ve bu şekilde beste yapabiliyor olmak bence büyük avantaj. Kendi müziğinizi kendi istediğiniz ve hissettiğiniz şekilde ortaya çıkarabilmeye olanak sağlayan bir durum. Genel olarak kayıtlarımdaki enstrüman partisyonları ve çalımları bana ait. Düzenleme ve mix işlerini de kendim yapıyorum. Mastering işi için dışarıdan destek alıyorum.

  • Şarkılarınızda kendinize özgü bir tarzınız var. Bu tarzı nasıl geliştirdiniz?

Kendime özgü bir tarz geliştirmek adına ayrıca bir uğraşım olmadı. Yalnızca kendi istediğim müziği yapmanın peşinde oldum. Neyi, nasıl ve hangi enstrümanlar ile kaydetmek istiyorsam o şekilde kaydettim. İnsan kendini serbest bıraktığında olup bitiyor her şey. Müzik diğer konulardan çok farklı. Aslında bu tüm sanat dalları için geçerli. Her müzisyenin/sanatçının fikri kendine değerlidir. Ben bu değerimi korudum yalnızca. Kimseyi taklit etmeye uğraşmadım. Yalnızca kendim oldum. Gelen yorumlar da sizin dediğiniz gibi “kendine özgü” olunca müziğimde kendim olabildiğimden iyice emin oldum.

  • Günümüzde çokça müzisyenden en belirgin farkınız, 2021den bu yana istikrarlı bir müzik kariyeri oluşturuyor gibisiniz. Yayımladığınız şarkı periyodundan, kliplerinize, sunumlarınıza kadar her şeyiniz sistemli, düzenli hissi veriyor; dolayısı ile bu müzik kariyerinize de yansıyor. Her alanda böyle misinizdir?

Herkesin yolu ve yöntemi kendine özeldir. Ben de kendi yolumdayım, odağımı dağıtmıyorum. Sektörel/çevresel dinamiklerden etkilenip kendimi demoralize etmiyorum. Bu da beraberinde istikrarı getiriyor. Benim anlatacak hikayelerim var. Sadece bunları anlatmanın peşindeyim…

Bence müzik konusunda planlı ve istikrarlı olmamın nedeni aynı zamanda mühendis olmam. Mühendislik kariyerim süresince de her zaman planlı, disiplinli ve sistemli hareket ettim ve etmeye devam ediyorum.

  • Bil İstedim” şarkınızın anlattıkları başkasının başından geçenler. Şarkı yazarlığında anlatıcı rolü üstlenmek zordur. Genelde ben” dili hakimdir. Bu tarz başka şarkılarınız da var mı?

Şu an üzerinde çalıştığım yeni şarkı da benzer nitelikte. Her ne kadar gerçek hayatta “O”nu karşıma alıp, kendimi şarkıdaki kadar ifade edememiş olsam da… Yeni şarkı gerçek hayatın provası olacak belki de…

“O” deyince hemen akla gelen aşk meşk konuları oluyor. Bu öyle bir “O” değil.
“O” belki de en yakınınızda olup kuşkusuz size en çok zararı vermiş kişidir.

  • Daha önceki çalışmalarınızdan bazılarını sonrasında akustik olarak da yayımladınız. Bil İstedim”e de akustik çalışma gelecek mi?

Akustik canlı performans olarak sade bir versiyonunu kaydetmek istiyorum. Ama ne zaman yayınlarım bilemiyorum…

  • Zaman zaman sosyal medya hesaplarınızdan cover çalışmalarınızı yayımlıyorsunuz. O şarkıları nasıl seçiyorsunuz? Ya da daha net ifade ile Barış Çapkın kimleri dinler?

Söylemekten keyif aldığım ve hissettiğim şarkıları çalmayı/söylemeyi seviyorum. Benim için daha anlamlı hale geliyor…

Levent Yüksel, Bülent Ortaçgil, Birsen Tezer, Muse, AC/DC, Depeche Mode, Leisure, Antenna ve Kid Francescoli dinlemekten keyif alıyorum. Çok fazla tür ve sanatçı/grup dinliyorum. Bu saydıklarım kendime en yakın hissettiklerim…

  • Gelecekteki müzik projeleriniz hakkında bize biraz bilgi verebilir misiniz?

Yeni bir şarkı var. Şu sıralar kayıtları üzerinde çalışıyorum. Yakın bir zamanda tamamlanacak. Zamanı geldiğinde detayları sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyor olacağız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu