Barış Manço’nun aramızdan ayrılışının 20. Yılına özel Cumhurbaşkanlığı himayesinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Üniversitesi katkılarıyla düzenlenen iki gün süren anma programı tamamlandı. Barış Manço, 20. Yılında sempozyum, panel, sergi ve konser şeklinde bir dizi etkinlikle anıldı.
Birinci gün İstanbul Üniversitesi Rektörlük binasında “Bir Dünya Barış’ı” “Çağdaş Halk Ozanı Barış Manço” sempozyumu düzenlendi. Üç oturum şeklinde düzenlenen sempozyum sempozyumun akademik açılış konuşmasını “Türk Kültürünün Bilgi ve Kültürel Şifre Taşıyıcısı Olarak Barış Manço” başlığıyla Prof. Dr. Umay Türkeş Günay yaptı.
Sempozyum, Prof. Dr. Dursun Yıldırım‘ın başkanlığını yaptığı birinci oturum ile başladı. Birinci oturumda, Prof. Dr. Muharrem Kaya, “Dağlar Dağlar Parçasından Hareketle Dağın Halk Kültürümüzdeki Yeri”, Prof. Dr. Aynur Koçak, “Dağ Ekseninde Barış Manço’nun Şamanik Yolculuğu” ve Prof. Dr. Sevilay Çınar, “Âşık Tarzı Müzik Geleneğine Paralel Yorumlar” başlıklı sunum yaptılar.
Başkanlığını Prof. Dr. Umay Türkeş Günay‘ın yaptığı ikinci oturumda; Prof. Dr. Dilaver Düzgün, “Geleneksel Tahkiye Üslûbunun Çağdaş Bir Temsilcisi”, Prof. Dr. Mehmet Aça, “Toplumsal Değerlerle Normların Öğretilip, Hatırlatılmasında Barış Manço’nun Rolü” ve Havva Emre, “Gelenekten Geleceğe Uzanan Bir Köprü: Barış Manço” konulu sunum yaptılar.
Prof. Dr. Abdülkadir Emeksiz‘in oturum başkanlığını üstlendiği üçüncü oturumda ise; Prof. Dr. Etibar Babayev, “Barış Köprüsü”, Doç. Dr. Okan Murat Öztürk, “Barış Manço’nun Popüler Müzik Anlayışı İçinde Türkülerin Yeri” ve Birgül Yangın Aslanoğlu, “Barış Manço’nun Eserlerinde Semboller ve 2023 Vizyonu” başlıklı sunumunu yaptılar.
Bu sempozyumda Barış Manço’nun şarkıları üzerinden Barış Manço’nun sanatçı kişiliği, toplumla ve dünyaya ile kurduğu bağ incelendi. Barış Manço şarkılarının, geçmişte yaşamış ozanlar ve hikâye anlatıcılarla olan bağları örnekleriyle sunuldu. Barış Manço şarkılarını hayatın içinden aldığı ve halktan aldığı sözleri işleyerek halka geri sunduğu üzerinde duruldu. Özetle Barış Manço günümüzün Çağdaş Ozanı olduğu dile getirildi. Bu sempozyum sonuçları bir kitapçık halinde basılıp, yayınlanacak.
Barış Manço 20.yıl anmasında ikinci gün Cemal Reşit Rey Konser Salonu‘nda “20 Yılın Ardından Barış’a Özlem Paneli” düzenlendi. Bu panele Barış Manço’nun hayatı İzzet Öz‘ün hazırladığı belgesel eşliğinde ve Barış Manço’nun yol arkadaşlarının anlattığı anılarla aktarılmaya çalışıldı. Panele Barış Manço’nun eşi, çocukları, kardeşi, beraber müzik yaptığı gruplar Kurtalan Ekspres, Moğollar, okul arkadaşları, yurt dışında müzik yaptığı insanlar, beraber televizyon programı yaptığı arkadaşları ve Barış abilerinin en sevdiği “Adam Olacak Çocuklar” katıldı.
Panelde Barış Manço’nun hayat yolculuğunda yer almış kişiler tarafından Barış Manço ile ilgili birbirinden değerli ve duyulmayan anılar paylaşıldı. Böylece hem Barış Manço ‘ya olan özlem giderilmeye çalışıldı hem de Barış Manço’nun bilinmeyen yönleri anlatıldı.
Panelden sonra, Barış Manço’nun eşyalarından oluşan Barış Manço sergisi açıldı. Sergi 25 Şubat’a kadar açık kalacak.
20.Yıl anmasında en son olarak Barış Manço şarkılarının seslendirildiği konser düzenlendi. Konserde sahne alan sanatçılar; Doğukan Manço, Moğollar, Kurtalan Ekspres, Ayşegül Aldinç, Burak Kut, Grup Vitamin, Mine Çağlıyan, Ufuk Yıldırım, Grup 24 Ayar, Duygu Soylu, Evrencan Gündüz, Meltem Taşkıran, Murat Çekem, Müjde Kızılkan, Elif Çağlar, Gökhan Türkmen, Karsu, Özgün, L-G Korosu ve Çocuk Korosu Barış Manço´nun sevilen şarkılarını seslendirdi.
Konser ile 20. Anma programı tamamlandı.
Haber-Fotoğraf: Nasuh Bektaş