Belkıs Balpınar ile sergi turu ‘DOKUMA-MA’ – Nihal Güres yazdı…
Türkiye’ de ilk defa geleneksel kilim dokuma tekniğini güncel sanata taşıyan Belkıs Balpınar, eserlerini 2 gün boyunca izleyicilerine anlattı. Anna Laudel Çağdaş Sanat Merkezi‘nde 26 Nisan’da açılan “DOKUMA-MA” sergisi kapsamında düzenlenen sergi gezilerine sanatseverlerin ilgisi görülmeye değerdi.
Galerinin giriş katında başlayan söyleşi, 4. kata kadar devam etti. Giriş katında bulunan işler neredeyse çok sıkı dokumalara sahipti. Üst katlara tırmandıkça dokumalar seyrelmeye başladı.
Eserlerinde derinlik, uzay ve uzay kavramlarını irdeleyen sanatçı, kilim dokusu üzerinde yarattığı biçimleri, uzamdaki hareketlerin bir yansıması olarak ele alıyor. Belkıs Balpınar, güncel sanatın genel olarak dünyadaki kargaşa ve olaylara yoğunlaştığını, kendisinin ise çalışmalarında daha evrensel bir noktada durduğunu, varlığın özüne odaklandığını belirtti.
Balpınar, yıllar içinde yeni bir dokuma, hatta kendi deyimi ile “dokumama” tekniğini uygulamaya başlamış. Dokuma sırasında arka planın dokunmadan bırakılması ile boşlukta yer alan formların daha iyi keşfedildiğini de önemli bir ayrıntı olarak dile getirdi.
Belkıs Balpınar’ın eserlerinde minimalizme doğru bir kayış gözleniyor. Sanata verdiği emeğin, onu bu minimalizme taşımaya yeterli deneyimi kapsadığını belirten sanatçı, dokumaların içine yerleşmiş “dokumama-boslukların” zaman içinde daha da bariz hale gelebileceğini ve bu yolculuğu yapmak için hakkı olduğunu vurguladı.
Dokumalarla ilgili söyleşiyi dinlerken eserleri dikkatle inceledim. Bir tahta çerçeve hazırlanıyor. Buna çiviler takılıyor. İpler yoğun bir sıklıkla çivilere bağlanıyor. Dik şekilde bağlanan iplere kalın iğneler ile motifler işleniyor, belki önce iplere uygulanacak şekil, boya ile çiziliyordur.
Annem de böyle bir çalışma yapmıştı. Saraydan kalma antika bir yastık vardı. Babamın halası ona vermiş. Annem yastığı iyice inceledikten sonra marangoza gitti, kendine bir kasnak yaptırdı. Yastığın ipleri satendi. Annem renkli iplikleri aldı, bağladı, günlerce uğraştı. Sonunda antika yastığın aynısını yaptı. Sonra ben, o yastığı bluz yapıp giydim meşhur bir düğünde. Gazetede bile fotoğrafım çıktı.
Kilim de aynı teknikle yapılıyor. Yuvarlak veya hangi biçim olacaksa ona göre bir kasnak hazırlanıyor ve hakiki yün ipliklerle kilim örülüyor.
Belkıs Balpınar anlattıkça benim de hemen marangoza koşasım geldi. Renkler ve motifler o kadar güzel ve etkileyici biçimde işlenmişti ki insanın etkilenmeden karşı koyması mümkün değil.
Son derece samimi söyleşisi – sergi turundan çok memnun ayrıldık.
Eserleri pek çok dünya müzelerinde yer alan sanatçı Belkıs Balpınar, sergisini izlemek ve hayalinizden kendi kilimlerinizi tasarlamak için 10 Haziran 2018 tarihine kadar zamanınız var.
Sanat gündelik yaşamın ayrılmaz bir parçası.
Renkler ve motifler dünyayı daha iyi anlayabilmek için birer anahtar.
Gelenekten veya yaşamdan yola çıkarak toplumsal birlikteliği yakalayabiliriz.
Bizde renk de çok, dize de çok, iplik de cok.
İplikler bizi ‘barış’la, kardeşlikle bağlasın. Tüm renklerle çok güzeliz.
Topraklarımız güzel. Ülkemiz güzel.
Bir tek kasnağı yaptırmak gerekiyor.
Birbirimizi dostlukla bağlayıp dügümleyelim, kimse ayıramasın.
Nihal Güres