BİR SANATÇI BİR ESER

Bir Sanatçı Bir Eser: Bilal Hakan Karakaya ‘Diyar’

Heykeltıraş Bilal Hakan Karakaya’nın 2020 yılında ürettiği ‘Diyar’ adlı çalışması pandemi dolayısıyla izleyici ile kısıtlı koşullarda buluştu.

İlk solo sergisini 2014 yılında ‘Melez Sanrılar’ ismi ile Art350(Anna Laudel) Galeri’de gerçekleştiren sanatçı 1999-2004 yıllarında Gazi Üniversitesi’nde sanat eğitimi aldı. Heykel çalışmalarına ise 2006 yılında sanatçı Hanefi Yeter’in bir projesine asistanlık yapmaya geldiği İstanbul’da başladı. Sanatçı usta-çırak ilişkisi olarak tanımladığı süreci asıl eğitiminin başladığı dönem olarak değerlendiriyor.

Bilal Hakan Karakaya
Diyar, 2020, Alüminyum döküm, 110cm x 150 cm x 25cm (detay)

 

Karakaya’nın malzeme skalasında alüminyum, bronz, demir, taş, ahşap gibi heykel sanatının ana malzemelerin yanı sıra reçine, endüstriyel ve doğal atıklar da bulunuyor.

Bilal Hakan Karakaya

Sanat eleştirmeni Meral Bostancı Karakaya’nın sanat pratiğini şu şekilde değerlendiriyor:

“Üç boyutlu özgün formlar tasarlayan Hakan Karakaya’nın üretmiş olduğu görsel yaratımlarının tamamında, aklın reddettiği algılamaları ya da kişinin bilinçaltına atarak yüzleşmekten korktuğu bir takım olguları sorgulayan bir tavrı barındırdığı söylenebilir. Özellikle son dönemde üretmiş olduğu heykeller, insanı öyle bir bilinçdışı alanına, öyle bir varsanıya götürür ki, kendinizi tıpkı bir rüyada ya da gerçekliğin halüsinasyonu içinde yaşıyormuş gibi duyumsayabilirsiniz. Sanatçı, kişilerin bilinçaltına atmış olduğu korkulara, her insanın benliğinde yer etmiş tedirginliklere, güvensizliklere, korunma duygusuna işaret ederek, Anadolu kültüründe yer etmiş mitolojik karakterlerden tutun, tıbbi literatürde ‘uyku felci’ olarak bilinen karabasan ve albastı gibi bir takım uyku bozukluklarının mistik yanılsamalarına varıncaya kadar geniş bir kavramsal alanı çalışma alanına dahil eder. Dolayısıyla kaynağını, kimi zaman masallarda yer alan hikayelerden; kimi zaman rüyalardan, kimi zaman ise Anadolu ya da Yunan mitolojilerinde görülen mitsel olguların dayandığı hikâyelerden alır ve bu özelliğiyle izleyiciyi ruhani bir yolculuğa çıkaran gizemci bir yönü bulunur.”* Dolayısıyla ‘Diyar’ çalışması da bu dünyanın kapılarını aralayan bir çalışma olarak karşımıza çıkar.

Bilal Hakan Karakaya Kimdir?

 

1979 yılında Ankara’da doğan Karakaya, 1999-2004 yıllarında Gazi Üniversitesi’nde sanat eğitimi aldı. 2006 yılında İstanbul’a yerleşti ve sanatçı Hanefi Yeter ile sanat çalışmalarına devam etti. ‘Melez Sanrılar’, Art350|Anna Laudel, (2014) ve ‘Alem-i Mülk’, Anna Laudel, İstanbul’da (2020) kişisel sergilerini, ‘Yazdık’, Espas Art Gallery (2013) ikili sergisini açtı. Kinidos Heykel Sempozyumu, Muğla, Bakırköy Taş Heykel Sempozyumu gibi sempozyumlarda, çeşitli karma sergi ve sanat fuarlarında yer alan sanatçı, İstanbul’daki kendi atölyesinde çalışmalarına devam etmektedir.

*http://meralbostanci.blogspot.com/2013/08/bilal-hakan-karakayanin-ahsap.html

Görseller sanatçı izni ile.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu