BİR SANATÇI BİR ESERSANATTAN

Bir Sanatçı Bir Eser : Elif Sözkesen ‘İkinci Cins – Yeniden’

Sanatçı Elif Sözkesen, ’İKİNCİ CİNS’’ YENİDEN adlı çalışması ile Artcontact İstanbul 4. Uluslar Çağdaş Sanat Fuarı’nın bir parçası olarak izleyici karşısına çıktı.




Elif Sözkesen, son yıllarda ‘toplumsal cinsiyet eşitliği’ üzerine yaptığı çalışmalarında uzun yıllardır üzerinde çalıştığı atık metalleri kullanarak fütüristik eserler meydana getiriyor.

  “Özgürlük, insanın başka bir insan tarafından nesneleştirilmediği bir durumdur.”

Bir Sanatçı Bir Eser : Elif Sözkesen 'İkinci Cins - Yeniden'

Elif Sözkesen bu eserinde 20. yüzyılın önemli feminist düşünürlerinden ve yazarlardan biri olan Fransız asıllı Simone de Beauvoir‘un ”İkinci Cins” kitabından esinlendi.

Bu kitap, 1949 yılında yayımlanmış ve kadınların toplumda ikincil bir konumda olduğunu, cinsiyet ayrımcılığının nasıl işlediğini ve kadınların kendi özgürlüklerini nasıl elde edebileceklerini derinlemesine ele almıştır.

Bir Sanatçı Bir Eser : Elif Sözkesen 'İkinci Cins - Yeniden'

Beauvoir, ayrıca kadınların kendi kimliklerini ve kendi amaçlarını belirlemek için özgür olmaları gerektiğini vurgulamıştır. Ona göre, kadınlar toplumun erkek egemen normlarından bağımsız olarak kendi gerçekliklerini inşa etmeli ve kendi potansiyellerini keşfetmelidir.

Elif Sözkesen Kimdir?

Bir Sanatçı Bir Eser : Elif Sözkesen 'İkinci Cins - Yeniden'

Türk bir tasarımcı ve sanatçı olan Elif Sözkesen, 1993 yılında İstanbul’da doğdu. E. Sözkesen, lisans eğitimini Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, İç Mimarlık Bölümünde tamamladı. Multidisipliner bir sanatçı olan E. Sözkesen, aynı zamanda  sürdürülebilir ve aktivist bir marka olan LitClue’nun kurucusu ve tasarımcısıdır.

LitClue markası, Sözkesen’in 2016 yılından bu yana ileri ve geri dönüşüme verdiği önemle ”atık metalleri” elle ve tek adet meydana getirdiği takı ve vücut aksesuarlarından oluşmaktadır.

Aynı zamanda upcycle bir sanatçı olan E. Sözkesen eserlerinde toplumsal cinsiyet eşitliğine yer vermektedir. Eserleri Türkiye ve İtalya’da gerçekleşen farklı sergilerde yer almıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu