Bir Sanatçı Bir Eser: Gülen Eren ‘Beni Öp Sonra Doğur Beni’
Sanatçı Gülen Eren’in “Beni Öp Sonra Doğur Beni” adlı çalışması “Ayaklarımın Altındaki Toprak” başlıklı kişisel sergisinin bir parçası olarak izleyici karşısına çıktı.
Gülen Eren son dönem çalışmalarının; kişisel belleğinde yer alan geçmişe dair imgeler, kayıp, yas ve acının görselleştirilmesi bağlamında ele alındığını aktarıyor.
“Vahşi Kadın Arketipi ve Heykel” ve “Çağdaş Sanatta Kadınlık İmgelerinin Kişisel Bellekle İlişkisi” konulu tez çalışmaları bulunan Eren, monotip baskılardan, ayakkabı ve saç örgüsünden oluşturduğu “Beni Öp Sonra Doğur Beni” adlı çalışmasını şu şekilde anlatıyor:
“Beni Öp Sonra Doğur Beni” adlı çalışmam, Cemal Süreya’nın “Beni Öp Sonra Doğur Beni” adlı şiirinden ilhamla yapılmış olup, kendi köklerimi sorgulayan bir eksende üretilmiştir. Özyaşam öyküme dair anı nesneleri olan, annemden bana kalan ayakkabı ve saç örgüsünün, duvardaki monotip baskılar ile ilişkilendirilmesi amaçlanmıştır. Zeminde izleyiciye gitmek eylemini çağrıştırması öngörülen ayakkabılar belleğimdeki kaybın kabulünü ve inkârını içinde barındırmaktadır. Bedene ait olan saçlar, baştan bağımsız olarak da yaşamın izlerini gösterirken; bedenden ayrı ayakkabılar artık orada olmayan, yitmiş olanı göstermeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmada yaşam-ölüm ikiliğine dair kullandığım nesneler, duvardaki monotip baskılarla şimdi var olan duyguların pekiştirilmesiyle sonuçlanmıştır. Oluşturduğum monotip baskıların bir çeşit duygu haritaları olarak görülmesini amaçladığım gibi bedensel ve zihinsel süreçlerin izlerini lekesel olarak göstermeyi, tanımlanamayan duyguları ortaya çıkarmayı hedefledim.
Gülen Eren Kimdir?
1983 yılında İzmir’de doğdu. 2007 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nde lisansını tamamladı. 2009 yılında ilk kişisel sergisini açtı. 2011-2015 yılları arasında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü’nde yüksek lisansını tamamladı. 2015-2021 yılları arasında aynı üniversite ve bölümde sanatta yeterliğini bitirdi. Çalıştığı konuların temelinde kadınların konumlandırılışı ve kadın- doğa ilişkisi, arketipler, kadınlık imgeleri ve hafızayla bütünleşmiş kayıp, yara ve acı kavramları vardır. Yurtdışında ve yurtiçinde çeşitli sergi ve sempozyumlara katıldı. Proje4L Teras sergileri, Alanistanbul, Armaggan Art& Design Gallery ve Tüyap Sanat Fuarı gibi çeşitli sergilere katıldı.