BİR SANATÇI BİR ESER

Bir Sanatçı Bir Eser: Sinan Kılıç ‘412 Ada; Kimsesizler Adası’

Fotoğraf sanatçısı Sinan Kılıç güncel ve kolektif hafızada yer etmiş toplumsal meselelere odaklanıyor. Zamana tanıklık etme ve toplumsal bilincin oluşması açısından fotoğrafın önemli bir güce sahip olduğunu ifade eden Kılıç, ‘412 Ada; Kimsesizler Adası’ çalışmasında hayatta kalma mücadelesinde yaşamını yitiren mültecileri konu ediniyor.

Sanatçının çalışmaları, içinde bulunulan zamanın belgesini oluşturmasının yanı sıra güçlü anlatımı ile izleyeni toplumsal meselelere yeniden bakmaya, yeniden okumaya ve sorgulamaya davet eder. Tanığı olduğu zamanı, şiddetin dilini yeniden üretmeyen estetik bir dil kullanarak belgeler.

Sinan Kılıç 02

Sokağın ve gündelik hayatın da objektifine takıldığı Kılıç kolektif üretime, birlikte yeniden bakmaya önem verir. Bu anlamda ‘Mahzen Photos’ fotoğraf kolektifi ve “No 238” adlı bir fotoğraf sanatı atölyesinin kurucularından olur. Sanat atölyeleri ve çocuklar için fotoğraf atölyeleri düzenler. Çevresi ile kurduğu ilişki, toplumsal meselelerdeki hassasiyeti sanatının konusu olur.

Sinan Kılıç 03

Sanatçı ‘412 Ada; Kimsesizler Adası’ çalışmasını şu şekilde ifade eder:

Türkiye’ye ülkelerindeki savaştan kaçıp gelen ve Avrupa ülkelerine ulaşmak için umut yolculuğuna çıkan ancak botlarının batması sonucu hayatını kaybeden mültecilerin cansız bedenleri, ailelerine teslim edilemezse ‘Kimsesizler adası’ olarak bilinen kimsesizler mezarlığına defnediliyor.

Yalnızca geçen yıl yaklaşık bin kişi hayatını kaybederken, bunlardan bir kısmı İzmir’deki Doğan çay Mezarlığı’nda isimsiz mezarlarda toprağa verildi.

Çok sayıda isimsiz mezardan oluşan ve ‘412 Ada’ olarak geçen alanın bir diğer adı ise “Kimsesizler adası”.

Mezar taşları ve isimleri olmayan kaçakların kabirlerinin başında, üzerinde numaraların bulunduğu demir ve tahta levhalar bulunuyor.

Sığınmacılar için mezarlıkta ayrıca bir yer bulunmuyor. Kimsesiz Türkiyelilerle, sığınmacılar mezarlıkta yan yana yatıyor.

Sinan Kılıç 04

Sinan Kılıç Kimdir?

Sinan KLılıç-Portre

Yaşamını ve üretimlerini İzmir’de devam ettiren Sinan Kılıç, ulusal ve uluslararası alanda birçok fotoğraf festivali ve sergilerde fotoğraflarıyla ve sunumlarıyla yer aldı. Yer aldığı sergiler, festivaller ve etkinlikleri; “Kadifekale Kentsel Dönüşüm” Ege Üniversitesi 50. Yıl Köşkü Sanat Galerisi’/2013, “Reş” / İzmir Fransız Kültür Merkezi’nde sergi ve multimedya sunumu /2013.  “Aquadis”/ İzmir Fransız Kültür Merkezi’nde sergi ve multimedya sunumu /2014, “Suriye’den Sonra” / İzmir Fransız Kültür Merkezinde sergi, söyleşi ve multimedya sunumu, İstanbul Fotoğraf Festivali (Foto İstanbul) kapsamında sergisi gerçekleşti. /2015, -Bursa Fotoğraf Festivali “Bursafotofest” 2014/2015, İstanbul Fotoğraf Festivali “Foto İstanbul” 2015. International Image Festival FINI 2014/Meksika-sergi – Festivalin en iyi ilk 10 portfolyo çalışması arasına seçilen fotoğrafları, Latin Amerika kıtasında bir yıl boyunca farklı ülkelerde sergilendi. Diğer sergiler ise İstanbul Belgesel Fotoğraf Günleri 2014 –Gösteri, İstanbul Belgesel Fotoğraf Günleri 2015- Gösteri, İstanbul Belgesel Fotoğraf Günleri 2015 “Belgesel Fotoğrafta Yöntem Tartışması” konulu panelde konuşmacı, 2015 Sony World Photography Organizasyonu – Sergi,  2015 yılındaki Adana Altın Koza Sanat Festivali / gösteri. Festival kapsamında “13 Kare Ulusal Fotoğraf Gösteri Yarışması”nda birincilik ödülü. -Uluslararası Antalya Basın Fotoğrafı Festivali “Photo Antalya” 2015- Sergi, Uluslararası Diyarbakır Fotoğraf Festivali 2015- Sergi, Ege Üniversitesi Uluslararası EgeArt Sanat Günleri 2015- Sergi, 2.Uluslararası Malatya Fotokamp 2016 – Workshop,  İFSAK 24. İstanbul Fotoğraf Günleri (1-30 Kasım 2016), Fethiye Fotoğraf Festivali 2016 – Sunum, Söyleşi, Atölye Eğitmenliği, Akçabat Fotoğraf Festivali 2018- Sunum, Söyleşi, Atölye Eğitmenliği, “Daire” sanatçı programı  davetli sanatçı, sergi, söyleşi  – Mersin, 2019, Uluslararası Polyphony  Fotoğraf Festivali – Sergi  / Hindistan, 2020, GAPO, Mahalle İzmir Projesi – Davetli Sanatçı / 2020,   Proje Koordinatörlüğü, Atölye Eğitmenliği ise ;“Kulelerin Gölgesindeki Adalet” Türkan Saylan Kültür Merkezi – İzmir 2016, “Fotoğrafçı Çocuklardan Antik Kentler” İzmir Sanat Galerisi-2016,  “Birlikte Yaşamak Ne Demek” Türkan Saylan Kültür Merkezi-İzmir 2015/ Uluslarası Troia Festivali-Çanakkale 2015 / Fotoİstanbul ,Beşiktaş 2015, “Bunu Ben Çektim, 821. Sokak” Türkan Saylan Kültür Merkezi, İzmir 2016 / Halka Sanat Galeri, İstanbul 2017,  “Basmane’de Yeni Yaşam” Türkan Saylan Kültür Merkezi-İzmir 2017, “Memleketimden İnsan Manzaraları” , Uğur Mumcu Kültür Merkezi – İzmir 2018, “Kurtuluş Kapısı” Tepekule Kongre Merkezi – İzmir 2018, “Mahal” Sokak Fotoğrafı Atölyesi Sergisi- İzmir 2018, “Yokuş Yukarı Agora” Belgesel Fotoğraf Sergisi / K2 Güncel Sanat Merkezi – İzmir 2019, Kültür için Alan ( Atölye 238 Projesi ) – 2019

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu