Bu ‘Sökük’lerde umut ve ironi var!
Eserlerinde fazla ya da eksik olan, bozuk ya da yanlış giden çatışmalı alanlara girmekten çekinmeyen Saadet Sorgunlu’nun ‘Sökük’ başlıklı sergisi Bayan Yanı Art Project’te…
Kadın ve kadın bedeni üzerinden üretilen politikalara, umutla ve ironiyle yaklaşan sanatçı Saadet Sorgunlu, bu seride kendisine ve tanıdığı kadınlara ait giysileri hem sembolik hem de soyut formlara dönüştürerek tuval üzerinde yeniden vücuda getiriyor.
Sadece kadın mücadelesi üzerinden değil, erkin ceberrutlaştığı her alanda öfkeli bir performans ya da eserleriyle varlığını gösteren Sorgunlu, bedenlerin tanımlandığı, kuşatıldığı, sınırlandırıldığı, hırpalandığı materyallerle ve daha çok da kendine ya da tanıdıklarına ait giysiler, bezler, kumaşlarla portreler çiziyor, hikayeler anlatıyor.
Yazar Özlem Altunok, Sorgunlu’nun eserlerini ve sergiyi şu sözlerle anlatıyor:
‘Gündelik hayatın bu imgeleri için “Giysiler de bedenin hafızasıdır” diyor Sorgunlu. Özellikle de kadının giysi üzerinden politik ve toplumsal algısını göz önünde bulundurduğumuzda türlü türlü okuma yapmak mümkün “Sökük”teki işleri üzerinden.
Kesip biçiyor, dikiyor, deforme edip yeniden anlamlandırıyor; bir beden büyük, olduğundan az ya da çok, bazen iyimser, bazen karanlık ama hep sivri ve ironik.
“sadece bu gece” de dışarı çıkmaya hazır siyahlı kadın, eteğini yukarıya sıyırmış ve bunun “bedel”ini ödemeye daha baştan hazır çarmıha gerilmiş sanki. “Güneşin Gülü” adlı çalışma, arkadaşının tişörtünden dönüştürdüğü ışıklı, güleryüzlü, salınım halinde bir portre gibi. “boyum kısa aklım uzun” ise kadınların boylarını uzun göstermek için başörtülerinin altına taktıkları “renkli ama saklı” boneleri ifşa ediyor. Upuzun bir tuvale giydirilmiş bir atletten ibaret olan “yeni uyandım” ise iddiasızlığıyla iddialı, hafif de meydan okuyan bir kadını andırıyor. “ütüsüz giymem” de Sorgunlu’nun kendi kareli gömleğinden hasır şeklinde dokuyarak yaptığı bir “hücre”nin içinde.
Sorgunlu’nun sıkışmış, firar etmiş, isyanda, arayış ya da mücadele içinde bedenlerine sığamayan kadınları, giysileriyle yeniden anlamlandırıp tanımladığı bu seçkinin bir başka “söküğü” de, ilk kez bu sergide fiyatlandırdığı işlerinin gelirinin ihraç edilen barış akademisyenlerine gidecek olması.
Söküldüğü yerden dikmek adına…’
Sorgunlu’nun; güç, iktidar, baskı, şiddet üzerine kurulu toplumsal yapı ve değerler sistemine kaba, sert ve kışkırtıcı cümlelerle yanıt verdiği son sergisi ‘Sökük’, 12 Ocak 2019 tarihine kadar Bayan Yanı Art Project’te ziyaret edilebilir.
Bayan Yanı Art Project
Rasimpaşa Mahallesi Duatepe Sokak No:16/9
Kadıköy – İstanbul