Çağdaş Yaşam 12. Cumhuriyet Ödülü İlber Ortaylı’ya Verildi.
Çağdaş Yaşam 12. Cumhuriyet Ödülü, Sarıyer Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde düzenlenen tören ile Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya verildi.
Tiyatro Sanatçısı Gülsen Tuncer tarafından sunumu yapılan ödül töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Ödül Törenin açılış konuşması, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Prof.Dr. Aysel Çelikel tarafından yapıldı. Aysel Çelikel, konuşmasında ödülün Prof. Dr. İlber Ortaylı‘ya veriliş nedenlerini açıkladı. İlber Ortaylı’nın yaptığı akademik çalışmalarla ülkemizin çağdaş, laik yapısına verdiği katkılardan dolayı ödüle layık görüldüğünü söyledi.
Açılış konuşmasından sonra İlber Ortaylı’nın yaşamından kesitlerin yer aldığı bir belgesel gösterildi. Belgesel gösteriminden sonra Çağdaş Yaşam 12. Cumhuriyet Ödülü, Aysel Çelikel tarafından İlber Ortaylı’ya takdim edildi.
İlber Ortaylı, ödül takdimi sonrası yaptığı konuşmada, Türkiye’nin köklü bir geçmişi olduğunu ve bir değerlendirme yapılırken her ülkenin kendi şartları içinde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Cumhuriyetin ilk yıllarındaki eğitimin çok eşitlikçi olduğunu ve bu yönüyle dünyada çok önde olduğunu da belirten Ortaylı, Bolşevik Rusya’nın bile bu eşitliğe sahip olmadığını vurguladı. Ancak günümüzde eğitimin durumu için aynı şeyi söylemenin zor olduğunun da altını çizdi.
Ödül gecesinde İlber Ortaylı’yı yalnız bırakmayan öğretmeni Prof. Dr. Nermin Abadan Unat‘ın hayatını örnek veren İlber Ortaylı, bu ‘Cumhuriyet’in hiçbir imkânı olmayan Unat’ı okuttuğunu, bugün o insanın yetiştirdiği bir insan olmaktan onur duyduğunu söyledi. Öğretmenlerin ve eğitimin Cumhuriyet’in ilk yıllarında çok kıymetli olduğunu hatırlattı ancak şimdi aynı şeyi söylemek zor olduğunu da sözlerine ekledi.
İlber Ortaylı son olarak ‘Şartlar ne kadar zor olursa olsun, ülkemizi ayakta tutmak için hepimize düşen görevler var. Türkiye konumu itibarıyla dünyada çok özel bir yere sahip. Hepimizi alacak bir ülke olmayacağına göre kendi ülkemizi yaşanır kılmak zorundayız.’ diyerek sözlerini tamamladı.
İlber Ortaylı’dan sonra öğretmeni ve bir cumhuriyet çınarı olan Prof. Dr. Nermin Abadan Unat da kısa bir konuşma yaptı. Nermin Abadan, İlber Ortaylı’nın çok yönlü bir öğrenci olduğunu söyledi. Gençlere de okumalarını ve çevrelerine de okumaya teşvik etmelerini, sanal alemde dolaşırken gerçek hayatı kaçırmamaları gerektiği mesajını verdi. İzleyiciler Nermin Abadan’a konuşması sonrasında büyük bir sevgi gösterisinde bulundular.
Prof.Dr. Aysel Çelikel, katılımcılara ve emeği geçenlere sertifika ve çiçek takdim etti. Ödül gecesi, Melis Sökmen‘in birbirinden güzel şarkıları ile son buldu.
Haber-Fotoğraf: Nasuh Bektaş