‘Canavarlar O Kadar Da Büyük Değil’

‘Canavarlar O Kadar Da Büyük Değil’
Sevilla Üniversitesi Prof. Fernando Mancera’nın yürüttüğü HUM337 Sanat Araştırmaları Grubu’nun eserlerinden oluşan “Canavarlar O Kadar Da Büyük Değil” sergisi, Görkem Dikel küratörlüğünde 20 Aralık saat 19.00’da Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi’nde açılıyor.
Sergi, Minotauros mitinden hareketle korku, yüzleşme ve bilinçdışının karanlık katmanlarını ele alan bir çerçeve sunuyor. Kral Minos’un yarı insan yarı boğa Minotauros için inşa ettirdiği labirent, kurban verme ritüelleriyle beslenen bir korku düzenini temsil eder. Theseus’un Ariadne’nin ipliğiyle labirentin merkezine ilerleyip Minotauros’u yenmesi ise, bireyin kendi gölgesiyle karşılaşma ve korkunun ardındaki hakikati açığa çıkarma iradesinin simgesidir.
Boğa figürü, Antik Yunan vazolarından Pablo Picasso’nun minotaur çizimlerine; Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun resimlerinden halk anlatılarına uzanan geniş bir kültürel bellekte yer alır. Bu imge, bireysel ve kolektif bilinçdışında üreyen “canavarlarla” yüzleşme fikrinin tarihsel bir yansımasıdır. Francisco de Goya’nın “Aklın Uykusu Canavarlar Yaratır” eserinde vurguladığı üzere, aklın, bilimin ve eleştirel düşüncenin geri çekildiği her toplumsal atmosfer, kendi karanlık figürlerini yaratmaya eğilimlidir. Canavar, ona bakmayı reddettiğimiz sürece büyür.
Prof. Fernando Mancera’nın yürütücülüğündeki araştırma grubu, bu temayı dijital medya araçlarıyla yeniden yorumluyor. Sergi, Minotauros miti üzerinden Kadıköy’ün simgesel boğa heykeli ile İspanya’nın kültürel ikonları hâline gelmiş boğa figürleri arasında çağdaş ve kavramsal bir diyalog kurmayı amaçlıyor.
Sergiye paralel olarak, mitolojik okumalar ve eleştirel yaklaşımlar içeren dijital kitap, Prof. Dr. Özlem Oğuzhan’ın kurduğu .artimu. sanat platformu tarafından 22 Aralık’ta yayımlanacaktır.




























































