SÖYLEŞİ

Celalettin Tandoğdu Anlatıyor: ‘Bir Grup İnsan Sanat Platformu Nasıl Doğdu?’

Sanatçı-Ressam Celalettin Tandoğdu ile yeni bir oluşum olan ‘Bir Grup İnsan’ sanat platformu ve Türk resminin geldiği nokta üzerine konuştuk. Gittikçe kısırlaşan, tekelleşen sanat dünyasında alternatif oluşumlardan biri haline gelen bu platformun kuruluş hikayesini hem mimarından hem de hayatını sanata adamış bir kimlikten sanatçı bakış açısıyla öğreneceksiniz.

Oğuz Kemal Özkan / KitaptanSanattan.com

  • Tanımayanlar için kısaca Celalettin Tandoğdu ve Bir Grup İnsan sanat platformunun oluşumu hakkında bilgilendirir misiniz?

Celalettin Tandoğdu, İ.D.G.S.A (Mimar Sinan Üniversitesi) mezunu bir ressam, eğitmen ve son yıllarda (6-7 yıldır) küratör, galeri sorumlusu, sanat danışmanı.

::BİRGRUPİNSAN::, elimizin altında, avucumuzdaki çağın imkanları, elektronik elemanlar, teknoloji ile oluşan, gelişen, hızla büyüyen önemli bir buluşma, bir araya geliş, etkileşimler, etkinlikler ve sergilemelerdir. Bir WhatsApp imkanı bizi çok katmanlı, samimi sanat – kültür olanaklarına taşıdı.

  • Bu sanat platformunun amaçları, hedefleri nelerdir? Herkes katılabilir mi?

Celalettin Tandoğdu::BİRGRUPİNSAN:: sanal alanda, elektronik hızlı haberleşme kanalı WhatsApp’da sohbetlerle başlayan sonrasında ciddiye dönüşen, bir anda çoğalan sanatçı katılımı, desteği ve coşkusuyla adeta kendi kendini yarattı. Amacımız, şu zor süreçte bir sanatçı dayanışması, özgüven ve topluluk heyecanı ile bir araya gelebilmek, sergiler oluşturmak, kısaca birlikten kuvvet doğması diyebiliriz. Herkes tabi ki katılamaz, ama hep bir açık kapıdır. Bir kalite, bir seviye aslolandır ama teşvik edici, genç sanatçı adaylarını da aramızda barındırmaya gayret ediyoruz.

  • Sergileri Anadolu’nun dört bir yanına da yaymak istiyorsunuz. Neden?

Bu grubun bir elektronik iletişim kanalı ile oluşması, kolay ve çabucak iletişim avantajları ile galerimizde bir çok yerden sanatçı dostları buluşturdu. Bu çok önemli, samimi ve etkili bir şeydi. Anadolu’nun da kendi imkanları ve sanata ilgi duyan insanlarını bizim topluluğumuz ile bir araya getirme fikri her anlamda önemliydi. Hem biz onları ve orayı tanıyor, görüyor hem de onlar bizimle, görsel sanatımızla iletişime geçmiş, tanışmış oluyor. Bence çok önemli bir deneyimdir bu!

  • Sanat dünyasında tartışılan kavramlar güncel sanat-çağdaş sanat vb kavramlar ile ilgili düşünceleriniz nelerdir? Siz yaptığınız işleri ve resimleri hangi çerçevede değerlendiriyorsunuz?

Bu her dönem olmuş ve olmaya da devam edecektir. Bir gelişimin, görgünün ve yeni oluşumların sonucudur. Hele hele yaşadığımız çağın imkanları, hemen her şeyin çarçabuk elde edilebilmesi, hızla görülebilmesi bu anlamda çok önemli. Bu yeni tespitler eğitim, üretimde farklı dengelere, belki de dengesizliklere götürdü. Bence olağan bir süreç ama önemli olan olumlu bir sonuca, kaliteye ve değerlere gitmesi. Alt yapısı olmayan çabukluk, çoğu zaman sorun yaratmıştır. Ben de doğal olarak yaşanmışlıklarımla yaşayacaklarımı olgunlaştırma çabasındayım. Hala öğreniyorum yani!

  • Özellikle son fuarlarda yaşanıldığı gibi gerek konjonktür gerek organizatörlerin baskısı ile eserlere sansürler uygulanıyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Gördüklerimiz göreceklerimizle ile iç içe oluyor, çelişiyor. Daha önce de söylediğimiz gibi bu kolay ve çabuk elde edilenler, üretim aşamasında da, tüketimde de sorun olabiliyor. Alt yapısı olmayan ama elinin altında her şeyin olması durumları pek de olağan değil. Her şey çabuk ve fütursuzca oluyor, ekonomik sorunlar değerleri tüketiyor, her şeyde olmaya, her yerde görülmeye başlıyor. Sansürlere karşıyız ama bilgilenmek ve eğitim de bir o kadar önemli. Bu üreten için de tüketen için de gerekli.

  • Bir ressam olarak Türk resmi ve sanatının geldiği noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz? Türk resim sanatında özgün işler üretilebiliyor mu?

Celalettin TandoğduÇağın getirdikleri olduğu gibi götürdükleri de var. Hep söylediğim gibi olanaklar arttıkça kolaycılık ve hatalar da artmakta! Eskiden sanatçılar, yokluklarla her işini kendi yapmaktaydı. Bu da onun yetenekli olmasının yanında bilgili, bilinçli ve yaratıcı olmasını da gerektirdi. Kendini geliştirmek için uzun emekler verdi, doğayı etüt etti, kendini öncekileri çok iyi inceledi. Hatta kopya etti, araştırdı, bir bilim adamı gibi boya kimyasını öğrendi, kendi malzemelerini üretti. Türk resmi, akademik eğitime rağmen bazı süreçleri çabuk geçti, geçiştirdi, kolaycılığa kaçtı, dolayısıyla bilerek ya da bilmeyerek özgün olmaktan uzaklaştı!

  • Son olarak ‘Bir Grup İnsan’ olarak KitaptanSanattan.com’da da online bir sergi açtınız. Bunun yanısıra workshoplar düzenleyeceksiniz, Anadolu’ya açılacaksınız. ‘Bir Grup İnsan’ platformu olarak sergiler nasıl, hangi aralıklarla devam edecek ve sergiler dışında da Türk sanatı ve sorunlarına dair bir misyon edinmeyi düşünüyor musunuz?

Sondan başlayalım, biz ::BİRGRUPİNSAN::’la kendiliğinden bir misyon yüklenmiş olduk. Benden öte biz olduk. Evet belki ben başlattım. Sanatçı, eğitimci ve bir süredir süren galerici deneyimlerimle organize ettim ama içimizdeki arkadaşlarımız müthiş bir inanç ve özveriyle sahiplendiler. Çeşitli yaş gruplarından arkadaşlar olduğu gibi farklı deneyimlerle katılımcı olmanın dışında onlar da kendi birikimleriyle iş bölümü yaptılar. Katalog yapan, web sayfası oluşturan, yaşadıkları şehirlerde sergiler ayarlayan sanatçı dostlarımız var. Olmaya da devam edecek. Şu anda ilkini Galerimiz Pusula’da coşkuyla açtık. Buna aynı galerimizde 2 ve 3. sergiler eklenecek. Bunlar 2- 3 ay aralıklarla olacak. Anadolu sergileri; Adana, Çorlu ve yurt dışı Lefkoşa / Kıbrıs sergi programlarımızı yaptık. Bu sergiler de coğrafi özelliğe göre mevsimler dikkate alınarak gerçekleştirilecek, tarihleri belli. Kısaca bir dayanışma, bir inanç, bir araya geliş ve kültür – sanat etkinliği. Bu bence bir eğitim, bir deneyim, bir bilgi tecrübe paylaşımı ve tabi ki çok önemli bir misyon!

Sizin aracılığınızla aramızda olan, bize omuz veren, ileride olacak olan arkadaşlarıma çok teşekkür ederim. Çok iyi şeyler yapacağımızdan eminiz. Ben değil biz varız ve biz her yerdeyiz!

Samimiyetiniz, ilginiz ve bize verdiğiniz bu olanak için, biz : : BİRGRUPİNSAN : : size çok teşekkür ederiz .

  • Biz de kitaptansanattan.com sitemizde online bir sergi açmayı tercih ettiğiniz ve bu sanat dolu röportaj için teşekkür ederiz, çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Oğuz Kemal Özkan / KitaptanSanattan.com

Celalettin Tandoğdu

Başa dön tuşu