Aysu AltaşKÖŞE YAZILARIRESİMSANATTAN

Eren Eyüboğlu’nun “Bursalı Gelin” eseri – Aysu Altaş yazdı…

Ülkemize gelmiş en başarılı kadın ressamlardan Eren EyüboğluBedri Rahmi‘nin eşidir. Bedri Rahmi‘nin tanımıyla doğuştan ressam olan Eren, 81 yıllık ömrünün büyük bir kısmını Anadolu’ya ayırdı. Anadolu motifleri ve kadınları, Eren Eyüboğlu‘nun resminde önemli yer tuttu. Bahsedeceğim “Bursalı Gelin” de bunlardan biridir. 

1907 senesinde Romanya’da dünyaya gelen Eren Eyüboğlu, 1936’da 25’indeki Bedri Rahmi ile evlendi. Ülkemizin iki büyük ressamı, beraber yıllarca Anadolu Bölgesi’ni gezdi. Şehir şehir, köy köy yakaladıkları her şeyin resmini yaptılar ve sonunda çok güzel kilim desenleri, seramikler, gravürler, heykeller, mozaikler çeşitli baskılar ve tabii ki resimler çıktı. Sıklıkla Anadolu kadınını resmeden Eren Eyüboğlu‘nun önemli eserlerinden biri de “Bursalı Gelin“. Kadınları genellikle mutlu, hayatın akışına kapılmış bir vaziyette gösteren ressam, bu eserindeki genç kıza sosyolojik açıdan yaklaşmış ve ortaya sıkıntılı bir gelin çıkmış.

Image

Bursa’da folklorik gelin kıyafetinde kırmızı rengi ağırlıklıdır, ince detaylı ve işlemeli parçalardan oluşur. Resimde gördüğünüz genç kız, sarı altın rengi iplerle işlenmiş yeşil bir üçetek giymiş. Normalde beline gümüş kemer veyahut şal kuşak takan gelin kızlar, içlikli şalvar giyerler. Resimdeki gelinin kuşağı görünmüyor. Gelinin rahat etmesi için geniş tutulan kırmızı renkli şalvarıyla Bursalı Gelin’in başında kırmızı hotoz bulunuyor.

Image

Yöresel gelin kıyafetli Bursalı Gelin, yukarıda da bahsettiğim gibi mutlu görünmüyor. Bir koltuk ya da sedir tarzı bir yere oturmuş, sağ dirseğinden destek alarak ellerini çaresizliği ifade eden bir biçimde birleştirmiş. Solunda duran bir testi var. Sabi bir şekilde kaşları çatılı olan genç kız, uzun yüzüyle Modigliani’nin Eren üzerindeki etkisini göstermekte.

Aysu Altaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu