SANATTAN

SAHA Studio, Yeni Sanatçı Ve Küratörlerle Devam Ediyor

SAHA—Çağdaş Sanatı Destekleme Girişimi’nin görsel sanatçı ve küratörlerin araştırma, üretim ve etkileşim ortamlarını geliştirmek amacıyla kurduğu SAHA Studio için yeni dönemi başlıyor. 
SAHA Studio’nun Ocak-Temmuz 2021 dönemine sanatçılar Yasemin Nur, Onur Gökmen, Ege Kanar, Bengü Karaduman ve Merve Ünsal katılıyor.

Davet edip danışmanlık yaptığı sanatçılara altı ay boyunca atölye ve etkinlik alanı, araştırma ve eser üretim fonu sağlayan SAHA Studio, düzenlediği geri bildirim toplantıları, portfolyo değerlendirmeleri, sergi, koleksiyon ve atölye ziyaretleri ve araştırma gezileriyle sanatçıların projelerine ve gelişimlerine katkıda bulunuyor. SAHA Studio Mart-Aralık 2020 dönemine katılan sanatçıların çalışmaları, 19 Aralık’ta çevrimiçi bir panelle ve 21-25 Aralık arasında SAHA Studio’da ziyaretçilerle paylaşılmıştı. Ocak ayı ortasında yeni sanatçıların yerleşip çalışmaya başladığı SAHA Studio, kapılarını bahar aylarından itibaren yeniden ziyarete açmayı planlıyor.

Arter’de Yeni Yıl, Yeni Sergiler ve Etkinlikler

İstanbul Sanat Ortamıyla Etkileşimlerine Yardımcı Oluyor

SAHA Studio, sanatçılarla birlikte, küratör, yazar ve sanat yöneticilerini de ağırlayarak araştırma yapmalarına ve İstanbul sanat ortamıyla etkileşimlerine yardımcı oluyor. SAHA Yazı Dizisi’ni de yürütmek üzere davet edilen yazar Murat Alat, çalışmalarına yıl boyunca SAHA Studio’da devam ederken SAHA’nın Atina’daki ARTWORKS ile kurduğu yeni işbirliğiyle davet ettiği küratör Eva Vaslamatzi, baharda İstanbul’a gelerek altı hafta boyunca SAHA Studio’da araştırma yapacak.

32 Aday Portfolyo Değerlendirildi

SAHA Studio’nun seçim süreci programa danışmanlık da yapan bir seçici kurul tarafından yürütülüyor. Sanatçı Gülsün Karamustafa, küratör Özge Ersoy ve SAHA Studio’nun direktörü küratör Çelenk Bafra’dan oluşan kurul, davet edecekleri sanatçı ve küratörleri belirlerken programa daha önce katılan sanatçı ve danışmanların yanı sıra bağımsız küratörleri de aday göstermek üzere davet etti. 20 farklı sanatçı ve küratörün işaret ettiği toplam 32 adayın portfolyolarını değerlendiren kurul, 2021 boyunca SAHA Studio’ya davet edilecek tüm sanatçı, yazar ve küratörleri belirliyor.

 

SAHA Studio Danışma ve Seçici Kurulu: Çelenk Bafra, Özge Ersoy, Gülsün Karamustafa

Aday gösterenler: Alper Aydın, Larissa Araz, Kerem Ozan Bayraktar, Hera Büyüktaşçıyan, Özgür Demirci, Övül Durmuşoğlu, Merve Elveren, Sibel Horada, Borga Kantürk, Vasıf Kortun, Gülşah Mursaloğlu, Zeynep Öz, Metehan Özcan, Aslı Seven, Başak Şenova, Fatoş Üstek, Dilek Winchester

SAHA Studio Sanatçıları (2021): Yasemin Nur, Onur Gökmen, Ege Kanar, Bengü Karaduman, Merve Ünsal

Yasemin Nur (1976, İstanbul), İtalyan Lisesi’nin ardından Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde başladığı lisans eğitimini birincilikle bitirdi. Pratt Enstitüsü Brooklyn New York’da güzel sanatlar alanında yüksek lisans yapan sanatçı, Mimar Sinan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Resim Programı’nda yüksek lisans ve sanatta yeterlik tamamladı. Daha önce aynı kurumda Halı Uygulama Atölyesi’nde çalışan Yasemin Nur, halen Gravür Uygulama Atölyesinde Can Aytekin ile çalışıyor. 2006-2013 arasında “AtılKunst” sanatçı grubunda yer alan sanatçı, 2013’ten beri tiyatro sanatçısı Emre Koyuncuoğlu ile sahnede düzenlemeler, sahne ve kostüm tasarımları ile ilgili çalışmaya ve hayal kurmaya devam ediyor. Emel Nurhan Ogan’dan Kat’ı-Osmanlı kâğıt kesme sanatı üzerine de dersler alan sanatçı, sürece yayılan süresiz bir üretim içindeki çalışmalarını zanaat ile birleştiriyor.

Onur Gökmen (1985, Ankara), heykel, film ve performans mecralarındaki üretiminde, gücünü tarihsel konumundan alan söylem, obje ve anlatımlarla ilgileniyor, insanlar ve şeylerin nasıl birbirlerine dolandıklarını ele alıyor. Çalışmalarında, arkeolojinin ideolojik kullanımı, İstanbul’daki tarihi çeşmeler, Kars gravyerinin İsviçreli göçmenler tarafından Anadolu’ya getirilmesi gibi konuları inceliyor. Bard College ve Städelschule’de eğitimini tamamlayan sanatçının işleri daha önce MMK, Frankfurt; MoMA PS1, NY; Asia Culture Center, Gwangju; BAHAR, Sharjah Bienali 13; Delfina Foundation, Londra ve DEPO gibi kurumlarda gösterildi. http://www.onurgokmen.com/

Ege Kanar (1981, İstanbul), Sabancı Üniversitesi Görsel Sanatlar ve İletişim Tasarımı Programı’nı bitirdikten sonra Prag Performans Sanatları Akademisi’nde (F.A.M.U.) Fotoğraf alanında yüksek lisans derecesini tamamladı. Bahçeşehir Üniversitesi, Fotoğraf Bölümü’nde yarı-zamanlı öğretim görevlisi olarak dersler veriyor. Çalışmalarında, lens tabanlı görüntülerin ontolojisine ve fotoğrafların, bilimsel disiplinler, kurumsal yapılar ya da çeşitli kültürel pratikler bağlamında üstlendiği aracılık işlevlerine odaklanan Kanar, arşivsel fotoğraflar, metinler, ses ve video kayıtlarından yararlanarak temsil, hafıza, ritm, ölçek, dil ve cismanilik gibi çeşitli kavramlar etrafında projeler üretiyor.
https://www.egekanar.com/

Bengü Karaduman (1974, Hildesheim, Almanya), Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sahne ve Kostüm Tasarımı’nın ardından Hochschule der Bildenden Künste Saar’da (Saar Sanat Akademisi) Yeni Artistik Medya eğitimi aldı. Bilinçli ve bilinçaltı deneyimlerinden beslenerek dünyanın ekonomik, sosyal, politik sistem ve mekanizmalarını anlamlandırmaya çalışan sanatçının ana temaları arasında gerçeklerin nasıl inşa edildiği ve bunun orta yerinde bulunan birey yer alıyor. Üretme metodu olarak gözlemlemek, biriktirmek, parçalarına ayırmak, deşifre etmek ve tekrar birleştirmeyi kullanan Karaduman’ın enstalasyonları, video, 2 & 3 boyutlu animasyon, performans, desen ve ses gibi medyalar üzerine kurulu.
http://www.bengue.net/

Merve Ünsal (1985, Lahey, Hollanda), işlerinde fotoğraf ve metnin sınırlarını araştıran sanatçı, aktarılmayanın aktarılamayacağa dönüştüğü an ve durumların izini sürüyor. Her zaman imge odaklı olan çalışmalarında fotoğraf, video, sesin yanı sıra mekâna özgü yerleştirme mecraları aracılığıyla düşünüyor. Kahire, Beyrut, Yeni Delhi, Toronto gibi dünyanın farklı yerlerinde çoğu zaman sanatçı-odaklı inisiyatifler aracılığıyla işlerini gösteren Ünsal, Delfina Vakfı (Londra), Praksis (Oslo), Fogo Adası Sanat Vakfı, Art Metropole (Toronto), Delaware Üniversitesi (Lewes) gibi kurumların desteğiyle sanatçı misafirlik programlarına katıldı. 2014-2015 yıllarında Ashkal Alwan’daki (Beyrut) Homework Space öğrenme programına katılan sanatçı, sanat pratiğinin yanı sıra sanatçı merkezli yayıncılık üzerine düşünmeyi hedefleyen m-est.org’un editörlüğünü yapıyor.
https://merveunsal.com/

Sanata Bi Yer Platformu İle Sanat, Sergi Salonları Dışına Taşındı

SAHA Derneği ve SAHA Studio Hakkında

2011 yılında kurulan SAHA, çağdaş sanat alanında faaliyet gösteren sanatçı, küratör, sanat tarihçisi ve eleştirmenlerin eğitim ve üretim ortamlarını ve uluslararası ağlarla etkileşimlerini geliştirmeyi hedefliyor. Yurtdışı ortaklıklarla misafir sanatçı ve küratör programlarına Türkiye’den düzenli katılım olmasını sağlıyor. SAHA’nın 2019 yılında Beyoğlu Sıraselviler Caddesi’nde kurduğu SAHA Studio ise, Türkiye’den sanatçılara çalışma ortamı ve küratöryel desteğin yanı sıra projeleri için üretim, araştırma ve sunum bütçesi ile çalışmalarını sürdürebilecekleri bir mekân sağlıyor. SAHA Studio, SAHA üyelerinin ve kurumsal destekçilerin yanı sıra SAHA Studio destekçilerinin bağışlarıyla kuruldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu