ETKİNLİKLERSİNEMA & FİLM FESTİVALİ

Pera Film’den Dünya AIDS Günü Programı: ‘Buradayım!’

Sanatçılardan hastalık kavramını sorgulayan kısalar

Pera Film’in Dünya AIDS Günü’nde farkındalık yaratmak için başlattığı Buradayım! programı yedinci kez izleyiciyle buluşuyor.
Çağdaş sanat organizasyonu Visual AIDS’in, dünyanın dört bir yanında çalışan sanatçıların ürettiği videolardan oluşan Tanıdığım Herkes Hasta başlıklı seçkisi 1 ve 7 Aralık’ta Pera Müzesi oditoryumunda ücretsiz izlenebilir.    

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi Film ve Video Programları (Pera Film), Dünya AIDS Günü çerçevesinde 2016’dan bu yana düzenlediği Buradayım! programına,  çağdaş sanat organizasyonu Visual AIDS’in Tanıdığım Herkes Hasta seçkisiyle devam ediyor. HIV ile diğer hastalık ve engellilik biçimleri arasında bağlantılar kuran seçkide, dünyanın dört bir yanından sanatçıların ürettiği beş video yer alıyor.

Normlara ve toplumsal kabullere meydan okuyan videolar

Adını, Cyrée Jarelle Johnson’ın Black Futures kitabında geçen bir ifadeden alan Tanıdığım Herkes Hasta seçkisi, toplumun sahte bir sağlık-hastalık ikilemi aracılığıyla engelli ve hastaları nasıl dışladığını inceliyor. Engelliliği normun bir istisnası değil, ortak bir deneyim olarak görmeye davet eden program, HIV, COVID, akıl sağlığı ve yaşlanmayı kapsayan bir dizi temaya dikkat çekiyor.

Seçkinin ilk filmi Kalp Üfürümleri, COVID salgını sırasında, doğuştan gelen bir engel ve HIV ile yaşamanın deneyimini aktaran Dean adlı genç adamla yönetmen Dorothy Cheung arasında geçen şiirsel diyalogdan oluşuyor.

Hiura Fernandes’in AID$’li Çocuk videosu, 1990 yılında HIV ile doğan Brezilyalı aktivist ve sanatçı Lili Nascimento’nun hikâyesini anlatıyor.

Sanatçı Beau Gomez, Benim Yaptığım Yatak’ta, yatağı bir hastalık ya da izolasyon alanı olmanın ötesinde bir teselli ve eylemlilik mekânı olarak sunuyor.

San Francisco Körfez Bölgesi sanatçısı Ananias, Dolissa Medina ile birlikte yönettiği Yaşlı Adam / Hasta Adam / Haykırış videosunda, doğduğu şehir Michoacán’a özgü Danza de los Viejitos’u (Yaşlı Adamların Dansı) icra ederken hareketlerini maneviyat, HIV’e bağlı uzun süreli engeller ve dünyada bir yer arayışı merceğinden yorumluyor.

Seçkinin son videosu Işığı Yitirmek ise, bir enfeksiyon nedeniyle görme yetisini kaybetmiş uzun süreli AIDS hastası, sanatçı Kurt Weston’ın bu dünyada kalmak için verdiği acı savaşı anlatan deneysel bir otoportre.

Buradayım! film programı, 1 ve 7 Aralık tarihlerinde Pera Müzesi oditoryumunda ücretsiz izlenebilir.

Bu program kapsamındaki tüm gösterim ve etkinliklere katılım ücretsizdir. Rezervasyon alınmamaktadır. Yasal düzenlemeler uyarınca aksi belirtilmediği sürece tüm film gösterimleri 18+ uygulamasına tabidir.

Gösterim Programı

1 Aralık Cuma
20.00 Tanıdığım Herkes Hasta 
Kalp Üfürümleri (9’7’’)
AID$’li Çocuk (11’30’’)
Benim Yaptığım Yatak (07’51’’)
Yaşlı Adam / Hasta Adam / Haykırış (10′)
Işığı Yitirmek (8′)

7 Aralık Perşembe
19.00 Tanıdığım Herkes Hasta 
Kalp Üfürümleri (9’7’’)
AID$’li Çocuk (11’30’’)
Benim Yaptığım Yatak (07’51’’)
Yaşlı Adam / Hasta Adam / Haykırış (10′)
Işığı Yitirmek (8′)

‘Filmlerdeki O Sahne Tıbba Göre İmkansız’

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu