BİR SANATÇI BİR ESERSANATTAN

Bir Sanatçı Bir Eser: Yağızhan Çalışkan ‘Fractus18’

Hazırlayan: Beksultan Oğuz - Email: beksultan@kitaptansanattan.com

Sanatçı Yağızhan Çalışkan’ın video ve resimden oluşan ‘Fractus 18’ adlı çalışması, insan ve doğa ilişkisini odağına aldığı kişisel sergisi “Fractus”ta yer alıyor.
Sergi, 13 Aralık’ta Istanbul Concept Gallery’de izleyici ile buluşuyor.

Multidisipliner bir anlayışla çalışmalarını üreten sanatçı Yağızhan Çalışkan, varoluşu ve bu varoluşsal düzlemde insanın doğa ile ilişkisini konu ediniyor. İnsan ve doğa ilişkisinde, ‘insan yaratılışının doğanın kendini anlama çabası olarak’ gördüğünü ifade eden sanatçı, insanın, yapay-doğal ayrımındaki keskinliğini ve bu keskinlik üzerinden gelişen doğaya karşı olan dogmatik tutumunun eleştirisini, zaman ve mekan ilişkisinden bağımsız bir dil oluşturarak sanatına aktarıyor.

‘Fractus 18’ adlı eserinin yer aldığı kişisel sergisi ‘Fractus’ta işler birbirinden ayrılmaz bir bütün olarak ilerliyor. Bu anlamda “düzensiz bir görünüme sahip küçük, bireysel ögeler içeren bulut” anlamına gelen ‘Fractus’ tuval, kağıt ve mürekkep, dijital animasyon, atık plastiklerin ileri dönüştürülmüş hali olan kütleleri ile karşımıza çıkıyor.

  • Yağızhan Çalışkan, Birth of Fractus, 2022, Digitalmanipülasyon, 4kresolutiona 3840x2160px

Sanatçı serginin odağında, Spinoza’nın “tanrı doğaya içkin” sözü çerçevesinde, gerçekliğini ve radikalliğini reddedemeyeceğimiz ekolojik kriz bulunduğunu ve bu krizin kökeninin ise; “modern dönemde kabul görmüş ve toplumsal olarak kendini kabul ettirmiş “özne” düşüncesi”nin yer aldığını ifade ediyor:

“Bütün bir krizden sorumlu olan “Özne” kavramının nasıl ele alındığını açmak gerekirse; günümüz insanının doğaya bakışının temellerini oluşturan Descartes’in Kartezyen felsefesinde -özne, “düşünen” olarak tanımlanır. Tanım düşünmeyen canlı-cansız bütün varlıkları dışlar. Dışlanmış olan ve artık kendinden olmayan şeyler materyaldir, kullanılabilir. Bu düşünce ile insan, kendini doğanın üzerinde bir güç olarak konumlar. Bu noktada düşünceleri benimle aynı doğrultuda ilerleyen Spinoza gelmektedir. Ona göre insan, doğanın üzerinde bir güç olamaz, sadece doğanın bir sıfatı olabilir. Yani ona dahildir. Bu düşünceler ekseninde geçen üç yıllık bir çalışma sürecinin, farklı üretim aşamalarını içeren sergide; insanın belirlediği yapay-doğal ayrımı araştırılmış ve sorgulanmıştır. Bu ayrımın netliğini, farklı uygulamalar ile anlamlandıracak ve sarsacak bir deneyim alanı oluşturulmaya çalışılmıştır.”

‘Fractus 18’deise;‘iç içe geçmiş fraktal durum yani kendi içindeki katmanlı ve ölçekli durumun, çizgi, tuval, kağıt ve mürekkep ile’ araştırıldığını, daha sonra içerisine kütle çekimi dahil edilerek dijital animasyon haline getirildiğini aktarıyor. Sanatçı, bu sayede insan üretimi olan video formatlı görsel içine doğal bir fenomen eklendiğini, devinim hali oluşturularak yapay-doğal arası ikilik yaratmayı amaçladığını ifade ediyor.

Yağızhan Çalışkan Kimdir?

Bir Sanatçı Bir Eser: Yağızhan Çalışkan ‘Fractus18’

1992 yılında Ankara’da doğdu, 2006 yılında Ankara Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’ne girdi. 2010 yılında T.C Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Plastik Sanatlar ve Resim Bölümü’nü yüzde yüz burs ile kazandı. 2011-2013 yılları arasında Artura Sanat Galerisi’nde işletmeci olarak görev aldı. 2015 yılında Kopart Sanat Galerisinde galeri sanatçısı olarak çalıştı. 2016 yılında T.C. Yeditepe Üniversitesi Plastik Sanatlar ve Resim Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programına girdi ve araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı, bu sürede “gravür” (Ergin İnan) ve “litografi” (Sinan Demirtaş) baskı alanlarında atölye asistanlığı yaptı. 2019 yılında “Türk Çağdaş Resim Sanatında Sürreal Eğilimler” adlı yüksek lisans tezini yazdı. Marmara Üniversitesi Resim Ana Sanat Dalı Sanatta Yeterlik Doktora programına başlayan sanatçı İstanbul’daki atölyesinde çalışmalarına devam ediyor.
https://www.yagizhancaliskan.com/about
Instagram: yagizhancaliskan

Stresle Mücadele Etmek için 10 Altın Öneri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu