SANATTAN

UPSD, ‘GENÇ ETKİNLİK 8’ İÇİN BAŞVURULAR BAŞLADI!

UNESCO Resmi Partneri International Association of Art, Türkiye Ulusal Komitesi/Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği (UPSD) tarafından Dünya Sanat Günü’19 etkinlikleri kapsamında düzenlenecek olan GENÇ ETKİNLİK 8 için başvurular başladı!

İlk olarak 1995 yılında, genç sanatçılarla bir buluşma ortamı yaratmak amacıyla yola çıkan Genç Etkinlik sergileri, Taner Ceylan, Genco Gülan, Nuri Bilge Ceylan, Temur Köran, Halil Altındere, Yiğit Yazıcı, Vedat Özdemiroğlu, Nesren Jake, Ferhat Özgür, Melis Buyruk, Şener Özmen, Ertuğrul Akyüz gibi birçok sanatçının kendini gösterebildiği bir platform oluşturdu.

UPSD Başkanı Bedri Baykam, GENÇ ETKİNLİK 8 için yazdığı kavram metninde bu senenin sergi başlığı HOMO HISTORICUS – HOMO PROJECTUS’u “(…) İnsanların ölümlülüğü, onları zaman dilimleri içerisine her şeyi yerleştirme ve bunları kayda geçirme yarışına sokar. Zaman bitmez, insan biter.” şeklinde açıkladı.

Genç sanatçıların kendilerini özgürce ifade edebildikleri kalıcı bir buluşma alanı olan GENÇ ETKİNLİK 8, 20 Nisan-20 Mayıs 2019 tarihleri arasında Beşiktaş Belediyesi’nin desteğiyle Mustafa Kemal Kültür Merkezi, Beşiktaş Çağdaş’ta gerçekleştirilecek.

Bedri Baykam’ın etkinlik ile ilgili tanıtım ve çağrı yazısı:

GEÇMİŞ VE GELECEK ÇİZGİLERİ ARASINDA İNSAN

‘Zaman, insan icadından başka birşey değildir.’
Bergson

Zaman, tüm hızıyla akıp gidiyor. Ezelden beri.
İnsanların ölümlülüğü, onları zaman dilimleri içerisine her şeyi yerleştirme ve bunları kayda geçirme yarışına sokar. Zaman bitmez, insan biter. Siyasi tarih, sanat tarihi, bilim tarihi birbirini etkileyerek ilerler. Soyağacı ilişkileri dizisi olarak kolektif bellek ve toplumsal bilinç, ülkenin, coğrafyanın da tarihini etkileyen, hatta belirleyen yoldur.
Modernizmin ideolojik çerçevesi de bu yöntemlerle saptanır. Hem de konunun göreceliliğine rağmen! Kim, kimler için, hangi kriterlerle tarih yazar? Objektif tarih yazımı diye bir kavram var mıdır? Keza bizler de kendi tercihlerimizle ve seçkilerimizle, yorumlarımızla, bu tarihin aktarımında sorumlu odaklardan biri haline geliyoruz.
Bir de her bireyin kendi tarihçesi vardır. Ailesi, yaşamına sığdırdığı çabalar ve özel hayat tercihleri, kişisel yaşam izleri… İlk köpeği, ilk sevgilisi, kötü anıları, mutlu anları, başarıları, mağlubiyetleri…

Sanatçılar ise, bu birikimlere bir de kişisel sanat tarihçelerinin dökümünü eklemek durumundadır. Her birinin dönemleri, malzeme tercihleri, özel hayat etkilenmeleri, felsefi alt yapıları, hayatı nasıl algıladıkları ve kendi sanatsal geleceklerini etkileyen geçmiş üretimleri bu tarihçenin oluşumuna etki eder. Sanat üretecek, yaratım sürecine girecek beyin, katmanlı düşünceleri, algı soyutlamalarını, diyalektik sentezleri kendi içinde çözüme ulaştırarak ilerlemeyi doğal akışında başaran bir merkezdir. Hepsinden önemlisi, ne mutlu bize ki, bu
günümüzde hala yapay değil, doğal bir karar alıcıdır!

İnsana evrende en büyük anlamı katan, onun hayal gücü ve geleceği kurgulayabilme, tasarlayabilme özelliğidir. Farkındalığında boğularak yaşadığımız zaman faktörüne, onu bir de belirsiz bir potansiyel yapılandırmaya doğru çekiştirip uzatan, soyut rüyalar veya somut hedefler eşliğinde şekillendirmeye çalışan da bizleriz.

Kimi zaman yaşamda kendimizi işkence odalarında tutsak hissetsek de, canlı kalmanın ekmek kavgasına kendimiz kaptırsak da, kader-kısmet ikilisinin acımasız teslimiyetçiliği bizi içine çekmeye çalışsa da, özgürce geleceğe doğru hamleler yapabilmek için yaşama anlam katacak varoluşçu duruşlarımızı umutla aramaya devam ediyoruz.

Sokrat’ın, Konfüçyüs’ün, Leonardo da Vinci’nin, Mimar Sinan’ın, Newton’un, Monet’nin, Pasteur’ün, Picasso’nun, Duchamp’ın, Atatürk’ün, Andre Breton’un, Rene Magritte’in, Einstein’ın, Gandhi’nin, Albert Camus’nün, Nazım Hikmet’in, Mark Zuckerberg’in, Martin Luther King’in, Kennedy’nin, Che Guevara’nın, Nelson Mandela’nın, Steve Jobs’un hayal güçleri, yaratıcılıkları ve hedefe kilitlenme kapasiteleri olmadan nerelerde olurduk acaba, düşünebiliyor musunuz?

Bizler, bu büyük beyinlerin açtıkları yollardan geçerken, kendi yarattığımız piramidal seçkilerin ve sentezlerin içerisinde, kâh sonsuzluğunu düşünerek Samanyolu’nun gölgesinde, kâh kendimizi kaptırdığımız acımasız sarmalların içinde, gözlerimizin önünde kum saati gibi akan zamana karşı giriştiğimiz yarışa anlam katmaya çalışan basit fanileriz.

Sanatımızın geleceğini şekillendirecek olan genç sanatçılarımızdan beklentimiz, bu geniş ve zorlu perspektifin üzerinde, algılarını açarak, onları etkileyen kapsama alanlarını belirleyerek (veya tersine soyut bırakarak!), özgürce, bu uçsuz bucaksız yaşanmışlıkların kendilerinde uyandırdığı düşüncelerin içinden, evrene hediye etmek isteyecekleri herhangi bir sanat yapıtını yaşama geçirmeleri.

İki aya yakın bir süreniz var… Okuyarak mı başlarsınız, yoksa atölyenizde bir skeç kağıdına uzanarak mı, o sizin bileceğiniz iş. Genç ustanın bileceği iş. Kolay gelsin!

Bedri Baykam

DÜNYA SANAT GÜNÜ
GENÇ ETKİNLİK 8
HOMO HISTORICUS – HOMO PROJECTUS
20 Nisan – 20 Mayıs 2019

ŞARTNAME:

1. Adaylar, resim, heykel, fotoğraf, seramik, dijital sanat, video-art gibi çağdaş sanatın her alanında üretilmiş eserleriyle katılabilirler.
2. Kullanılan malzeme veya teknikler için sınırlama yoktur, eleme aşamasında değerlendirme dosya üzerinden yapılacaktır. Ancak yapıtın, büyük olsa da sergilenme aşamasında kapalı bir mekânda yerleştirilebilecek ya da bu mekâna uygun olarak düzenlenebilecek boyutlarda olması gerekmektedir.
3. Sanatçı en fazla 3 çalışmayla başvuru yapabilir. Sergiye katılmaya hak kazanan her sanatçıdan seçilen bir veya daha fazla yapıt sergiye dâhil edilecektir. Yapıtlar daha önce sergilenmemiş ve yarışmalara katılmamış olmalıdır.
4. GENÇ ETKİNLİK 8’e 15 Nisan 2019 itibariyle 36 yaşını doldurmamış adaylar katılabilir.
5. UPSD Yönetim Kurulu Üyeleri, Yedek Yönetim Kurulu Üyeleri, Seçici Kurul ve 1. dereceden yakın akrabaları başvuru yapamaz.
6. Sanatçının, eserin sergilenme biçiminde spesifik bir önerisi varsa (örnek: “yapıtın köşeye konulması ” veya “tavana asılması” gibi ve benzeri) bunu dosya tesliminde yazılı olarak iletmesi gerekmektedir.
7. Tüm başvurular (elden, posta veya e-mail yoluyla) 4 Nisan 2019 Perşembe günü saat 17.00’a kadar UPSD’nin aşağıda belirtilen adresine teslim edilmelidir. Bu tarihten sonra yapılacak başvurular dikkate alınmayacaktır.

Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği
Maçka Demokrasi Parkı Sanatçı İşlikleri
(Şişli Evlendirme Dairesi yanı)
Şişli/İstanbul

E-Mail: gencetkinlik8@gmail.com
(Konu bölümüne “Genc Etkinlik 8 başvurusu” yazılmalıdır)

BAŞVURU DOSYASI

ÖNEMLİ NOT: AŞAĞIDA BELİRTİLEN MADDELERİ EKSİK VEYA FARKLI FORMATTA GÖNDERİLENLERİN BAŞVURUSU KABUL EDİLMEYECEKTİR.

a. Word dosyasında kayıtlı sanatsal ve mesleki deneyimlerini içeren özgeçmişi
b. Portre fotoğrafı: JPG formatında en az 5×5 cm, 300 dpi
c. Adres, telefon, e-mail
d. 100 kelimeyi aşmayacak şekilde hazırlanmış PARAGRAF şeklinde biyografi
e. 30 kelime civarında sanat anlayışınızı belirttiğiniz yazı
f. Eser görselleri: kısa kenarı 2000 piksel çözünürlükte, 300 dpi
g. Eserlerin tam künyesi (sanatçı ismi. eser ismi. teknik, boyut, yıl)

8. Seçici Kurul, sergi mekânını göz önünde bulundurarak seçimlerini yaptıktan sonra, eserleri sergilenecek genç sanatçılara e-mail yoluyla duyuruları yapılacaktır. Sonuçlar ayrıca 6 Nisan, Cumartesi web sitemizde (www.upsd.org.tr) yayınlanacaktır.

9. İsmi açıklanan sanatçıların çalışmalarını en geç 12 Nisan 2019 gününe kadar 13.00-17.00 saatleri arasında UPSD merkezine ulaştırmaları gerekmektedir (UPSD, Cumartesi ve Pazar günleri kapalıdır). Bu tarihten sonra yapılacak teslimatlar kabul edilmeyecektir ve bu kişinin yerine yedek listedeki sanatçılardan eser alınacaktır.

10. Eserleri UPSD’ye ulaştırma ve sergi bitiminde UPSD veya MKM’den geri almak için kullanılacak kargo ve tüm nakliye ücretleri sanatçının sorumluluğundadır. Eserlerin UPSD’den MKM’ye gidişi ve dönüşü derneğe aittir.

11. Video art, dijital sanat eserleri tek ekranda sergilenebilecek şekilde ve loop’lu olarak, CD’ye kayıtlı şekilde teslim etmesi gerekmektedir.

12. Sergiye dahil edilen sanatçılardan eser teslimi sırasında 50 TL katılım bedeli alınacaktır.
Katılım bedeli ödemelerinizi elden, aşağıda bilgileri bulunan İş Bankası hesabına veya PTT hesabına yapabilirsiniz.

İŞ BANKASI
İstanbul Kabataş Şubesi
Hesap No: 1024 – 0152862
IBAN : TR56 0006 4000 0011 0240 1528 62

YAPI KREDİ
Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği
Hesap No: 89768584
IBAN: TR63000670100000008976

PTT
01603072 Numaralı posta çeki hesabı

20 Mayıs 2019 sergi bitiminde, saat 17.00’ye kadar:
( )Eserimi aynı gün, 20 Mayıs 2019 tarihinde MKM’den teslim almayı kabul ediyorum.
( )Eserimi 5 Haziran 2019 tarihine kadar UPSD’den teslim almayı kabul ediyorum.
( )Eserimin ödemeli kargo ile adresime gönderilmesini istiyorum.

Yukarıda anılan seçeneklerden birini tercih etmediğim taktirde UPSD’nin hiçbir sorumluluğu
olmadığını kabul ediyorum.

Lütfen tercihinizi eser teslim dosyanızda belirtiniz.

NOT: Yapıtların sergilenmesi ve taşınması sırasında gereken özen gösterilecekse de yapıtların görebileceği hasarlardan Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği veya Beşiktaş Belediyesi hiçbir şekilde sorumlu değildir. Arzu edenler, eserlerinin değer bedeli üzerinden özel sigorta şirketine sigorta ettirebilirler. Bunu yaptıkları zaman derneğe sigorta şirketinin adını ve yapıtla ilgili kontratın kopyasını ulaştırmaları gerekmektedir.

Serginin tanıtımında ana sorumlu UPSD ve Beşiktaş Belediyesi’dir. UPSD’nin basın bildirisini ve sergi görselini kullanarak her sanatçı, üniversitesi veya galerisi tanıtıma katkı yapabilir.

Bedri Baykam
UNESCO Resmi Partneri -IAA/AIAP
Dünya Başkanı
IAA/AIAP Türkiye Ulusal Komitesi
UPSD Başkanı

UPSD Yönetim Kurulu
Denizhan Özer
Fazilet Kendirci
Ceylan Mutlu
Fehim Güler
Murat Havan
Nebahat Karyağdı

Başa dön tuşu