RESİMSANATTAN

“Boş Ev” aslında boş değil!

Arter’in ilk iki katında yer alan Can Aytekin’in kişisel sergisi “Boş Ev”, sanatçının aynı isimli yeni serisinin yanı sıra 2005’ten sonra ürettiği beş seriden bir seçkiyi de içeriyor.

Eda Berkmen‘in küratörlüğünü yaptığı “Boş Ev” izleyiciyi hatırlama ve hayal kurma üzerine bir oyuna davet ediyor. Tuval resmi ve desenlerin ağırlıkta olduğu sergide, sanatçının üç boyutlu bazı yapıtları da sergileniyor. Sergi her türlü detaydan, eşyaların ağırlığından ve yaşamsal gereksinimlerin kalabalığından arındırılmış bir evin bölümlerini tuvallere taşıyor. Çizgiler, renklerin sınırları, kat izleri; boş bir evin odalarını, köşelerini, koridorlarını, kirişlerini meydana getiriyor. Resimlerin çıkış noktası Aytekin’in geçmişinde var olmuş ve sergide de maketi bulunan bir ev;  fakat bu ev sanatçının belleğinde sergi mekânının da dahil olduğu türlü benzer mekânlarla iç içe geçtikten sonra tuvale aktarılmış. Gösterişten ve belirgin betimlemeden uzaklaşan ve en basit haline indirgenen bu mekân başka mekânları, anıları, hayalleri çağırıyor.


Can Aytekin yapıtlarında çağlar boyunca sanatın çıkış noktası olan kutsal ve soyut kavramların kendi hayatındaki karşılıklarına odaklanarak, görmenin ve hafızanın işleyişini resim yoluyla konu ediyor. Kullandığı arketiplerin tarihleri üzerine detaylı araştırmalar yapan sanatçı, geçmiş dönemlerin üslup ve tekniklerini kendi bakışına ve tuvallerine taşıyor. Aytekin imgeleri ve resim yöntemlerini varyasyon yoluyla araştırıyor. Resimlerinde kararlı deneyciliğinin görünür olması, Aytekin’in kendi teknik ve malzeme dağarcığını geliştirme sürecini de izlemeyi mümkün kılıyor.

Arter‘in zemin katında yer alan, Aytekin’in yeni serisi “Boş Ev”, sergiye ismini veriyor. Sergi kapsamında boşluk kavramı, yoksunluğun ötesinde dönüşüm, değişim ve çağrışımlara yer açan bir ara-mekânı tanımlıyor. “Boş Ev” sergisi böylelikle Aytekin’in atölyesinde kurduğu kendi üretim sürecini de kapsayan bir oyunda izleyiciyi sergi boyunca hatırlamaya, bağlantılar kurmaya ve tanıdık imgelere yeniden bakmaya çağırıyor.

Sergi, 15 Temmuz 2018 tarihine kadar izlenebilir.

Arter
İstiklal Cad. No: 211
Beyoğlu/İstanbul

Giriş ücretsizdir.

Ana Fotoğraf: Nihal Güres

Tapınak 1, Tapınak Resimleri Serisi 2003
 Tuval üzerine yağlıboya 198 x 152 cm Muammer Kırdök Koleksiyonu

Başa dön tuşu