KÖŞE YAZILARIOğuz Kemal Özkan

Nurgül Arıkan ‘BESMELE’yi Anlattı! – Oğuz Kemal Özkan yazdı…

Exlibris sanatı, ülkemizde pek bilinmeyen sanat dallarından birisi.

Exlibris sanatı, dünyada ilk kez ağaç baskı tekniğiyle 1470 yılında Almanya’da yapıldıktan sonra; 1520’de İngiltere’de, 1597’de Fransa’da, 1622’de İtalya’da ve 1674 yılında da Amerika’da yapılmış.
Zamanında Picasso gibi ünlü ressamlar da exlibris yapmışlar.

Nurgül Arıkan KapakKişiye özel yapılan eserlere exlibris denilmesinin yanısıra, eser üzerinde o kişinin ismi yazılarak, kişinin karakterini, özelliklerini yansıtan, onu ölümsüzleştiren ve kişinin sanatçıyla birlikte adının anılmasını sağlayan bir sanat dalı ‘exlibris’.
Ülkemizde de geçtiğimiz aylarda D’art Gallery‘de ‘Exdreams’ adlı bir Exlibris sergisi açılmıştı. Bu sergide özellikle Nurgül Arıkan’ın besmele üzerine yaptığı exlibris sanatı dikkat çekmişti.
Bu eseri üzerine Nurgül Arıkan ile kısa bir sohbet yaptık.

Arap asıllı Mutasem Allahham adlı bir arkadaşından exlibris çalışması siparişi alan Sanatçı Nurgül Arıkan, bütün exlibrislerin arka planında bir felsefe, bir hikaye olduğunu belirterek, bu çalışmada, arkadaşının ve ailesinin yeni bir iş, yeni bir ülke ile yeni bir hayata başladığı bir zamanda ‘besmele’ ile yola çıkmalarını anlatan özel bir eser ortaya çıktığını söyledi.

Bu eserde kırlangıçlar aileyi temsil ediyor. Besmelenin çizgisine konan kırlangıçlar, bildiğimiz o türküdeki telgrafın tellerine konan kuşlar gibi yeni bir hayata ‘besmele’ ile başlayan aileyi yansıtıyor.

Bu anlamlı eserin, nü sergilerin, kokteylli açılışlı sergilerin basıldığı, dini konularda hassas, muhafazakar olan bir toplumda yanlış anlamalara mahal verebileceği şeklindeki soruma ise Nurgül Arıkan şöyle cevap verdi:
‘Ben tepki alacağını düşünmedim. Aksine ‘kuşlar bile onca şey varken besmelenin üzerine konmuş. Onları da yaratan Allah’ diye düşünülmesi gerekir.’

Bugüne kadar da Sanatçı bu eseri ile hiç tepki almamış. Yurtiçi ve yurtdışında da en sevilen exlibris eserlerinden birisi de bu olmuş.

Ayrıca her ne kadar bu eser sergiler ile kamuoyunun önüne çıksa da exlibris eserlerin kişiye özel yapıldığını, o kişi ile sanatçıyı ilgilendirdiğinin altını çizerek siparişi veren kişi beğendikten sonra kim ne derse desin tavrı ile hem bir sanatçı duyarlılığı hem de oluşturulmaya çalışılan korku ikliminde dik bir sanatçı duruşu sergiledi.

Aslında kitabın cilt önkapağı içine yapıştırılan ve kitap sahibinin adını, kimi zamanda bu ada ek olarak kitabın kitaplıktaki yer numarasını taşıyan etikete verilen isim olan exlibrisin, böyle özgün, yaratıcı sanatçılar ve D’art Gallery gibi öncü sanat evleri ile daha iyi tanınması dilekleriyle..

Oğuz Kemal Özkan

Başa dön tuşu