Fazilet Kendirci, Anadolu Kilimi İle Hititoloji Kongresi’nde
Eser, Alman Arkeoloji Enstitüsü Hattuşa Kazı Başkanı Prof. Dr. Andreas Schachner’ın teklifiyle 3-9 Eylül tarihleri arasındaki kongre kapsamında sergileniyor.
ANATOLIA-ANADOLU merkezinde asırlık Anadolu kilim yer alırken; merkezin sağında ve solunda aşağıdan yukarıya, MÖ 2000-2500 HATTİ’lerden Türkiye Cumhuriyeti’ne 32 medeniyeti ve yukardan aşağıya 83 etnik kimliği alfabetik sıra ile izlemek mümkün olacak.
Neden ANADOLU KİLİMİ?
Sanatçı eserini şöyle anlatıyor:
”Yıpranmış asırlık ANADOLU KİLİMİ ile ilk karşılaştığımda çok derin ve katmanlı düşünceler, duygularla birlikte; kilimin üstündeki desenler ve anlamları; bereket, bolluk, mutluluk simgeleri… nesnenin aslında ana maddesinin iplik olduğunu; ipliğin alttaki / üsteki – sağındaki / solundaki ile ancak; el ele verdiğinde muazzam bir güce dönüşerek onlarca yıldır üstünde yaşayan insanların hayatına eşlik edebildiğini, oysa yıpranmış kısımlarından dökülen iplikçiklerin ne denli zayıfladığını görebiliyordum.
Anadolu Medeniyetlerinden herhangi birini inkar etmek mümkün değil. Anadolu’yu Anadolu yapan geçmişten bugüne her medeniyetin ve etnik kültürün genlerimizde ki zenginliğini tarihimize baktığımızda görebiliyoruz.
Keza; ANADOLU-ANATOLI ile tanışan Alman Arkeoloji Enstitüsü Hattuşa Kazı Başkanı Sn. Prof. Dr. Andreas Schacner eser hakkında beğenilerini dile getirirken eklediği önemli bir tespiti hatırlatmak isterim:
“HATTİ’lerden, Türkiye Cumhuriyeti’ne medeniyetler ve etnik kimliklere eşlik eden ANADOLU KİLİMİ’ni kullanmış olmanız eserinizin spesifikliğini ortaya koyuyor!”
Eser, 9 Eylül’e kadar Hititoloji Kongresi kapsamında görülebilir.