Ferhan Şensoy’un unutulmaz yazıları – Hayati Asılyazıcı yazdı…
Türk tiyatrosunun ünlü sanatçısı Ferhan Şensoy, unutulmaz yazıları ile yine karşımızda. “Kedittin Direniş” adlı kitabı, onun özel ve öznel köşe yazıları ile yayınlanışı büyük ilgi uyandırdı. Aydınlık’ta uzun süre yazmış olduğu yaşam ve günlük toplumsal sorunları içeren usta işi eleştirileri onun nasıl mizah yüklü bir yazar olduğunu bir kez daha kanıtlıyor. Sahne oyunları, Türk Tiyatrosuna büyük katkı sağlamaktadır. 33 yıllık Ortaoyuncular Tiyatrosu’nun kurucusu, yönetmeni, yazarı, oyuncusu. Gerektiğinde müziği, ışığı, dekoruyla bir tiyatro insanının ulaşamayacağı kadar donanımlı bir sanatçı. Saymakla bitmeyecek kadar sahne yapıtları, hikaye ve diğer türde birbirinden güzel kitaplarıyla çok yönlü yazarın bu kitabında değişik ve ilgi çekici konularla ülkemizin sorunlarını bulacaksınız.
Bütün kitapları gözlerimin önüne geliyor, aralarından seçmenin ne kadar güç olduğunu anlıyor ve saymakla bu satırlara sığmayacak yapıtlardan sadece birkaçını almak zorunda kalıyorum. Şahları’da Vururlar’ ı yazdı, oynandı, Şah devrildi! İstanbul’u Satıyorum adlı oyunu Ferhan Şensoy’un izleyicilerini dorukta selamladığı çok görkemli bir çalışmaydı. Münir Özkul’lu Erol Günaydın’lı, Ferhan Şensoy’lu bu oyun uzun süre afişte kaldı. AKP İstanbul’da ve hükümette iktidar oldu, İstanbul’un bugünkü halini Şensoy “İstanbul’u Satıyorum” adlı oyunda yazdı. (1988)
GERÇEKTEN BÜYÜK BİR YAZAR
“İşsizler Cennete Gider” yorumu size bırakıyorum. Türkiye’nin içinde bulunduğu işsizlik boyutunu böylesine anlatan bir başka oyun henüz yazılamadı. “Nasri Hoca ve Muhalif Eşeği” 13 yıllık siyasal görüntümüzün, ekonomik kalkınmamızın (!) bugünkü demokrasi denen yalan sözcüğün gerçek hikayesi işte bu oyunda var. “Masal Müfettişi” masaldan gerçeğe diyalektik bir çözümleme. Sansürün nemenem bir şey olduğunun, AKP’nin sansürü nasıl bulamaç haline getirdiğinin özeleştirisi… “Ferhangi Şeyler” (1987) tek kişilik bu oyunu görmekte olduğu ilgiyle Dünya Rekorlar Kitabı’na girecek. “Ferhangi Şeyler” öyle şova yönelik bir oyun değil. Başlı başına tek kişilik bir komedyadır. Haftalık ve günlük gösterilerinde Türkiye’nin haritasını çiziyor. Toplumsal, siyasal ve ekonomik yönleriyle çizilen bu haritada Türkiye’nin bütün görüntülerini görebiliyorsunuz. Mizah gücüyle eleştirileri, iğnelemeleri, yalan balonların arka arkaya nasıl patladığını sahneden izleyebiliyorsunuz. Geleneksel tiyatro ile çağdaş tiyatroyu harmanlayan ironisiyle gerçekten de büyük tiyatro yazarı…
“Kedittin Direniş”; bir köşe yazarının ülke sorunlarına bakarken çürüyen, gerileyen tutucuların tutkusu haline gelen devrimlerin nasıl yozlaştırılmak istendiğini olabildiğince eleştiren ironik yazıların toplamı… Ferhan Şensoy bütün yönleriyle yarattığı tiyatrosu ile özel olarak değerlendirilmesi gereken bir sanatçı, bir yazar, bir tiyatro insanı ve bir aydındır. “Kedittin Direniş” böyle bir Ferhan Şensoy ile sizleri buluşturacak. Bu kitabı Ortaoyuncular Yayınları arasında aynı tiyatrodan edinmek olası. Beyoğlu, İstiklal caddesi Halep Pasajı Ortaoyuncular Topluluğu (Ses Tiyatrosu).
3 Haziran 2015