KONSER & MÜZİK FESTİVALİ

Yunus Emre Şiirleri Beste Yarışması yapılacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı, “Yunus Emre Şiirleri Beste Yarışması” düzenleneceğini ilan etti. Her tarz, tür ve biçimde katılım yapılabilecek olan yarışmanın seçici jürisine ilişkin ise bir duyuru yapılmadı. Yunus Emre’nin anılması ve layığıyla anlaşılmasına katkıda bulunmak amacıyla düzenleneceği ifade edilen yarışmaya, 30 Eylül 2021 tarihine kadar eser kabulü yapılacak.

Türk dili ve medeniyetinin temel taşlarından biri olan Yunus Emre‘nin vefatının 700’üncü yılı olması sebebiyle 2021 yılı UNESCO tarafından ‘Yunus Emre ve Türkçe Yılı‘ olarak anma yıl dönümleri arasına alınmıştı. Cumhurbaşkanlığının yayınladığı kararname ile de “Bizim Yunus” başlığıyla yıl boyunca sürecek olan çeşitli etkinlikler düzenlenmeye başlandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yunus Emre Şiirleri Beste Yarışması’yla ilgili şu açıklamayı yaptı:

Şiirlerinde insan ve doğa sevgisi, hoşgörü, kardeşlik ve barış kavramlarını en duru Türkçe ile işleyen ve bu şiirlerle din, dil ve ırk ayrımı gözetmeksizin tüm insanlığa seslenen büyük mutasavvıf Yunus Emre’nin anılması ve layığıyla anlaşılmasına katkıda bulunmak;

Yunus Emre’nin asırlar ötesinden günümüze ulaştırdığı değerler ve ilgili kavramların yarışma vesilesiyle yeniden gündeme getirilmesine olanak sağlamak;

Müzik kültürü açısından repertuvarda sınırlama olmaksızın her tarz, tür ve biçimde (formda) yeni ve nitelikli eserler kazandırmak;

“‘Yunus Emre ve Türkçe Yılı’ olarak anılması kararlaştırılan 2021’de, Yunus Emre eserlerinin bestelenmesini teşvik ederek bu alanda farkındalık oluşturmak amaçlarıyla ‘‘Yunus Emre Şiirleri Beste Yarışması” düzenlenecektir.”

Yarışmaya ilişkin katılım şartları ve genel bilgilere, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün www.guzelsanatlar.gov.tr adresindeki sitesinden ulaşılabilecek.

Seyit-Yöre

PROF. YÖRE: JÜRİ KONUSUNDA ŞÜPHE YARATILMAMALI

Konuyu değerlendiren sanatçı/akademisyen Prof. Dr. Seyit Yöre, tüm müzik türlerini değerlendirebilecek düzeyde müzikolog ve bestecilerden oluşan bir seçici jürinin gerekliliğine işaret etti. Seyit Yöre şunları söyledi: “Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın son dönemlerde yaptığı beste yarışmalarında maalesef jüri açık olarak belirtilmiyor. En son çoksesli koro için beste yarışması vardı. Onda da jüri belli değildi. Eğer jürinin açık olarak belirtilmesinin bir mahsuru varsa, “seçici jüri, şu nedenlerle gizli tutulmuştur” şeklinde bu açıklanmalı. Ya da kimsenin aklında şüphe uyandırmayacak şekilde farklı müzik türlerinden eserleri değerlendirebilecek düzeyde uzman bestecilik jürisi oluşturup duyurulmalı. Üstelik bu yarışmada, müzik türü vs ayrımı olmaksızın deniyor. Bu da yine jürinin kim olduğu ve tüm türleri seçebilecek düzeyde olup olmadığı şüphesini yaratıyor. O yüzden tüm müzik türlerini değerlendirebilecek düzeyde, müzikolog ve bestecilerden oluşan bir seçici jüri oluşturulmalı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu