ETKİNLİKLERSERGİ

Hakan Şarkdemir, ‘Mükemmel Boşluk’ İle ZKSM’de

Şair Ressam Hakan Şarkdemir’in “Mükemmel Boşluk” resim sergisi Zeytinburnu Kültür Sanat Merkezi’nde izleyiciyle buluşuyor.

Sanatseverler daha çok şair kimliğiyle tanıdığı Şarkdemir’i ilk kişisel resim sergisinde başka bir sanat disiplinindeki yaratıcılığına tanık olacaklar. Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsünde yüksek lisansını tamamlayan ve aynı bölümde sanatta yeterlilik çalışmalarına devam eden Hakan Şarkdemir, kavramsal güncel resimlerini ve görsel şiir çalışmalarını Ankara’daki atölyesinde sürdürüyor.

‘Mükemmel Boşluk’ resim sergisi 9 Mart – 15 Nisan tarihleri arasında haftanın her günü 10.00 – 20.00 saatleri arasında ZKSM’de görülebilecek.

Hakan Şarkdemir Resim Sergisi “Mükemmel Boşluk”
Açılış:
9 Mart 2022 Çarşamba Saat: 19.00
Sergi Süresi:
9 Mart- 15 Nisan 2022
Yer:
ZKSM
Küratör:
Mehmet Lütfi ŞEN

Hakan Şarkdemir Kimdir? (d. 20 Ağustos, 1971, İstanbul)

İlk ve ortaokulu Balıkesir’de okudu. 1989’da Kuleli Askeri Lisesinden, 1995’te Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun oldu. Şiirleri, eleştiri yazıları, çevirileri Şehrengiz, Atlılar, Dergah, Ülke, Kökler, Hece, Heves, Karagöz, Kargış, Kafagöz ve Başka Dünyalar’da yayımlandı. Atlılar dergisinin ilk döneminin şiir editörlüğünü üstlendi. Yayın yönetmeni olarak Karagöz’ü (2008-2013) Osman Özbahçe ve Serkan Işın ile birlikte çıkardı. Halihazırda Buzdokuz şiir-teori-eleştiri dergisinin şiir editörlüğünü yürütmektedir. Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Resim Bölümünde yüksek lisansını tamamlayan ve aynı bölümde sanatta yeterlik kapsamında çalışmalarına devam eden Hakan Şarkdemir, evli ve tek  çocuk babasıdır.

Şiir

Batık Değirmenler (1997)
Tadat (2006)
Yer ekimi Bilgisi (2007)
Kul Hakkı Kulak Arkası (2011)
Fiten (2019)
Büyük Mukavva (2020)

Teori

Kahramanın Dönüşü: Modern Epik Şiir  zerine (2008)
Poetik Hikem (2018)
Sanatta Kurucu Bir GüçOlarak Parodi. (2019). (Yüksek Lisans Tezi). Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü, Resim Anabilim Dalı. Ankara.

Kalabalığın Boşluğu

Efesli filozof hemşehrimiz Herakleitos 2500 yıl önce “Aynı nehirde iki defa yıkanılmaz” demişti. Şimdi aramızda olsaydı “Metaverse’deki bir nehirde bir defa yıkanılmaz” derdi sanıyorum. Evet, her şey sürekli değişiyor; zaman, mekân ve dolayısıyla insan. Değişen insanın yaptığı sanat da değişiyor elbette. Marcel Duchamp’nın çizgi film karakteri adıyla imzaladığı “Pisuvar” çalışmasından sonra Mona Lisa’nın reprodüksiyonuna bıyık ve sakal çizerek öncüsü olduğu “kavramsal sanat” etkilerini bugün de yoğun olarak gördüğümüz dev bir değişimdi. Bu başkaldırı sanat alanında yeni bir paradigmanın oluşmasına alan açtı. Duchamp’nın sanata müdahaleleri ve ready-made’leri, alışılagelmiş sanatın yarattığı göze hitap eden yerleşik estetik algısına zihinlerde tekrar tartışmaya açmak adına esaslı bir saldırıydı. Onun yıkmak istediği hayatın her yerinde var olan iktidarın kendini yeniden üreten formlarıydı. Böylece sanat eserinin yerini, sanat eserinin fikri aldı ve değişim yuvarlanan kartopu gibi büyüdükçe hızlandı.

Sizlere sunduğumuz “Mükemmel Boşluk” projesinin ressamı Hakan Şarkdemir’in resimlerine üst paragrafta altını çizdiğimiz ürpertici değişimin içinden bakmalıyız diye düşünüyorum. Tercih ettiği renk, form ve figürleriyle kendine özgü bir kimlik oluşturan Şarkdemir, güncel sanatın yaygın dili yapı-söküm ve alımlama estetiğiyle bireysel bir arayışın özgün dilini kurguluyor. Eserleri izleyiciye mevcut sanatsal kural ve beğenilerin dışında, resme her baktığında yeni bir anlam ve düşünce üretmeye sevk ediyor. Çalışmalarının temelini genelde gündelik objeleri deforme etme, onu gündelik işlevinden çıkarıp başkalaştırma ve kavramsal düzlemde alışılmadık bir forma taşıma çabasının oluşturduğunu düşünüyorum.

Şair ve ressam olarak Hakan Şarkdemir, sanatımızda dikkat çekici bir özelliği devralıyor aslında. Tevfik Fikret’ten Bedri Rahmi’ye, Metin Eloğlu’dan İlhan Berk’e hatta Ekrem Kahraman’a şair-ressamlar silsilesinin bir taşıyıcısı ve günümüzdeki önemli temsilcisi olarak, Türk sanat tarihinde çokça görmediğimiz bir halkaya eklemleniyor. Birkaç yıl önce Ankara’daki atölyesinde resimlerini görüp resim üzerine konuşmuştuk Şarkdemir’le. O zaman ilk fırsatta bir kişisel sergi açmayı düşünmüştüm fakat araya koca bir pandemi dönemi girdi. O gün dilediğim bu özel sergiyi şimdi sizlere sunmanın mutluğunu yaşıyorum.

Ülkemizde pek fazla örneği olmayan bu özel sergi vesilesiyle “Mükemmel Boşluk” projesinde ayrı şehirlerde aynı gayretle çalıştığımız sevgili Hakan Şarkdemir’e, yetkin kritik yazısı için yönetmen Faysal Soysal’a, serginin siz değerli ziyaretçilere ulaşmasının tüm imkânlarını sağlayan Zeytinburnu Belediye Başkanı Sayın Ömer Arısoy’a ve değerli emekleriyle yol aldığım tüm dostlarıma teşekkür ederim.

Küratör Mehmet Lütfi Şen

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu