MÜZİKSANATTAN

Hangi Kemanı Almalıyım?

Keman alırken dikkat edilecekler hususlar farklı bir dizi faktörden meydana gelir. Keman çalacak kişinin seviyesi, bütçesi, yapımda kullanılan malzemeler gibi birden fazla kritere göre en doğru keman modeli tercih edilebilir. Bu açıdan hangi kemanı almalıyım? sorusuna verilecek yanıtlar da kişiye göre değişkenlik göstermekte. Yaylı çalgılar arasındaki en popüler enstrümanlardan biri olan kemanın doğru seçimi için bu ve benzeri pek çok kriterin göz önünde bulundurulması gerekir.

Yeni Başlayanlar İçin Keman Kriterleri

Keman alırken nelere dikkat etmeliyiz? diye bakıldığında giriş seviyesinde olanların çeşitli keman özelliklerine dikkat edilmesi gerekir. Bunlardan biri tel yüksekliğidir. Kemanın telleri ne çok yüksek ne de çok alçakta olmalı. Örneğin, yüksek teller parmakların da çok daha fazla rahatsızlık hissetmesine neden olabilir. Bir diğer önemli kriter de keman yayının sahip olduğu ebatlar. Kalın bir keman yayı, tellere fazla baskı yapma riski taşır. Bu da istediğiniz sesi çıkarmanızı güçleştirebilir. Bunun aksine daha ince bir keman yayı özellikle başlangıç seviyesindekiler için ideal kabul edilir. Keman alırken nelere dikkat edilmeli? sorusunun giriş seviyesindekiler için bir diğer yanıtı da yapımında kullanılan malzemeler. Genelde akçaağaç, ladin, gül ağacı ve abanoz gibi gövdeler çok daha temiz sesler verir. Bu nedenle yeni başlayanlar için yapılan keman   malzeme ayrıntıları da büyük yer tutar. Kemanda notaların basıldığı yer olan tuşe bölümü de önem teşkil eder. Kalın tuşeler keman çalımını zorlaştıracağı için giriş seviyesindekilere kolaylık olması açısından tuşe formuna da dikkat edilir.

Keman Alırken Dikkat Edilecek Farklı Hususlar

Keman özelliklerinin yanı sıra, hangi marka keman almalıyım? sorusuna da yanıt bulmak mümkün. Stentor, Rösler, Mavis, Palmer, Midex, Jwin gibi markalar öne çıkanlar arasında yer alır. Örneğin, Rösler ya da Stentor marka pek çok keman modeli orta seviyeler için önerilenler arasında. Keman önerileri orta seviye içerisinde Çek yapımı Rösler ya da akortların kaçmasını engellemesi ile ünlü Stentor markalarına ek olarak ileri seviye olanlar için de farklı marka ve modeller mevcut. Kemanda artık kendini ispatlamış, uzun yıllardır sorunsuz bir şekilde keman çalabilen profesyonellere yönelik modeller de değişkenlik göstermekte. Ladin gövdeliler bu açıdan öne sıkça öne çıkmakta. Markalar eksenindeki önerilerin yanı sıra farklı keman kriterleri de var. Örneğin, sesi ve tonu yıllar geçtikçe daha oturacak modeller de uzun vadeli kullanım için önerilebilir. %100 gerçek ağaçtan imal edilenler de uzun süre keman çalacakların ihtiyaçlarına yanıt verebilmesi ile ünlü.

Aksesuar ve Ekipmanlar

Özellikle ilk kez keman alacak olanlar, set halinde satışa sunulanları sık tercih eder. Bu şekilde kursa gidip gelirken ya da öğrenme aşamasındayken gerekli diğer ekipmanlar sayesinde de öğrenim süreci kolaylaşabilir. Keman tercih ederken bu açıdan keman kutusu, keman reçinesi, keman yayı, nota sehpası, omuz yastığı, akort cihazı, hatta yedek tel gibi ürünler ile beraber satışa sunulanlar da bir adım öne çıkar. Eğitim seti olarak da tanıtılan bu tür modeller, öğrenme aşamasında olanların temel tüm ekipmanları elinin altında bulundurmasını sağlar. Bu nedenle kemana yönelik müzik enstrüman ve ekipman aksesuarlarıda işleri katbekat kolaylaştırdığı gibi eksiksiz ve konforlu bir şekilde öğrenmenin de yolunu açabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu