“Her Zaman, Her Yerde, Her Koşulda Yaratı”
“Uluslararası International İstanbul Bienali” İBB Taksim Sanat Galerisi’nde devam ediyor. Eskiden su deposu olarak kullanılan tarihi mekanın 19 farklı odasında 45 sanatçının 100’den fazla yapıtı sergileniyor.
Resim, heykel, seramik, video art, enstalasyon gibi farklı disiplinlerden işlerin sergilendiği bienal, Gülsün Erbil öncülüğünde gönüllü bir ekiple gerçekleşiyor. Bienalin gerçekleşmesine öncülük eden Gülsün Erbil; “Uluslararası International İstanbul Bienalini 2019’da gerçekleştirmenin manevi gururunu yaşıyorum. Bu projeyi 1972 yılında düşünmüştüm. Gerçek sanatçıların, kendisinden sonraki kuşaklara ve topluma her zaman ışık olmalıdır. Toplumların, uygarlık düzeyini ancak sanatla yükseltebiliriz. Uygar toplumlar sorunlara sanatla dokunur. Yaratıcılık uygarlıkların sihirli değneğidir. Atatürk ‘hem doğuyu hem batıyı kopyaladığımız için geri kaldık’ demiş, günümüzde de yaratan sanatçılar kopyalandığı için geri kalmaktayız sanatta.. Uluslararası İnternational İstanbul Bienali sanatçıları çok özeldir…çünkü özgün ve özgür sanatçılardır. Bienalin diğer bir özelliği de küratörünün ve temasının olmayışıdır.’ şeklinde konuştu.
Bienale katılan sanatçılardan heykeltraş Zeynep Güldoğdu ise yapıtıyla ve bienal ile ilgili şunları söyledi: ‘Hüküm-süz adını verdiğim işim var-olma, yok-olma (yok edilme) kavramlarından yola çıkarak ürettiğim bir çalışma… Bienalde sanatseverlerle buluşan heykelim; izleyenin bakış açısına, düşünce derinliğine ve düş gücüne göre yoruma açıktır…diyor.. Günümüz Sanat ortamıyla ilgili olarak sergilediğim işimden yola çıkarak yok olacağımız yani ölümün olduğu bu dünyada hiçbir şey çok da ciddi değildir aslında… Maalesef sanat ortamında da yaratıcılığın yerine güç oyunlarının, karşılıklı menfaatlerin ve egoların aldığı, para hırsının ve eş-dost ilişkilerinin öne çıktığını belirtmeliyiz. Aynı sanatçıların benzer işleriyle her yerde olduğu, köşe başlarının belli kişiler tarafından tutulmuş olup, kopyalama mantığından beslenen, parası olmayan sergilemesin hatta gezmesin mantığı ile halktan kopan sanat anlayışı yaygınlaşıyor. Bu bienalde biz sanatçılar eserlerimizle bu zihniyete de meydan okuyoruz aslında.’
Canlı performansları ve müzik dinletileri ile devam eden hiçbir kar amacı gütmeyen halka açık Bienal, yerli ve yabancı izleyicilerden güzel tepkiler alırken yoğun ilgi görüyor.
Ülkemizden ve dünyanın farklı ülkelerinden davet edilen sanatçılar;
Altan Doyran, Ayessha Quraishi, Aysun Çölbayır, Berika İpekbayrak, Bertrand Flour, Birsel Bahar Bacak, Carrie Gönder, Çınla Şeker, Çiğdem Erbil, Djawid C.Borower, Ece Clarke, Elif Nur Karlıdağ, Elif Soyer, Engin Aslan, Esra Sâğlık, Fatih Balcı, Fatma Sağ Tunçalp, Firdevs Sağlam, Gamze Duman, Gediz Akdeniz, Halide Okumuş, Haydar Özay, Işık Tüzüner, Judy Rifka, Kaya Hacaloğlu, Kenneth Steinbach, Mahmut Durmuş, Margery Amdur, Maria Sezer, Meltem Söylemez, Murat Özbakır, Mustafa Sevinç, Necmi Murat, Nurdan Erçin, Nurşen Kulatlı, Orhan Tekin, Özlem Uslu, Sait Adalı, Semra Nak, Şebnem Altuntaş, Tülin Öztürk Tzvi Ben-Aretz, Tatiana Kallergies, Utkucan Eken, Yeliz Öktem Ateş, Zeynep Güldoğdu
İBB Cumhuriyet Sanat Galerisi‘nde İBB’nin desteğiyle 9 Eylül’de açılan “Uluslararası International İstanbul Bienali” 30 Eylül 2019 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.
Çok önemli mesajlar ve plastik değerleri çok yüksek yapıtlar. Görmeyenler son bir hafta lütfen ajandalarınıza yazın ve en kısa zamanda Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisine koşun.
güzel bir sergi olmuş.
I am am artist who exhibited my work in the international Istanbul Bienali and would request that the spelling of my name be corrected. The correct spelling is Ayessha Quraishi. Thank you.
Ayricalıklı bir bienal, devamını diliyoruz.