RESİMSANATTAN

10 Ünlü Rönesans Sanatçısı Ve Eserleri

14. yüzyıldan 17. yüzyıla geçen dönemi kapsayan Rönesans, Avrupa tarihinde büyük kültürel gelişmelerin görüldüğü bir dönemdi. “Rönesans” kelimesi “yeniden doğmak” anlamına gelir ve dönem, antik Greko-Romen kültürüne olan ilginin artmasıyla bu şekilde adlandırılmıştır.

İtalya’da başladı ve Avrupa’ya yayıldı ve çeşitli alanlarda büyük değişimlere yol açtı; bu da batı medeniyeti üzerinde derin ve kalıcı bir etkiye neden oldu. Aslında Rönesans döneminde birçok alanda gelişme görülmesine rağmen, Avrupa sanatında benzersiz bir etkiye sahip olduğu için dönem sanatsal başarıları ile anılır.

İtalyan ressam ve Floransa’lı mimar Giotto di Bondone, Rönesans’a katkıda bulunan çok sayıda büyük sanatçının ilkidir. Rönesans’ta görsel sanatların zirvesini belirleyen Yüksek Rönesans, Leonardo da Vinci, Michelangelo ve Raphael tarafından şekillendirildi. Özellikle bu üç büyük sanatçı batı sanatının en ünlü eserlerinden bazılarını yarattı.

İşte Rönesans’ın en ünlü 10 sanatçısı, şaheserleri ile birlikte:

#10 TINTORETTO 1518 – 1594

Venedik’te Rönesans döneminde gelişen Venedik Okulu, boyamada gür renklere ve ışık efektlerine yeni bir ivme kazandırdı. Venedik tarzı, Batı resminin sonraki gelişimi üzerinde büyük etki yarattı. Titian ve Veronese ile birlikte Tintoretto, Rönesans döneminde üç büyük Venedik sanatçısından birisiydi. Rönesans döneminde, İtalya’daki sanatçılar, üç boyutlu bir alan yanılsaması yaratmak için yeni bir bakış açısı geliştirdi. Tintoretto, uzun ve geniş perspektifler kullanarak bu tekniği sınırlarına kadar uzattı. Tintoretto’nun tarzı yenilikçi ve etkileyiciydi ve muazzam eserlerine coşkusunu yansıtıyordu. Sanatçı ve eserleri, radikal doğası, gösterişi ve modernliği ile tanınır. Tintoretto, tekniği ve vizyonu kariyeri boyunca gelişen, oldukça bireysel bir ressamdı. Işık ve mekanla ilgili deneyleri, daha sonraki çalışmalarıyla birlikte aydınlık bir vizyoner sanatçı kalitesine ulaşmasına neden oldu. Tintoretto, Rönesans’ın en önemli sanatçılarından biri olarak kabul edilir.

 

Son Akşam Yemeği (1594) – Tintoretto

#9 TITIAN 1488/1490 – 1576

Titian, 16. yüzyıl Venedik Okulunun en önemli ressamıydı. Portrelerle dolu, çok yönlü bir ressamdı; manzara arka planları; ve mitolojik ve dini konular resimlerinin başlıca konularıydı. Uzun kariyeri boyunca, Titian birçok farklı resim stili ile denemeler yapmıştır. Son yıllarda tarzını ve tekniğini kökten değiştirdi. Daha sonraki çalışmalarında gevşek fırça ve ince tonlar Batı sanatında emsalsizdir. Renk ve resim yöntemlerini kullanan Titian’ın özellikle fırçanın dokunuşlarına ve hatta bazen parmak uçlarına vurgu yapması, yalnızca geç İtalyan Rönesansının ressamları üzerinde değil, aynı zamanda Batı sanatının gelecek nesillerindeki rüyaları üzerinde de etkili oldu. Titian, çağdaşları tarafından “Küçük Yıldızların Arasındaki Güneş” olarak selamlandı. Bugün sanat eleştirmenleri tarafından tüm zamanların en iyi ressamlarından biri olarak kabul ediliyor.

Urbino Venüsü (1538) – Titian

#8 ALBRECHT DÜRER 1471 – 1528

Albrecht Dürer parlak bir ressamdı ancak en büyük sanatsal etkisi, baskıcılık çalışmalarıydı. Kariyerine büyük bir atölyenin başkanlığını yapan ve o sırada Alman gravür standartlarını yeniden canlandıran sanatçılar arasında lider olan Michael Wolgemut’un çırağı olarak başladı. Yirmili yaşlarındayken, Dürer yüksek kaliteli gravür baskıları nedeniyle Avrupa çapında itibarını ve etkisini kanıtlamıştı. Baskıcılıkta devrim yaratmaya devam etti, bağımsız bir sanat formu seviyesine yükseltti ve baskı tarihinin en önde gelen isimlerinden biri olarak kabul edildi. Dürer, Raphael ve Da Vinci de dahil olmak üzere, zamanının büyük İtalyan sanatçıları ile iletişim halindeydi. Klasik motifleri Kuzey sanatına sokması, Alman Rönesansına önemli bir katkı yaptı. Albrecht Dürer, Rönesans’ın en büyük Alman sanatçısı olarak kabul edilir. Kendisinden sonraki nesillerdeki sanatçılar üzerinde, özellikle de basımcılıkta derin ve derin bir etki bıraktı.

Melankoli I (1514) – Albrecht Durer

#7 HIERONYMUS BOSCH 1450 – 1516

Hieronymus Bosch, insanlara anlaşılmaz yenilikçi varlıklar ve alemleri betimleyen ilk sanatçıydı. Bir keresinde, “Yoksul, her zaman başkalarının icatlarını kullanan ve hiçbir şey icat etmeyendir” demiştir. Sanatı, insanlar tarafından bilinmeyen acımasız insanları, hayvanları, canavarları ve fantastik yaratıkları içerdiği için ünlüdür. Bosch’un en beğenilen tabloları, İncil temalı manzaralarda cennetin ve cehennemin detaylı ve sembolik bir tasvirlerinden oluşan tablolarıdır. Bosch’un eserleri, uzun süre pek beğenilmedi ve “bakması korkunçtan daha az hoş” olarak değerlendirildi. Bununla birlikte, bugün Hieronymus Bosch, sanat dünyasının ilk vizyoner dahilerinden biri ve insanlığın arzularını ve en derin korkularını derinlemesine kavrayabilen bir ressam olarak kabul edilir.

Dünyevi Zevkler Bahçesi (1515) – Hieronymus Bosch

#6 GIOTTO 1267 – 1337

Giotto, Erken Rönesans dönemine giren 14. yüzyılın en önemli İtalyan ressamıydı. Avrupa resminin babası olarak görülen Giotto, Batı sanatını yaklaşık yedi yüzyıl boyunca etkileyerek devrim yapmıştır. Rönesans’ın en büyük ressamlarından ilki olan Giotto, yaygın Bizans tarzı ile belirleyici bir moda başlattı ve bunun yerine “iki yüz yıldan fazla bir süredir ihmal edilmiş olan yaşamdan çizim tekniğini” yeniden başlattı. Giotto’nun resimlerinde, doğaya sadık kalarak insanların jestlerini, yüzlerini, kederi ve sevinçlerini ustaca tasvir ettiği görülür. Scrovegni Şapeli’ndeki fresk döngüsü, Rönesans’ın en büyük başarısı ve Batı sanatının en önemli şaheserlerinden biri olarak kabul edilir. Bazı sanat tarihçileri hiç kimsenin Giotto’dan daha iyi resim yapmadığına ve sadece bir avuç ressamın ona eşit olduğuna inanıyor.

Yahuda’nın Öpücüğü (1306) – Giotto

#5 SANDRO BOTTICELLI 1445 – 1510

Botticelli, Erken Rönesans’ın belki de en hümanist ressamıydı. Çok çeşitli mitolojik ve dini konuların yanı sıra birkaç portre çizdi. Botticelli, eserleri ile güzellik ve erdemi yakalamayı amaçladı. Bu nitelikleri temsil eden tanrıça Venüs, en çok bilinen eserlerinde görülür. Botticelli’nin sanatı, Rönesans sanatçılarının resimlerinde bulunmayan görsel parlaklığı ve dekoratif kalitesi ile tanınır. Venüs’ün Doğuşu ve Primavera, Rönesans’ın en ünlü resimlerinden ikisidir. Botticelli, zamanının önde gelen sanatçılarından biri haline geldi, ancak ölümünden sonra ünü 19. yüzyılın sonlarına kadar acı çekti. Ancak, o tarihten sonra sanatı yine eleştirmenler ve halk tarafından takdir edilmeye başlandı. Bugün, Erken Rönesans resmini temsil ettiği görülen çalışmaları ile en ünlü Rönesans sanatçılarından biri haline gelmiştir.

Venüs’ün Doğuşu (1486) – Sandro Botticelli

#4 DONATELLO 1386 – 1466

Donatello, arkadaşı, ünlü mimar Filippo Brunelleschi ile birlikte Roma’ya bir gezi yaptı ve antik Roma kalıntılarını inceledi. Donatello ve Brunelleschi, Rönesans sanatı ve mimarisi üzerinde büyük ve derin bir etki bıraktılar. Donatello, Batı heykelciliğini, yumuşak kavisli çizgilerle ve ifadesiz bir yüzle işaretlenmiş olan yaygın Gotik tarzdan, dramatik ifadeler ve ayrıntılı gerçekçilikle Klasik tarzdan uzaklaştırarak farklı bir yön verdi. Ayrıca sonraki nesil Rönesans sanatçıları üzerinde derin ve büyük bir etkiye sahip olacak sanatsal tekniklerin öncülüğünü yaptı. Donatello, Rönesans’ın ilk heykeltıraşçısıydı ve Tunç David ve Atlılar Gattamelata heykeli dahil dünyanın en ünlü heykellerinden bazılarını yarattı.

David (1440) – Donatello

#3 RAPHAEL 1483 – 1520

Yüksek Rönesans, İtalyan Rönesansında görsel sanatların zirvesini ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Raffaello Sanzio da Urbino, Leonardo da Vinci ve Michelangelo ile birlikte, Yüksek Rönesans’ın büyük ustalarının üçlüsünden birisidir. Raphael, Rönesans döneminde belki de en popüler ressamdı ve 19. yüzyılın sonlarına kadar eserleri, diğer sanatçılardan daha fazla saygı gördü ve tarihi resim için en iyi model olarak kabul edildi. Michelangelo’nun ve Leonardo’nun şöhreti o zamandan bu yana onu aşmış olsa da, Raphael hala tarihin en büyük sanatçıları arasında sayılıyor. O, herkesten daha çok, resimlerini hayata geçiren, gerçekçi bir şekilde duyguları betimleyen bir ustaydı. Sanatı, formun netliği, kompozisyon kolaylığı ve görsel parlaklığı ile dünya çapında takdir görüyor. Başyapıtlarından Atina Okulu da dahil olmak üzere resimlerinin birçoğu Rönesans sanatının temel taşları olarak kabul edilir.

Atina Okulu (1511) – Raphael

#2 MICHELANGELO 1475 – 1564

Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni, resim, mimarlık, şiir ve mühendislik dahil olmak üzere çeşitli alanlarda mükemmel bir “Rönesans adamı” veya “Evrensel Genius” idi. Ancak, her şeyden önce, tüm zamanların en büyük heykeltıraşı olarak kabul edilir. Ömrü boyunca, Michelangelo’ya sık sık Il Divino (“ilahi olan”) denirdi. Ölümünden sonra, müteakip sanatçılar Batı sanatında bir sonraki büyük hareket olan Mannerism ile sonuçlanan ateşli, çok kişisel tarzını taklit etmeye çalıştı. Michelangelo, belki de resim, heykel ve mimarlıkta eserleri batıda sanatın gelişiminde benzersiz bir etkiye sahip olan batı sanatı tarihindeki en etkili figürdür. David heykeli batıdaki en ünlü heykel; Sistine Şapeli’nin tavanındaki freskleri ve sunak duvarındaki Son Yargılama onu en büyük ressamlar arasına sokar; Peter Bazilikası ise Rönesans mimarisinin en ünlü eseridir.

 

Bilinmesi Gereken 21 Tablo ve Hikayesi

David (1504) – Michelangelo

#1 LEONARDO DA VINCI 1452 – 1519

Leonardo da Vinci, bir ressam, matematikçi, mühendis, mimar, botanikçi, heykeltıraş ve anatomist olan en büyük Universal Genius olarak nitelendirilen ideal Rönesans adamıydı. Anatomi, ışık, botanik ve jeoloji konusundaki detaylı bilgisi, tarihin en ünlü şaheserlerini yaratmasında ona yardımcı oldu. Da Vinci, resimleri diğerlerinden daha canlı göründüğünden dolayı ince ifadeleri ile tanınır; Sfumato olarak bilinen tekniklere öncülük etmesi, ışıktan gölgeye pürüzsüz geçiş; ve chiaroscuro, üç boyutlu bir etki elde etmek için aydınlık ve karanlık arasındaki güçlü kontrastların kullanılması. Da Vinci, dünyanın en ünlü tablosu olan Mona Lisa’yı yaptı. Diğer ünlü eserleri arasında en çok üretilen dini tablo olan Last Supper ve en çok kopyalanan sanatsal görüntülerden biri olan Vitruvius Adamı vardır. Leonardo da Vinci, şüphesiz Rönesans’ın en ünlü sanatçısıdır.

LEONARDO DA VINCI'yi 30 SANİYEDE keşfetmek ister misiniz? 7
Mona Lisa (1517) – Leonardo da Vinci

 

Vegan Beslenme Çocuk Gelişimini Olumsuz Etkiler Mi?

3 Yorum

  1. Daha sonra boy küçültülmüş olan sahibinin aynı zamanda ressam olduğu döneminin en iyi biçimde anlatan parçalarının yıllar sonra bulduğu eserin tam adı nedir not çingene kızı değil

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu