Turgut Ersavaş’ın “Dijital Aşk: Homo Sapiens’in Son Durağı” başlıklı resim sergisi, Tünel Sanat Galerisi’nde açıldı.
Mimar-Sanatçı Turgut Ersavaş‘ın ”Dijital Aşk: Homo Sapiens’in Son Durağ” başlıklı sergisi Evren’in başlangıcından sonra, günümüzden milyonlarca yıl önce, ilk defa Doğu Afrika’da ortaya çıkan, avcı-toplayıcı gruplardan, çağımızın yapay zekalı robotlarına ve gelecek yüzyıllarda Homo Sapiens’in Mars’a uzanacak serüvenini ele alıyor.
‘Dijital Aşk’ adlı sergide, ‘Sapiens’in Serüveni’ tablosu ile başlayan bölüm ve Sophia’nin Doğası ile devam eden ‘Doğa’ bölümünün ortak amacı, Homo Sapiens’in, bilimsel araştırmaların yönünü, kendi geleceği açısından ele alarak, kontrol etmesi gereğine, doğa ve çevreye karşı sorumluluğuna dikkati çekmek ve bu gidişi , Homo Sapiens’in kendi yerini, yeni tür, sorumsuz, yapay zekalı robot-insanlara ve mahvolmuş bir çevreye terk etmek yerine, önceden alabileceği tedbirlerin gereğine dikkati çekmek ve bu konuları tartışmaya açmaktır.
Turgut Ersavaş ilk kişisel sergisinin konusu ile ilgili şunları söyledi: ‘Bilgi ve uzay çağını yaşadığımız ve baş döndürücü gelişmelere şahit olduğumuz şu yıllarda, bilgisayar teknolojisi ile insan bedenini konu alan biyo-teknolojinin, eşzamanlı olarak, bilim insanlarının, insan bedeni üzerindeki denemelerinin hangi aşamaya geldiği, Homo Sapiens’i nasıl bir geleceğin beklediği gibi tartışmalar giderek yoğunlaşmaktadır. Dünyaca ünlü fizikçi Stephen Hawking, ölümünden bir süre önce ‘Yapay zeka insanlığın sonunu getirebilir’ demişti. Benzer şekilde Sapiens kitabının yazarı Y.N. Harari, ‘Bilgisayar teknolojisi ile biyo-teknolojinin günümüzüde geldiği aşamadan anlaşıldığına göre, birkaç yüzyıl sonra bizim insan türümüz Homo Sapiens’in yok olarak yerine bambaşka bir insan türünün ortaya çıkabileceğini’ iddia etmektedir. Bu insan türü iradesi, duyguları, dışarıdan yönlendirilebilen, hastalıklardan tamen uzak, yaşlanmayan, bedeni ve iç dünyası ile ilgili her türlü datanın, belli kurumlar veya tek bir otoritede toplanmış yeni bir tür olarak tarif edilmektedir. Homo Sapiens, böyle bir ‘Dijital Köleliğe’ boyun eğecek mi yoksa önleyebilecek mi? Ya da çok geç olmadan, bu gezegeni terk ederek yaşayabileceğini hayal ettiği, başka dünyalara ‘Kaçış’ını mı planlayacak?’
Sanatçı serginin ikinci bölümünde, Dünyanın çeşitli ülkelerinde dolaşarak, konferanslar veren, Birleşmiş Milletlerin ‘yasal kişiliğe sahip ilk robot’ olarak kabul ettiği Sophia ile sembolize edilen, ‘Sophia’nın Doğası’ adlı eser ile başlayan ‘Doğa’ serisindeki doğa ve çiçek resimleri ile yeni insan türünün doğaya ve çevreye nasıl davranacağı sorununa dikkat çekiyor.
Geleceğe dair ipuçları veren bu sergiyi 28 Haziran 2019 tarihine kadar Ziraat Tünel Sanat Galerisi‘nde ziyaret edebilirsiniz.
Tünel Sanat Galerisi
Müeyyet Sok. No:1
Tünel/İstanbul
Giriş ücretsizdir.