KÖŞE YAZILARIKÜLTÜREL MİRASMine Bora Diri

“Holokost ile Yüz Yüze” – Mine Bora Diri yazdı…

Sergi, Yusuf Tolga Ünker’in fotoğraflarını renklendirdiği ve resmettiği 24 Ocak’taki Holokost’u anma sebebiyle açıldı. Holokost, Almanya’yı Adolf Hitler’in başında bulunduğu Nazi Partisi‘nin yönettiği dönemde, işgal edilen sınırlarda yaklaşık altı milyon Yahudi’nin sistemli bir şekilde öldürüldükleri soykırım olarak tarihte acı bir yere sahip.

Piyanist Renan Koen’in Holokost’la ilgili çalışmasından dinletiyle başlayan sergide, gerçekten çok çarpıcı ve sizi adeta yaşanan ana götüren eserleri keşfediyorsunuz. Her ne kadar Holokost döneminde (1941-45) çekilen ve geçmişe dayanan fotoğraflar olsa da titizlikle yapılan renklendirmeyle bu görüntüler, tıpkı günümüzde fotoğraflanmış gibi çağdaş ve birbirleriyle ilişkili sahnelere dönüşüyorlar. Renklendirme sonucu, siyah beyaz fotoğrafların üzerindeki o güven hissi ortadan kalkıyor ve Holokost’un derin gerçekliği su yüzüne çıkıyor.

Tolga Ünker’in dijital renklendirme ile sunduğu fotoğraflar, nefret ve ırkçılığı engellemek adına böyle vahim bir olayın bir daha yaşanmaması ve hafızalarda yer alması açısından vurgulayıcı bir uyarı yapıyor. Bu ikonik sahnelerden bir resim oluşturmanın değerini, Holokost’u yaşamak zorunda kalan çocuklar ve yetişkinlerin durumunu etkili bir şekilde anlatıyor. Sanatçı fotoğrafları renklendirirken amaç edindiği şu; insanların fotoğraflara bakarak ne acı diye düşünüp yüz çevirmeyi tercih ettikleri bir gerçeğinden yola çıkarak renkli olduklarında daha güncel ve bugüne aitmiş, sanki hepimiz şu an şiddeti yaşıyormuşuz gibi acımasız, tehditkar ve korku verici gözüküyorlar. Projeyi gerçekleştirirken sanatçının düşündüğü tek şey, bu acı olayın asla bir daha tekrarlanmaması gerektiği yolundaymış.

Ünker, herkesin bu büyük acıları yaşamış olan insanlara yakınlık göstermelerini sağlamanın yanında, yeni nesillerin geçmişte vuku bulan elim hareketlere karşı da bilinç ve duyarlılık oluşturmalarını bekliyor. Sanatçı Maltepe Üniversitesi’nde akademik kariyerine devam ederken, gazete haberleri ve röportajlarının yanında resim, illüstrasyon ve fotoğraf renklendirme çalışmalarına devam ediyor.

30 Mart 2019 tarihine kadar sürecek olan sergi 2001’de Galata Zülfaris Sinagogu’nda hizmet veren 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi’nde. 2016’dan itibaren Neve Şalom Sinagogu Vakfı ile aynı çatı altında birleşmiştir. Türk Yahudilerinin tarihi ve kültürel mirasları, bir parçası oldukları toplumla beraberlik ve etkileşimleri, ülkenin sosyal ve devlet yaşamına katkılarından derlenen, günümüz müzecilik anlayışına uygun şekilde donatılmış olan müze ziyaretçilerini bekliyor.

 

 

Mine BORA DİRİ – Kültür Yönetimi Danışmanı / Gazeteci Yazar (emineminebora@gmail.com)

Başa dön tuşu