ISEAS Uluslararası Sosyal Etkileşimli Sanat Sempozyumu – Ahmet Özel yazdı…
ISEAS Uluslararası Sosyal Etkileşimli Sanat Sempozyumu, 5-17 Ağustos 2018 tarihleri arasında Finlandiya’nın Svarta şehrine bağlı Mustio beldesinde gerçekleşti. Küratör Katja Johala’nın organize ettiği etkinliğe 8 ülkeden 15 sanatçı katıldı. Etkinliğe katılan fotoğraf sanatçıları ve yönetmen olan İtalyan Aleksandro Sabena ve İsrailli Daniel Fuss aynı zamanda etkinliği belgelediler. Marcello Maggioli etkinliğin yemeklerini yapan gönüllü İtalyan aşçımızdı. Etkinliğe, sempozyumu organize eden sanatçı, küratör Katja Juhola ile birlikte, İtalya’dan Sarah Bowyer, Grazie Simone, İngiltere’den İran kökenli Sanya Torkmorad-Jozavi, Polonya’dan Malgorzata Andrjezewka, Justina Andrjezewka, Romanya’dan Smaranda Sabina Moldovan, Almanya’dan Beate Linne Finlandiya’dan Roi Vaara, Paivi Patsi, Mikko Paakkola(konuk sanatçı) ve Türkiye’den ben katıldım. Sanat eleştirmeni ve etkiliklerin değerlendirme metinlerini organize eden Finladiyalı Mari Krappala, etkinlik boyunca sanatçılarla söyleşiler gerçekleştirdi, notlar aldı.
Mustio’nun göl kıyısında yüksek ağaçlı orman bölgesi içinde yer alan iki katlı mekanımız tüm sanatçıların aynı zamanda konakladıkları, yemek yedikleri, sohbet ettikleri, eğlendikleri mekandı. İlk günlerimiz tanışma ve çevreyi gezmekle geçti. Sanatçılar gelişimizin ertesi günü Katja’nın çiftlik evinde bir araya geldiler ve gün boyunca birbirlerine projeksiyon eşliğinde sanatlarını ve kariyerlerinde gerçekleştirdikleri sanatsal etkinliklerini anlattılar. Bu, gerçekleştirilecek olan sosyal etkileşimli sanat performansının hazırlıklarıydı aynı zamanda.
Ertesi gün Mustio’ya 17 km uzaklıkta bulunan Karjaa ilçesinde yapılacak olan performansı konuştuk ve planladık. İki gün ayrı performanslar gerçekleştirilecekti. İlk gün tüm sanatçılar kendi sanatsal icralarını gerçekleştirerek, üç katlı ahşap forklift paletlerinden oluşturulan platformun üzerinde 3 saat boyunca sessizce durdu. Platformun karşısında bulunan süpermarket tüm kasabalıların uğrak yeriydi. Halkın ilgisini çeken bu etkinlikle aslında bir anlamda sanatçı insan bedenlerinden oluşturulmuş kinetik bir heykel yapısı kurulmuştu.
Katılımcılardan birisi olarak bu yapı içinde çevrenin tepkisinden öte, bu durum bana ilginç bir deneyim yaşattı. Birçok edinim ve bilgiyi barındıran bedenler bir anlamda ortak bir bedene, heykele dönüşmüştü. Ertesi gün bu kez sanatçılar çevrede bağımsız hareket ederek, halkla temas kurarak, süpermarkette, ağaç altında, yolda sanatlarını gerçekleştirdiler. Bu da çevre tarafından ilgiyle izlenen karşılanan etkinlik oldu. Etkinlik performans, etkinlik fotoğraflarının ve üretilen işlerin bir bölümünün yer aldığı sergi ile sona erdi.
Tümüyle değerlendirilirse, hem gerçekleştirilen sanatsal etkinliklerle, hem sanatçıların kendi aralarında yaşadığı düşünsel etkileşimle, çevre gezileriyle bu etkinlik benim için önemli bir sanatsal deneyim ve belleğimden silinmeyecek bir anı oldu.
Ahmet Özel
Fotoğraflar: Daniel Fuss