“Kadının Adı Var” – Nasuh Bektaş yazdı…
Üç kadının ayaklarını sıkıca yere vurup, Biz varız! Biz kadınız! Dedikleri bir yolculuğun adı “Kadının Adı Var” Ebru Tuay Üzümcü, Banu Özkan Tozluyurt ve Özge Uzun.
Bu konu hakkında daha önce yazmıştım. Özellikle tekrarlamak istedim. Son bir ay içinde yaşadığımız çok üzücü olaylar toplum olarak bir daha “Kadının Adı Var” dememiz gerektiğinin çok hayati olduğunu gösterdi. Son bir ayda kadına uygulanan şiddet, taciz ve tecavüz haberlerini okuyoruz. Son on yıl içinde 14 katına çıkmış kadın cinayetlerine her gün bir yenisi ekleniyor. Önlemek yerine bu acı olaylar daha da artıyor. Toplum olarak kadına karşı tutumuzda bir yanlışlık olduğu kesin. Toplumsal tutumuz devlet yönetiminde de kendini gösteriyor maalesef bu acı olaylarda yargı gerektiği gibi işlemiyor veya işletilmiyor.
Her biri kendi alanında başarılı üç kadın, toplumda ki bu soruna parmak basmak ve kadın konusunda farkındalığı arttırmak için yola çıktılar. Hayatın içinden aldıkları kadına dair hikâyeler, bilimsel bilgiler ve sayılar verileri harmanladıkları bir gösteri hazırladılar. Seyircileri de anlattıkları hikâyeye ortak ederek insanların ruhlarına dokunuyorlar. Katılan kadın ve erkek anlatılanlardan derinden etkileniyorlar. Erkek katılımcıların iyi ki katılmışız dediklerini duyuyoruz. Anlatılan hikayeleri dinleyen erkekler empati kurup, bundan sonrası için bazı davranışlarının düzelmesi gerektiğini düşünüyor. Bir gösteri ile her şey değişmez muhakkak ama bir ışık yakmak çok önemli.
Anlatılan hikâyeler çok etkileyici, Ümmiye Koçak, Susan Boyle, Çocuk gelin Ünzile hayatın içinde değişik kadın hikâyeleri. Yine yaşamdan küçük kesitler skeç halinde işleniyor.
Neden kadın? Çünkü toplumda huzur istiyorsak önce cinsler arasında eşitlik. Gelişmiş bir toplum olmak istiyorsak eğitimli ve iş gücü içinde eşit şekilde yer almış kadın olmak zorunda. Rakamlarda bunu doğruluyor. Kadına yapılan yatırımın 1 puan artması o ülkenin yıllık gelirinde yaklaşık %3 ‘e yakın bir artış sağlıyor. Kadın elde ettiği gelirin çoğunluğu eğitim ve yatırıma harcarken, erkekte bu oran çok düşük kalıyor. Ülkemizde kadının iş gücüne katılım oranı ise çok çok gerilerde. Cinsiyet eşitliği kriterlerine bakıldığında dünyanın en geri ülkesi konumundayız. İşte bu rakamların bugün yaşanan taciz, tecavüz ve cinayetlerle çok ilgisi var. O yüzden ısrarla “Kadının Adı Var” demeliyiz. Dün Ataşehir’de düzenlenen gösteriye ilgi çok yüksekti salon tamamen dolmuştu. Erkek, kadın katılımcılar çok etkilendiler. Gösteri sonu yaşanan ilgi görülmeye değerdi. Bu yolcuğun daha çok kişiye değecek şekilde ilerlemesi dileğiyle.
Nasuh Bektaş