‘KADINLAR SAVAŞI: LYSISTRATA’ Oyunu Finali

Cenk Sözeri yönetiminde Doğuş Üniversitesi Tiyatro Kulübü öğrencilerinin sunduğu “Lysıstrata, Kadınlar Savaşı” Ortaköy Afife Jale Sahnesinde son temsilini sundu.
Doğuş Üniversitesi’nin farklı bölümlerinde okuyan öğrencilerin kurduğu tiyatro kulübü, Cenk Sözeri yönetiminde çok başarılı oyunlar sergiliyor. Bunlardan biri dün izlediğimiz “Lysıstrata” oyunuydu.
Günümüzden 2500 yıl öncesini anlatan “Lysıstrata, Kadınlar Savaşı” adlı eser, günümüze ışık tutuyor. Tarihte ilk kadın hareketi, kadının ilk başkaldırışını anlatan bir eser. Tarihte ilk savaş karşıtı eser olma özelliğini taşıyor. Oyunda savaşlardan bıkan kadınların Atina yönetim merkezini Akropolis’i işgal etmesi ile başlayan olaylar anlatılıyor.
Oyun sonunda yaptığı kısa konuşmada sanatın ve tiyatronun önemine değinen Cenk Sözeri bu doğrultuda sanat yaşamını sürdürdüğünü anlattı. Aydınlık bir gelecek için sanat vazgeçilmez olduğunu ve özellikle günümüzde sanata ve tiyatroya daha çok sahip çıkılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca gençlerle yaptığı bu çalışmanın gelecek kuşaklar içinde fayda sağlayacağını ve gençlerin ve çocukların sanata teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.
Fotoğraf Haber : Nasuh Bektaş
KADINLAR SAVAŞI: LYSISTRATA
“Kadınlar Savaşı: Lysistrata”, “savaş” ve “kadının toplumdaki yeri” temalarını işliyor. Oyunda savaşlardan bıkıp usanan kadınların eşlerini kaybetmemek ve daha güzel bir gelecek için Antik Atina’daki yönetim merkezi Akropolis’i işgal etmeleri ve erkeklerin savaşa katılmaları durumunda kadınlıklarını öne çıkarmaları anlatılıyor. Aristophanes’in tarihteki ilk savaş karşıtı eseri verdiği söylenebilir. Aristophanes, Lysistrata’da savaşların kökeninin ataerkil düzenin üretim ilişkileri ve uzlaşmaz tavrı olduğunu komedya aracılığıyla ortaya koymuş ve çözümü “erkeğin karşıtı olan kadın”da bulmuştur. Bu nedenle oyun, erkek egemen topluma bir başkaldırı niteliğini taşır ve ilk feminist hareketin görüldüğü eser olma özelliğini de gösterir. Sonuç olarak; Aristophanes, Lysistrata’da kadını ve kadının birleştirici, doğurucu gücünü bir çözüm olarak bize sunar. Lysistrata`da, komedyanın güldürürken düşündürmeyi hedefleyen evrensel olanakları ustaca kullanılmıştır.
Yazar: Aristophanes
Türü: Komedi
Perde sayısı: 2
Yönetmen: Cenk Sözeri
Yönetmen Yardımcısı: Buğra Özenç
Afiş Tasarım: Selin Timuçin
Işık Tasarım: Serdal Ece
Dekor Tasarım: Tayfun Göktaş
Oyuncular:
Selin Timuçin
Seda Uğursal
Erman Gürcüm
Ayşegül Yücer
Kaan İlgün
Seyhan Gaygusuz
Emre Can Güler
Elif Çaylı
Elif Yaren Kanter
Büşra Erdemci
Hande Nur Göl
Nil Özen
Çağatay Bülbül
Mert Bahçetepe
Yiğit Deniz Güven
Sezer Ulutaş
Murathan Özdemir
Emirhan Kallenci