KİTAPSANATTAN

“YAZIDA ÂHENK VE RENK” SERGİSİNİN KİTABI YAYINLANDI

SADBERK HANIM MÜZESİ’NDE YER ALAN “YAZIDA ÂHENK VE RENK” SERGİSİNİN KİTABI YAYINLANDI

Vehbi Koç Vakfı’nın 50. kuruluş yıldönümü dolayısıyla Sadberk Hanım Müzesi’nde açılan “Yazıda Âhenk ve Renk” sergisindeki eserler aynı adla kapsamlı bir kitapta toplandı. Kitap sanatları konusunda uzman Prof. Dr. Zeren Tanındı’nın katkıları ile hazırlanan yayında, müzenin önemli bölümünü oluşturan kitap sanatları ve hat koleksiyonuna dâhil olan eserler hakkında detaylı bilgiler ve görseller bulunuyor.

Sadberk Hanım Müzesi‘nde 22 Aralık 2019 tarihine kadar gezilebilecek olan “Yazıda Ahenk ve Renk” sergisindeki eserlerle ilgili bilgiler kitaba dönüştürüldü.

Müzenin koleksiyonları arasında önemli bir yer oluşturan kitap sanatları ve hat eserleri, “Yazıda Ahenk ve Renk” isimli kapsamlı bir yayın çalışmasında bir araya getirilirken, koleksiyondan seçilen sanatlı kitaplar, belgeler ve hüsn-i hatlar, müzede sergileniyor. Kitap sanatları konusunda uzman Prof. Dr. Zeren Tanındı, yarım asırlık bilgi birikimiyle 362 eserden oluşan “Yazıda Âhenk ve Renk” çalışmasını yayına hazırlarken, 200 eseri içeren serginin küratörlüğünü de üstlendi. Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki versiyon olarak hazırlanan kitapları Sadberk Hanım Müzesi’nden satın almak mümkün.

Müze bünyesinde nâdîde el yazması Kur’ân-ı Kerîm, dua kitapları, ferman, berat ve vakfiye gibi belgeler ile Osmanlı döneminin ünlü hattatlarının elinden çıkma Hilye-i Şerif, veciz sözleri ve duaları içeren hüsn-i hat levhalardan oluşan toplam 915 eser bulunuyor. Prof. Dr. Zeren Tanındı, sergi ve yayın çalışmasında, Osmanlı dönemine ait kıyafet albümü ve padişah portrelerini içeren kitapları da kapsayan 15’inci yüzyıldan 19. yüzyıl sonlarına kadar pek çok eserin yer aldığını belirtirken “Bu eserlerin çoğu Osmanlı hattatlarının 15. yüzyıl sonlarından 20. yüzyıl ilk yarısına kadarki zaman diliminde yazı üslup özellikleri konusunda bilgi vermekle kalmaz, taşıdıkları imzalar sayesinde üstat hattat, ressam ve müzehhipleri tanımamızı da sağlar” dedi.

Sadberk Hanım Müzesi Hakkında

14 Ekim 1980 tarihinde Türkiye’nin ilk özel müzesi olarak ziyarete açılan Vehbi Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi kuruluşunda yaklaşık 3 bin esere sahipken bugün 20 bini aşkın eser sayısı ile kültürel mirasın gelecek kuşaklara aktarılması ve toplumun bilimsel ve eğitsel gelişimine katkıda bulunması göreviyle çalışmalarını sürdürmektedir. M.Ö. 6. bin yıllarından Bizans dönemi sonuna kadar Anadolu’da yaşayan uygarlıkların maddi kültür kalıntılarını yansıtan arkeolojik eserler Sevgi Gönül Binası’nda yer alan Arkeoloji bölümünde, Osmanlı ağırlıklı İslâm eserleri, Osmanlılar için yapılmış Avrupa, Uzak ve Yakın Doğu eserleri ile Osmanlı dönemi dokumaları, kıyafetleri ve işlemeleri ise Azaryan Yalısı’nda Türk-İslam bölümünde sergilenmektedir.

Başa dön tuşu