KitaptanSanattan.com 2. Yılını Doldurdu! – Oğuz Kemal Özkan yazdı…
KitaptanSanattan.com 2. yılını geride bıraktı…
2015 yılında yayına başlayan KitaptanSanattan.com, kitap ve sanat dünyasından özel haberlerle yazarlara, sanatçılara aydınlık bir toplum yaratma yolundaki mücadelelerinde bir mecra olmayı amaçlayan bir online site olarak kuruldu. Kısıtlı imkanlarla ve idealist bir anlayışla çıktığımız bu yolda emin adımlarla sanatın asla metalaştırılamayacak ışığıyla ilerliyoruz.
Ülkemizde kültür ve sanat alanını elit ve lümpen zihniyetin şekillendirmesiyle ya da böyle bir algının varoluşuyla mücadele öncelikli ilkelerimizden oldu. Bu anlamda yazarlara, sanatçılara ve üretimlerine, popülerliklerine-tanınırlıklarına göre değil ürettikleri değerlere, toplumla ilişkilerine ve bir ideal uğruna mücadelelerine göre yer vermeye çalıştık. Elbette imkanlar çerçevesinde eksiklerimiz olmuştur ancak sanatı, hayat yolculuğunda bir ışık olarak benimseyen herkese kapımızı açık tuttuk, ulaşmaya çalıştık.
Bu süreçte açıkçası sanatı ve sanatçıyı bir çıkar aracı ve meta haline getirenlere karşı mücadelede zorlandık, zorlanıyoruz. En başta bu duruma karşı çıkması gerekenlerin bu sonucun bir parçası ve sebebi olduğunu görmek de üzüntü verdi. Kapitalist bir sistemde sanatın ve sanatçının piyasa koşullarına göre hareket etmesi(keyfi ya da zorunlu), daha da acısı örgütlülük ve düşün birlikteliği yerine bireysel popülerlik, imaj ve egemen sanat sevicilerin peşine ve gücüne yenik düşmesi ayakta kalabilmek adına gerçeklerle yüzleşmemize neden oldu.
Online Sanat Galerisi bölümünü bu vesile ile açmak zorunda kaldık. Bu bölümde hem ücretli reklam-tanıtım hizmetleri sunacağız hem de inandığımız sanatçılara geniş kitlelere ulaştırabilmek adına yer vereceğiz. Bunu yaparken karşılıklı fayda yöntemini izleyeceğiz. Karşılıklı fayda nedir? Bizim bu kavramdan anladığımız ‘Toplumcu bir sanat anlayışı.’ Bertolt Brecht’in dediği gibi sanatı sadece gerçekliğe ayna tutan bir araç değil onu şekillendirmek için kullanılan bir çekiç olarak görüyoruz.
Bu noktada bu sorumluluğu alanların ilk olarak kapital değerlerin yarattığı algılara teslim olmaması gerektiğine inanıyoruz. Bilginin ve gerçek haberin güçlünün elinden çıktığı ve güç-paranın belirlediği imaj algısından vazgeçelim. Çekiç, doğru tutulursa doğru da şekil verecektir.
Bu anlayışta olan herkesle işbirliği yapmaya hazırız. Her türlü düşünce, görüş ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz. Ve eleştirilerinizi de. Yine Brecht’le bitirelim;
-Karanlık dönemlerde peki,
Şarkı da söylenecek mi?
-Elbette şarkılar da söylenecek
Belgeleyen karanlık dönemleri.
Gelin hep birlikte bu karanlık dönemi sanatımızla, edebiyatımızla ve şarkılarımızla belgeleyelim ve aydınlık bir toplum yaratma mücadelesinde birlikte olalım.
Oğuz Kemal Özkan