KÖŞE YAZILARIVeysel Boğatepe

Resim İle Karışık Öykü – Veysel Boğatepe yazdı…

Bu başlık, “öykünün karışık tekniği mi olur? sorusunu akla getirebilir fakat tüm sanat dallarında, o sanatı icra eden sanatçının ifade dili olduğu gerçeğini dikkate aldığımızda, yanıtımız ‘evet’tir. Kısacası şair; şiir ile, ressam; resim ile, sinemacı; film ile anlatır. Bu anlatım yöntemi aynı zamanda sanatçının ifade dilini oluşturur. Veya ifade dili, seçtiği sanatın kendisidir diyebiliriz. Kaldı ki; tüm sanat dalları, edebiyat ile organik bağlantıdır. İşte, sanat (resim) ve edebiyat arasındaki organik bağlantıya en güzel örneği teşkil eden sergilerden birisi de “Eller Sanat Galerisi”nde, 14 Mayıs 2016’da açıldı.           

Zerrin Cebeci’nin, kağıt üzerine suluboya çalışmalarından oluşan ve kartpostal tarzındaki  koleksiyonunda, figürler ve objeler karikatürize edilerek yansıtılmış. Bunun başlıca nedeni, sanatçının resim çalışmalarına kitap kapağı tasarlamakla başlamasıdır. Sanatçı, illüstrasyon tekniğini kullanmış fakat abartılı veya doğada benzeri görülmeyecek, deneysel olarak kurgulanamayacak kompozisyonları resmetmemiş. Aksine, doğadaki canlı, cansız tüm objeleri fantastik anlatıma gerek duymadan, gerçekçi bir üslupla yorumlamış.

Guaj boya ve gouache tekniği

  Öncelikle şunu ifade etmeliyim ki; grafik tasarımın vazgeçilmezi guaj boyadır ve sulu boya ile kullanılmasına da “gouache” tekniği denebilir. Özellikle grafik tasarımcılarının öncelikli tercihi olan guaj boya, kapatıcı ve homojen bir yüzey oluşturma özelliğine sahiptir. En çokta sulu boya çalışmalarında kullanılır. Çünkü; sulu boya şeffaftır ve sürüldükten sonra boyanın altındaki kurşun kalem izleri belirgin bir halde görülür. İşte, bu izlerin kapatılması, renk ve doku modüllerinin kolayca oluşturulması için guaj boya tercih edilir.

Zerrin Cebeci, yukarıda sözünü ettiğim teknik ve malzemeleri kullanarak eserlerini oluştururken aynı zamanda edebiyat ile resim sanatını bir araya getirmiş ve alegorik bir üslup oluşturmuş. Genellikle kitap kapağı ve içeriği konusunda yaptığı illüstrasyon çalışmalarıyla da ödüller alan Zerrin Cebeci; Redhouse Yayınevi için resimlediği “Kırmızı Başlıklı Kız” öykü ödülü, “Redhouse Yayınevi Masal Resimleme Ödülü” ve yine Redhouse Yayınevinin yayınladığı “Altın Çocuklar” adlı öykü kitabını resimleyerek “UNICEF Ezra Jack KEATS Üstün Başarı Ödülü”nü almış. 1990’da ise  New York ta yapılan yarışma için Türkiye adayı seçilmiş. Ayrıca, uluslararası kataloglarda da yer alan ve ilk kişisel sergisi “Yağmur Kuşu”ndan sonra ikinci kişisel sergisini açan Zerrin Cebeci’nin, yayınlanmış bir de kitabı bulunuyor. Kartpostal çalışmalarına devam eden sanatçının ikinci kişisel sergisini, 14-30 Mayıs 2016 tarihleri arasında,”Eller Sanat Galerisi”nde ziyaret edilebilirsiniz.

Veysel Boğatepe

(Zerrin Cebeci / Eller Sanat Galerisi: İstiklal Cad. Postacılar Sok Eller Sanat. Tünel / Beyoğlu. Tel: 0212 249 3 64)

IMG_0485

IMG_0487

Veysel Boğatepe Kitapları

Başa dön tuşu