KÜLTÜREL MİRAS

Kültür Mirası Meraklıları 7. HERITAGE İSTANBUL’da Buluştu

TG Expo Uluslararası Fuarcılık tarafından organize edilen 7. Heritage İstanbul, ArtCloud Network International’ın ana sponsorluğunda Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda başladı.
5 Mayıs akşamına kadar devam edecek fuar, kültür mirası meraklılarını konferans, atölye çalışmaları ve Miras sohbetlerinde bir araya getiriyor. 

 Kültürel miras bilincinin artması, bu mirasın korunması konularını kendine sosyal misyon edinen ve bu misyon doğrultusunda ürün, hizmet ve teknolojilerin geliştirilmesini hedefleyen koruma, restorasyon, arkeoloji, müzecilik ve kütüphanecilik teknolojileri fuar ve konferansı HERITAGE İSTANBUL’un açılışında TG Expo Genel Müdürü Hasan Cem Şenel, Heritage Projeleri Kurucusu Osman Murat Akan, Arkeoloji ve Sanat Yayınları Kurucusu Arkeolog ve Editör Nezih Başgelen, Emeritus Prof. Dr. Mehmet Özdoğan (İstanbul Üniversitesi, Tarih Öncesi Arkeolojisi) birer konuşma gerçekleşti.

Bu yıl yedincisi düzenlenen Heritage İstanbul, müzecilik, arkeoloji, restorasyon, kütüphanecilik sektörlerinde faaliyet gösteren lider ulusal ve uluslararası firmaları, konferans, söyleşi ve atölye çalışmalarında alanında uzman, değerli birçok isim ile bir araya getirecek fuarın ilk gününde, 

  • Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Hatay Kültürel Mirasını Koruma Bilimsel Danışma Kurulu Üyesi, ICOMOS Uluslararası ve ICORP Uluslararası Başkan Yardımcısı, ICORP Türkiye Başkanı Prof. Dr. Zeynep Gül Ünal ‘’Afet Zamanında Kültürel Mirasın Korunması’’ başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi.
  • ‘’ICOMOS Türkiye Paneli Yıkımdan Öğrenerek Geleceği Birlikte İyileştirmek’’ panelinde ise 
  • Burçin Altınsay Özgüner- ICOMOS Türkiye Milli Komitesi, Başkan, Y.Mimar, Mimari Koruma Uzmanı,  Prof. Dr. İclal Dinçer- ICOMOS Türkiye Milli Komitesi, Yönetim Kurulu Üyesi, Y Mimar, Şehir Plancısı, Doç. Dr. Zeynep Eres- ICOMOS Türkiye Milli Komitesi Üyesi, Mimari Koruma Uzmanı, Dr. Umut Almaç- ICOMOS Türkiye Milli Komitesi- Yönetim Kurulu Üyesi, Koruma Uzmanı İnşaat Mühendisi bir araya geldi.
  • ‘’IRCICA ve İslam Kültürel Mirasının Korunmasına Katkıları’’ konulu konferansta Dr. Alidost Ertuğrul- IRCICA Mimari Miras Birimi Başkanı, İstanbul ve Prof. Dr. Sadık Ünay- Uluslararası İlişkiler Profesörü ve IRCICA Genel Direktör Danışmanı konuşmacı olarak yer aldı.
  • SICPA Türkiye Genel Müdür Sami Çebi, ‘’Müze ve Ören Yerlerinde Ziyaretçi Deneyimini Güçlendirme Uygulamaları’’ hakkında bilgi verdi. 
  • Moderatörlüğünü  Arkeolog, Editör Nezih Başgelen yaptığı ‘’Tarihi Yapıların Deprem Riskinin Yönetimi’’ konulu panelde İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kültür Varlıkları Dairesi Başkanı Oktay Özel konuşmacı olarak yer aldı.
  • Özbekistan Kültür Miras Ajansı, Ajans Uzmanı Abdullaev Umidillo, hakkında konuştuğu ‘’Özbekistan Kültürel Mirası’’ başlıklı panelin ardından günün son konuşmasında ‘’Kültür Endüstrileri ve Şehir’’ panelinde 
  • Moderatörlüğünü Marmara Belediyeler Birliği (MBB)’den Samet Keskin yaptığı ‘’Kültür Endüstrileri ve Şehir’’ başlıklı oturumda Veri ve Teknoloji Merkezi Direktörü Taner Beyoğlu- T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Ali Güney (Sosyal İnovasyon Ajansı, Direktör) ve  Salt Genel Müdürü Deniz Ova konuşmacı olarak yer aldı.

7. Heritage İstanbul hakkında bilgiler:

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Marmara Belediyeler Birliği, İBB Kültür A.Ş. tarafından desteklenen HERITAGE İSTANBUL, 7. senesinde 27 yabancı ve 100’ün üzerinde yerli katılımcıya ev sahipliği yapacak. Katılımcılar arasında, İtalya Ülke Pavilyonu ile Belçika, İsveç, Nijerya, Hollanda, Almanya, İspanya, İran gibi ülkelerden farklı kurumlar da yer alıyor.

7. HERITAGE ISTANBUL, kültürel miras endüstrisinin müzecilik, arkeoloji, restorasyon ve kütüphanecilik alanlarında “duayen” isimlerini 3 gün boyunca 25 konferans, 17 Miras Sohbeti ve 11 atölye etkinliği ile kültürel miras meraklılarını buluşturarak sektör için önemli bir çekim merkezi yaratacak. Yine ayrıca 6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 ilimizi etkileyen deprem felaketi nedeniyle özellikle müzecilik ve restorasyon alanında afet önleyici koruma konularında oturumlar da fuar boyunca konusunda uzman kurum, kuruluş ve kişilerin katılımı ile gerçekleştirilecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu