KÖŞE YAZILARINasuh BektaşTİYATRO
Meçhul Paşa’nın Hikâyesi – Nasuh Bektaş yazdı…
Biraz geç oldu ama yazmasam, bahsetmezsem olmazdı. Türkiye’nin basın tarihinde çok önemli yere sahip insanların verdiği amansız mücadelenin hikâyesini anlatan “Meçhul Paşa” oyununu gecikmeli de olsa izledim.
“Meçhul Paşa” oyunu, Sabahattin Ali, Aziz Nesin, Rıfat Ilgaz ve Mustafa Mim Uykusuz‘un birlikte çıkardıkları efsanevi haftalık siyasi mizah gazetesi Markopaşa‘nın “Meçhul”e giden serüvenini konu alıyor. “Meçhul Paşa” oyununu farklı kılansa bu hikâyeyi çok başarılı ve etkileyici şekilde sahneye koymaları. Dergilerin yazılmasından, matbaa için dizgiye hazırlanması, basılması ve dağıtılmasına kadar geçen her detay çok ustaca anlatılıyor. Bu süreçlerde yaşanan hiçbir zorluk unutulmamış. Uğradıkları baskılar, tehditler, yaşadıkları maddi güçlükler, baskı yapacak matbaa bulamamaları, dergilerin dağıtımını yapmaktan kaçınan dağıtımcılar… Hikâyesi, anlatımı, sahnelenişi, sahne dekoru, müziği ve oyuncukları ile tam usta işi olmuş. Bu yüzden de oyun sahnelendiğinden bugüne adından çok söz ettiriyor.
Oyunu 650 kişilik bir salonda izledim. Salon tamamen dolmuştu ve oyun sonunda dakikalarca alkışlandı. Duygulananları, göz yaşlarına hakim olamayanlara şahit oldum. Tiyatro sanatçıları vardı oyunu izlemeye gelen. Onlarla sohbet ettim ve oyundan çok etkilendiklerini söylediler.
Tiyatroadam yapımı olan oyunun yazarı Ahmet Sami Özbudak, oyunun yönetmeni başarılı işlere imza atan Emrah Eren, sahne ve kostüm tasarımında ise çok başarılı bir isim Barış Dinçel var. Bu değerli oyunda başrollerde ise Erdem Akakçe, Bülent Çolak, Fatih Koyunoğlu var.
Bu oyun hakkında tiyatronun usta isimlerinin ilk oyunu izledikten sonra yaptıkları yorumlarına kulak verelim;
“Cumhuriyet tarihini de basın hayatını da içinde bulunduran çok acayip misyonu olan bir oyun olmuş”
Şevket Çoruh
“Arkadaşlarımın üçünün de performansları çok iyiydi. Dekoru iyiydi, müzikleri iyiydi”
Ozan Güven
Şevket Çoruh
“Arkadaşlarımın üçünün de performansları çok iyiydi. Dekoru iyiydi, müzikleri iyiydi”
Ozan Güven
“Tiyatro için lazım olan her şeyin en iyisi var! Gerçekten çok beğendiğim bu oyunu!”
Bahtiyar Engin
Bahtiyar Engin
“Ne güzel böyle oyunların oynanması! Ne güzel bu yazarlarımızın tekrar anılması! Onların çektiği çilelerin bilinmesi, anlaşılması ne kadar güzel”
Levent Ülgen
Levent Ülgen
“Tiyatro tekniği açısından, oyunculukların kullanımı açısından zor bir işi müthiş bir sevgiyle, müthiş bir bağ ile müthiş bir istekle gerçekleştiriyorlar.”
Tamer Levent
Tamer Levent
Oyun Hakkında
Tiyatroadam’ın alıştığınız şenlikli tarzını konuşturduğu yeni oyunu Meçhul Paşa, efsanevi mizah gazetesi Markopaşa’nın masalsı günlüğünü tutan hınzır bir ortaoyunu…
“Sabahattin Ali, Aziz Nesin, Rıfat Ilgaz ve Mustafa Mim Uykusuz’un birlikte çıkardıkları efsanevi haftalık siyasi mizah gazetesi: Markopaşa… Mevzumuz bu…”
Markopaşa’nın 1946’da başlayıp meçhule doğru giden serüveni, ‘bir cılız kalemden dile gelen hakikat’in peşinden gitmiş. Toplam 7 isim, 8 sahip, 10 yazı işleri müdürü, 9 matbaa, 10 adres değiştirerek dönemin çetin koşullarında ‘devleri bile korkutan’ ve ‘fırsat bulabildiği zamanlarda’ her şeye rağmen çıkan 77 sayı kalmış geriye. Bu sayılar aleyhine açılan 16 dava sonucu yazarlarının yattığı toplam 8 yıl, 2,5 aylık mahpusluk da cabası…
Meçhul Paşa, işte bu serüveni anlatan hem şenlikli hem hüzünlü masalsı bir ortaoyunu…
Gökten düşen üç ilham perisi elmalarını yazarlarına paylaştırmış; muratlarına ermişler mi bilinmez, kerevete çıkmadan görülmez.
“Bir Hınzır Neşriyat”
Oyunun Künyesi
Yazan: Ahmet Sami Özbudak
Yöneten: Emrah Eren
Sahne ve Kostüm tasarımı: Barış Dinçel Işık Tasarımı: Yakup Çartık
Müzik: Deniz Bayrak
Yönetmen Yardımcısı: Güney Zeki Göker
Oynayanlar: Erdem Akakçe, Bülent Çolak, Fatih Koyunoğlu
Sahne Amiri: Uğur Aksu
Reji Asistanları: Yasemin İşcan, Berkcan Kılıç , İpek İlbeyli
Gelecek Program
26 Aralık 2018 Trump Kültür ve Gösteri Merkezi
8 Ocak 2018 Baba Sahne
18 Ocak 2019 Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi İzmir
19 Ocak 2019 Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi İzmir
22 Ocak İçdaş Çanakkale
25 Ocak 2019 Akatlar Kültür Merkezi
25 Şubat 2019 Kadıköy Halk Eğitim Merkezi