SANATTAN

Melis Buyruk: “Garip olan nedir, tuhaf olan kimdir?”

Pg Art Gallery, Melis Buyruk’un “Garip olan nedir, tuhaf olan kimdir?” adlı üçüncü kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor.

Melis Buyruk, yapıtlarında temel bir kavram olarak doğayı insanlıkla ilişkisi bakımından tartışarak insan ile doğa arasındaki karşılıklı bağlantıları yeniden ele alıyor. Kültür eleştirisinin de bir yansıması olarak çalışmalarında kullandığı porselen, gerçek ile gerçeküstü arasında gidip gelen yapıtlarının biçimsel niteliğine incelik katıyor.  Buyruk yapıtlarında, porselenin süs niteliğini bitkiler ve insan bedeninin parçalarıyla çatıştırarak, izleyiciyi doğayla ilişkisini yeniden düşünmeye sevk eden bir yabancılaşma etkisi yaratıyor.

İlk bakışta natüralist görünen bu yapıtların temsili niteliği, başta izleyicinin gördüğü şeye inanmasını sağlıyor. Ama sonra, Buyruk’un gerçekliği çarpıtma tarzı kendini gösterip de ortaya dâhiyane bir yabancılaşma etkisi çıktıkça, yapıtlar çekici bir gerçeküstü boyut kazanmaya başlıyor. Buyruk’un yapıtları izleyicilere ısrarla, bildikleri bilmedikleri kavrayışları mümkün ve imkânsız farklı gerçeklik inşaları içinde sunarak, onları dikkatlerini gerçekten çekip büyülemeyi başarabiliyor.

Sanatçının yapıtlarındaki yabancılaşma etkisi, başvurduğu olağandışı sergileme yöntemleriyle de destekleniyor. Kompozisyonlarını kalın çerçeveler içinde veya sofistike raflar üzerindeki cam fanuslarda sergileyen sanatçı, yapıtlarına dünyanın kaosundan ayırt edilebildikleri özerk bir yaşam alanı sunuyor.

“Garip olan nedir, tuhaf olan kimdir?” sorusuna yanıt aramaya davet eden bu sergiyi 23 Mayıs 2019 tarihine kadar Pg Art Gallery‘de ziyaret edebilirsiniz.

Pg Art Gallery
Firüzağa Mah. Çukurcuma Cad. No:40/1
Beyoğlu-İstanbul

Giriş ücretsizdir.

Melis Buyruk Kimdir?

1984, Gölcük doğumlu sanatçı Melis Buyruk, 2007 yılında Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü’nden mezun oldu. İstanbul ve Ankara’da pek çok grup sergisine katılan Buyruk, ilk kişisel sergisini 2015 yılında Pg Art Gallery’de açtı. Koç Vakfı Koleksiyonu’nun yanı sıra birçok özel koleksiyonda çalışmaları bulunmaktadır.

Başa dön tuşu