ETKİNLİKLERSERGİ

Mohammed Imad Hat Sergisi ‘Harf Makamı’

Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi, 2022 yılının son sergisinde Hattat Mohammed Imad’ın “Harf Makamı” projesini sanatseverlerle buluşturuyor.

Zeytinburnu Kültür Sanat, sizi Imad’ın çok uzun yıllarını verdiği, farklı ülke ve hocalardan yetkin etütlerle tekamüle erdirdiği sergiye davet ediyor.

Küratörlüğünü Mehmet Lütfi Şenin üstlendiği sergi, 31 Ocak 2023 tarihine kadar her gün 10.00 – 20.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

Mohammed Imad Hat Sergisi “Harf Makamı”
Açılış: 13 Aralık Salı Saat: 19.00
Sergisi Süresi: 13 Aralık 2022 – 31 Ocak 2023
Yer: Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi

Harflerin Ritmi

Sanat eserinin insanlara ulaşması ve izleyicisini etkilemesi hakikate dair deneyimi onlarda açığa çıkarma başarısı ile doğru orantılıdır. Öyle ki sanat eserinde hakikatin kendisi, ortaya çıkan eserde gerçekleşir. Varlık burada ortaya çıkan eser üzerinden bütünlük oluşturarak açıklığa kavuşur. Kendisini gizleyen varlık, muhatabının kendi deneyimini esere koyması ile aydınlanır. Bu anlamda hat sanatı, görsel etki gücü̈ itibarı ile her zaman insan bilincinde şaşırtıcı ve derin bir etki uyandırmıştır. Form ve estetik değerinin yanında, anlam ve düşünsel yapı olarak da oldukça derin ve zengin bir özelliğe sahiptir. Hat sanatının yalnızca etkileyici estetik yazı yazma özelliği taşımadığı tarihsel olarak sürekli olarak konuşulan ve tartışılan bir mesele olmuştur. Hat, beslendiği ve kendini var kıldığı literatür sebebiyle felsefi bir arka plana sahiptir ve başka çağrışımlara imkân tanımaktadır. Hat sanatı doğası gereği çizgilerden, espas oranından, leke değerinden, harflerin kompozisyonundan oluşur. Kendiliğinden figürsüz bir sanattır. Dolayısıyla soyut sanat kavramının peşinde olduğu şeyleri üzerinde ve içinde barındırır. Bu yönüyle çağdaş düşünürler tarafından soyut sanat ile bir benzerliğinin olduğu da düşünülmektedir.

Mohammed Imad; kendine has soyut bir hüviyet ile anlam değerini koruyan ve hat kültürünün kadim yazı stil ve tasarımlarını çalışmalarında sıklıkla işleyen özgün bir sanatçı. Sergi kritik yazısında ifade edildiği gibi Imad’ın kufi, celi muhakkak reyhâni, celi divâni, sülüs, celi sülüs, rik’a Farisî ve divâni üsluptaki hatlarından oluşan kapsamlı çalışmaları, estetik ve ahlâk olmak üzere iki sacayağıyla ilerleyen hat sanatı ve kültürüne dair bizlere çok önemli bir rehberlik sunuyor. Bugüne kadar ulusal ve uluslararası pek çok sergide, müzede, sanat galerisinde eserleri sergilenmiş Hattat Imad, 1990 yılında İstanbul’a gelerek Süleymaniye Kütüphanesi’nde el yazması eserlerin restorasyonu üzerine sertifika almış, aynı yıl Hattat Hasan Çelebi’nin sülüs derslerine katılmıştır. Shawki, Izzat Mustafa Alraqem, Sami, Ahmad al-Quar Hsari gibi Arap dünyasının önde gelen hat sanatçılarından farklı yazı türleri üzerine eğitimlere katılmıştır.

Sevgili Mohammed ile pandemi öncesi buluşmuştuk. Birçok çalışmasını birlikte inceledik ve bu birikimin güzel bir sergiye dönüşmesini kararlaştırdık. Bu düşüncenin hayata geçmesinin mutluğunu yaşıyorum. Fizikî ve kültürel bir aradalığın yaygınlaştırılması, diyalog zeminlerinin sanatın kuşatıcı yönü̈ üzerinden tesis edilmesi gayesiyle yoğun çalışmalar neticesinde ortaya çıkardığımız “Harf Makamı” sergi projesini gerçekleştirdiğimiz sevgili Mohammed Imad’a, yetkin kritik yazısı için Sinan Nіyazіoğlu’na, serginin siz değerli ziyaretçilere ulaşmasında gerekli tüm imkânları sağlayan Zeytinburnu Belediye Başkanı Sayın Ömer Arısoy’a ve bu süreç içerisinde özveri ve gayretleri ile emek sarf eden dostlarıma teşekkür ederim.

Mehmet Lütfi Şen – Küratör

Mohammed Imad Kimdir?

1959 yılında Halep’te doğan sanatçı, Halep Üniversitesi’nden Nükleer Fizik eğitimi alarak mezun olmuştur. İslâm sanatına duyduğu ilgi onu hat sanatına yöneltmiştir. 1990 yılında İstanbul’a gelerek Süleymaniye Kütüphanesi’nde el yazması eserlerin restorasyonu üzerine sertifika almış, aynı yıl Hattat Hasan Çelebi’nin sülüs derslerine katılmıştır. Shawki, Izzat Mustafa Alraqem, Sami, Ahmad al-Quar Hsari gibi Arap dünyasının önde gelen hat sanatçılarından farklı yazı türleri üzerine eğitimler almıştır. Imad, celi muhakkak yazısıyla Kuran-ı Kerim yazmış ve ayrıca Kur’an’ın 40 bölümünü farklı yazı türlerinde kaleme almıştır. Farklı tasarım çalışmaları bulunan sanatçının birçok kitap çalışması da bulunmaktadır. Halep ve Riyad’da çalışmış, Katar, Suudi Arabistan, İngiltere, Fransa, İtalya ve Türkiye’de eserleri sergilenmiştir. 2013 yılından beri İstanbul’da yaşayan sanatçı, çalışmalarına burada devam etmektedir.

Güçlü Bir İnsan Nasıl Olunur?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu