SANATTAN

DOB: ‘Ekonomik kriz var, yeni eser ve turneler yasak!’

Türkiye Sanatçılar Birliği (TSB), Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün (DOB) ekonomik kriz nedeniyle yeni eser ve turneleri yasaklama, festivalden oyunları çekme gibi uygulamalarına tepki gösterdi. Tam tersine sanatın güçlendirilmesi gerektiğini söyleyen TSB Başkanı İnci Özdil, güçlü ülke imajının güçlü sanatla mümkün olduğunu vurguladı.

DOB’un büyük bir ekonomik krize girdiği ve tasarruf tedbirleri aldığı, bu kapsamda DOB Genel Müdürü Selman Ada’nın il müdürlüklerine bir yazı göndererek yıl sonuna kadar yeni eser konulmaması, yeni turne yapılmaması, elektrik, su, doğalgaz, telefon, internet, temizlik gibi zorunlu giderler dışında harcama yapılmaması yönünde talimat verdiği gündeme geldi. Yine bu kapsamda La Boheme ve Aida eserlerinin İstanbul 8. Uluslararası Opera Festivali programından çıkarıldığı duyuruldu. Uluslararası bir festival öncesinde böyle bir olayın gündeme gelmesinin kurumu festival komitesi karşısında küçük düşürdüğünü belirten Devlet Opera ve Balesi sanatçılarının yaşanan bu durumdan son derece rahatsız olduğu öğrenildi.

Hiç kimsenin birdenbire neden böyle bir bütçe kısıtlamasına gidildiğini bilmediğini kaydeden TSB Başkanı İnci Özdil, “Hiç hoş bir durum değil. Her şey bitti de sanattan mı tasarruf edilecek? Zaten çok küçük bir camiayız. Türkiye’de devlet kurumlarında çalışan sanatçılar ve sanat kurumları çok az. Şimdi 8. Uluslararası Opera Festivali de yapılıyor. Bütün yük İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin üstüne kaldı.” dedi.

Programlardan eserlerin çıkarılmasına tepki gösteren Özdil, “Önceden program yapılıp sonra ödenek bitti demek yanlış. Bizde söz akittir. Sanat kurumlarında bir şeye söz veriliyorsa onun mutlaka yerine getirilmesi gerekir. Neden bu bütçe kısıtlamasına gidildiği konusunu hiç kimse bilmiyor ve bu konuya bir açıklık da getirilmiyor.” ifadelerini kullandı.

KABUL ETMİYORUZ

Özdil şunları kaydetti: “Zaten Aspendos Festivali’ni bıraktılar. Türkiye’nin dünyaya açılan penceresiydi o Aspendos Festivali. Sanatın dünyanın en uzak köşelerine ulaşabilme yeteneği var. Türkiye’nin yurtdışındaki diğer ülkelerle imaj problemi varken sanattan tasarrufa gidilemez. Neyle düzelteceksin o imajını? Yanlış bir karar. Tam tersine kültürüne, sanatına daha fazla yükleneceksin ki Türkiye’nin o güçlü yüzünü bütün dünyaya sergile. Türkiye’nin sanat hayatını yönetemiyorlar. Son derece açık. Türkiye’nin, güçlü sanatın uluslararası koordinasyonuna ihtiyacı var. Bunun önüne geçmek çok büyük bir hata. Sanatın, sanatçının yapacağı propaganda çok daha güçlüdür. Güçlü sanat güçlü ülke imajı verir.

Konservatuarların kapatılma tehlikesiyle de karşı karşıyayız. Buna karşı YÖK’e savaş açtık. Biz Cumhurbaşkanlığı sitemine hayır derken bu tehlikeleri gördük. Türkiye Sanatçılar Birliği kesinlikle bu uygulamaları kabul etmeyecek. Bu konuda bütün öğrencileri bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Türkiye’de sanat hayatı tehlikeye giriyor. Sanattan tasarruf edilemez. İnsan erdemidir bu. İnsanı insan yapan en önemli faktördür sanat. İnsandan tasarruf edilir mi? İnsanı insan yapmaktan vazgeçiyorlar.”

(Aydınlık / Ankara)

Başa dön tuşu